enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4466
EURO
34,7486
ALTIN
2.427,78
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C

İnfertilite Merkezi’nde Yeni Uygulma

İnfertilite Merkezi’nde Yeni Uygulma
30.10.2017
A+
A-

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi İnfertilite Merkezi’nde erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan Azospermi hastalarına karşı gebe kalınma ihtimalini artıracak öncü spermlerin tespit edilmesi için çalışmalar yapılıyor.

 Denizli Devlet Hastanesi İnfertilite Merkezi’nde çocuk sahibi olmak isteyen ailelere yeni bir umut ışığı doğdu. Merkez bünyesinde Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji uzmanları tarafından Azospermi hastalarını yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Doğal yolla, aşılamayla veya tüp bebek yöntemiyle  çocuk sahibi olma şansı olmayan hastalarda bulunan sperm öncü hücreleriyle gebe kalma şansları arttı.

Erkeklere Umut Oldu

Denizli Devlet Hastanesi Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uz. Dr. Murat Serkant Ünal Azorspermi Hastalığı üzerinde yürüttükleri çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Erkek faktörü tüm kısırlıkların (infertilite) %40 ile %50’ni kapsar. Azospermi de erkek kısırlığı nedenlerinden biridir ve semende sperm olmaması olarak tanımlanır. Tıkanıklığa bağlı (obstrüktif) ve tıkanıklığa bağlı olmayan (non-obstrüktif) olmak üzere iki çeşidi vardır. Azospermi genel erkek nüfusunun %1’ni etkiler. Yaptığımız retrospektif çalışmada 2010-2017 yılları arasında infertilite merkezi androloji laboratuarına başvuran hastalarımızın %4.6’nın azospermi hastası olduğunu belirledik.Bu hastaların doğal yolla, aşılamayla (IUI) veya tüp bebekle (IVF) çocuk sahibi olma şansları yoktur.TESE denilen bir ameliyatla testislerinden olgun sperm (spermatozoa) aranır ve bulunursa intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) yapılarak gebelik elde edilmeye çalışılır.

Bu ameliyatta olgun sperm çıkma ihtimali %40-50 arasında değişir.TESE  işleminden önce semende sperm öncü hücrelerinin (spermatosit ve spermatid) tespit edilmesi durumunda olgun sperm bulma olasılığının arttığına dair yayınlar vardır. Bu gelişmelere bağlı olarak Uzman Dr. Mehmet Caner Özer ve infertilite hemşiresi Nevin Oğuz’dan oluşan ekibimiz,  azospermi vakalarında boyalı preperasyonla sperm öncü hücreleri taramaya başladı. Yöntemin ekonomik olması bütün androloji laboratuarlarında uygulanabilir olması ve non-invaziv olması önemli bir avantajdır. Ayrıca  son zamanlarda sperm öncü hücreleri ile (round spermatid) yumurtaya yapılan (oosit) enjeksiyonla (yeni uygulanış tekniğiyle ROSI) gebelik ve sağlıklı canlı doğumların olduğu bildirilmiş ve bu da öncü sperm hücrelerinin tespitinin önemini daha da artırmıştır” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.