enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3796
EURO
34,7119
ALTIN
2.400,68
BIST
10.039,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

Hamilelikte diyet yapılır mı?

Gebelik tüm anne adayları için çok kutsal bir süreç. Bu süreçte anne adaylarının bebeğinin sağlığı ile birlikte kendi sağlığı için yeme alışkanlıklarını da düzenlemesi gerekiyor. Ancak fazla kilo almadan hamilelik sürecini geçirmek isterken yeteri kadar besin almamak ya da aşırı beslenmemeye de dikkat etmek gerekiyor. Anne adaylarının hamilelik sürecinde en merak ettiği sorulardan biri olan hamilelikte diyet yapılır mı? sorusunu Denizli diyetisyen Beyza Çabuk Deda Haber okuyucuları için yanıtladı. İşte hamilelik sürecinde diyet yapılır mı sorusuna uzmanından yanıtlar..

Hamilelikte diyet yapılır mı?
25.01.2021
A+
A-

Hamilelik;  çok kutsal, çok özel aynı zamanda bir o kadar da önemli ve zor bir dönemdir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme hem bebek hem de anne adayı için büyük önem taşır. Dilerseniz Hamilelik döneminde beslenme yazımıza göz atabilirsiniz. Hamilelik dönemi psikolojik ve fiziksel olarak birçok değişikliği beraberinde getirdiği için fazla kilo almak ve bu kiloları verememek en büyük endişelerden bir tanesidir. Bu süreci en doğru ve en sağlıklı şekilde sürdürüp sonlandırmak istiyorsanız planlı bir şekilde hamile kalmalısınız. Yani eğer vücut ağırlığınız normalin çok üstünde veya altındaysa hamile kalmadan önce ideal vücut ağırlığınıza ulaşmaya çalışmalısınız. Hamilelikte diyet yapılır mı diyetisyen Beyza Çabuk yanıtladı.

Hamilelikte kaç kilo almak sağlıklıdır?

Hamilelik süresince almanız gereken kiloyu, sizin hamile kaldığınız dönemde olduğunuz vücut ağırlığınız belirler. Eğer normal vücut ağırlığına sahipseniz; 8-12 kg civarı kilo kazanımı normaldir. Ancak vücut ağırlığınız fazlaysa bu süreç 8-10 kg ile tamamlanmalıdır. 

Hamilelikte veya Öncesinde Diyet Yapmak Doğru Mudur?

Eğer vücut ağırlığınız normalin üstündüyse ve hamile kalmayı planlıyorsanız, en doğrusu hamile kalmadan önce diyet yapmaktır. Ancak vücut ağırlığınız normalin üstünde olmasına rağmen hamile kaldıysanız, ilk 3 ayda uzman kontrolünde çok kısıtlayıcı ve zorlayıcı olmayan diyetler yapabilirsiniz. Çünkü fazla olan her kilo,  hamileliğin ilerleyen dönemlerinde size başka sağlık problemleri olarak dönebilir. Amacınız her zaman bu süreci en iyi şekilde yönetmek hem bebeğinize hem kendinize yetecek kadar yeterli ve dengeli beslenmek olmalıdır.

Annenin kısıtlayıcı diyetler yapması bebeği nasıl etkiler?

Bebeğinizin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlaması, sizin uygun ağırlık kazanımınıza, yeterli ve dengeli beslenmenize bağlıdır. Eğer siz kısıtlayıcı diyetler yaparak  gerekli enerjiyi , vitamini ve minerali alamazsanız bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğmasına, gelişimini tamamlayamamasına sebep olabilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Önemli olan Besinler ve Besin Öğeleri Nelerdir?

  • Folik asit  Bebekte nöral tüp defektini önlemek için ilk 12 hafta çok önemlidir.
  • D vitamini  Bebeğinizin kemik gelişimi ve sizin kemik sağlığınız için büyük önem taşır.
  • Demir  Bebeğiniz yeterli kanı üretmesi ve ihtiyacı olan oksijeni alması için gereklidir.
  • Omega-3  Bebeğinizin göz ve beyin gelişimi için elzemdir.
  • İyot  Olası düşük riskini en aza indirmek için eksikliğinin önüne geçilmelidir.
  • Su  Ödem ve preeklempsi gibi hastalıkların önlenmesi için yeterli miktarda alınmalıdır.

     Özetle; bu kutsal süreci hem bebek hem anne açısından sağlıkla tamamlamak için hamilelik öncesi dönem, hamilelik dönemi ve hamilelik sonrası dönem olarak ayrı ayrı ele alınmalı ve mutlaka bir uzman gözetiminde ilerlenmelidir. 

          Sağlıklı, mutlu, rahat bir hamilelik ve evinizin tatlı yeni üyesiyle uzun ve güzel bir hayat geçirmenizi dileriz 🙂

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir;

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.