enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C

Hamilelik Döneminde Beslenme

Hamilelik Döneminde Beslenme
14.08.2020
A+
A-

   Anne ve baba adaylarının hamileliğin ilk başından itibaren en çok üstüne düştükleri konu anne adayının beslenmesidir. Özellikle de aile ortamına girdiğinizde en çok duyduğunuz cümle “ Sen can taşıyorsun, her şeyi yemelisin.” olur. Herkes ne yemeniz, hangi besinden ne kadar tüketmeniz hakkında sürekli önerilerde bulunur. Bir de ilk hamilelikse hem anne hem de baba telaş içine girebilir. Evet, hamilelikte beslenme çok önemli. Hatta hamilelik döneminde tüketilen ya da tüketilmeyen besinler bebeğin ilerleyen zamanlardaki beslenmesinin temelini oluşturur.

     Beslenme telaşı hamileliğin başında olan bulantılarla paralel ilerler. Yani anne adayı bulantısı arttıkça yemek yemek istemez ve yemek yiyemedikçe de bebeğine yetersiz olduğunu düşünerek kendisine baskı yapar.  Anne adayının bu konuda ilk dikkat etmesi gereken şey kendi vücudunu tanımaktır. Bedeninize iyi gelen besinleri, kokuları, aromaları en iyi siz bilebilirsiniz.

 HAMİLELİĞİN İLK AYLARINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

 Paniğin ve heyecanın fazla olduğu ilk aylarda beslenmeyi etkileyen en önemli faktör bulantılardır. İlk 3 ay olan bulantılar normal karşılanır ve birçok nedeni vardır. Bulantıların detayını ve çözüm önerilerini yazımızın ileriki kısımlarında bulabilirsiniz. 

  Üstte de dile getirdiğim gibi bedeninize iyi gelen besinleri yalnızca siz bilebilirsiniz. Arkadaşınızın “kesinlikle yemelisin!” dediği yiyecek sizde gaz yapabilir, kokusu midenizi bulandırabilir, hazımsızlık yapabilir. Bunu ancak zamanla ve kendinizi gözlemleyerek bilebilirsiniz. O yüzden size iyi gelmeyen bir yiyeceği yemediğinizde kendinizi kötü ve yetersiz hissetmenize gerek yok. Size iyi gelmeyen besin bebeğinize de iyi gelmez.  Gelin ilk aylarda hangi besinleri tüketmek daha iyi olur onu öğrenelim.

   Eğer hamile kalmaya karar verdiyseniz hamilelikten üç ay önce ve hamileliğin ilk ayında folik asit tüketmeniz çok önemlidir. Çünkü folik asit yeni hücreler üretiminde büyük rol oynar. Bebeğin ilk aylarda anne karnına sağlıklı tutunması için de önemlidir.

Folik Asit Hangi Besinlerde Var?

 -Baklagiller

-Kuşkonmaz

-Yumurta

-Yeşil Yapraklı Sebze

-Pancar

-Turunçgil

-Brüksel Lahanası

-Brokoli

-Fındık

-Dana Karaciğeri ve Buğday Tohumu

       Ayrıca hamileliğin başında uyanınca galeta, fındık, leblebi, ekmek gibi besinleri tüketmek ilk aylardaki sabah bulantılarını azaltır ve midenizin suyunu alır.

 C vitamini, potasyum, kalsiyum, B12 vitamini, iyot hamilelik döneminde önemli olan vitamin ve minerallerdir. Bebeğin kılcal damar, sinir sistemi, kemik gelişimi için bu vitamin ve minerallerin tüketilmesi lazım. Ancak bu vitamin ve mineralleri tüketirken anneyi yoran bazı sıkıntılar çıkabilir. Örneğin C vitamini en çok; portakal, mandalina, greyfurt, çilek, yeşil soğan, kivi, kırmız biberde bulunur. Bu besinleri tüketmek anne adayının midesinde yanmaya ya da gaza neden olabilir. Bunu önlemek için bu besinleri tok karına ya da yanına mideyi koruyacak besinlerle tüketebilirsiniz. Leblebi, fındık, ekmek gibi.

   Gün içerisinde muhakkak süt, peynir, yumurta, yoğurt tüketilmeli. Öğle ya da akşam yemeklerinde et veya balık tercih edilmeli.

 VEGAN VEYA VEJETARYEN ANNE ADAYLARINA ÖNERİLER

   Vegan veya vejetaryen bir anne adayıysanız beslenme konusunda duyduğunuz baskılar biraz daha artabilir. Toplumda çoğunlukla vegan veya vejetaryen anne adaylarının yeterli miktarda protein, kalsiyum, yağ asiti alamadığı söylenir. Halbuki bu söylemler çok da doğru değildir.

   Hamilelikte demir alımı çok önemlidir. Sadece et ürünlerinden alınan demir alımı bitkisel ürünlere göre daha fazladır ama anne adayı o dengeyi sağlayabilir. İhtiyaç duyulan demiri karşılamak için; barbunya, börülce, kaju, keten tohumu, mercimek, yulaf ezmesi, kuru siyah üzüm, soya, mısır gevreği, ay çekirdeği, nohut, domates suyu, pekmez, kekik ve kepek ekmeğini tüketebilir.

   Gün içinde tüketilmesi önerilen süt, yoğurt, yumurta, peynir yerine 1-2 kaşık çökelek yenilebilir. Et, balık, tavuk yerine baklagiller, mercimek, nohut yemekleri veya çorbaları tercih edilmeli.

YAĞ İHTİYACIMI NASIL KARŞILAMALIM?

 Ailede can olsun kan olsun diye bol tereyağlı yiyecekleri yemeniz önerilebilir. Ama tereyağının yanı sıra bol miktarda zeytinyağı,  ayçiçekyağı, fındık ve balık yağı tüketilmeli.

  Son olarak tüm gebelik döneminde bitki çayları, süt, meyve sularının yanında bol miktarda su tüketilmeli. Su, rahim kaslarının kasılmasını azaltır, mide bulantılarına iyi gelir, çatlakların oluşumunu azaltır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.