enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
20°C
Denizli
20°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C

Adet Düzensizliği Polikistik Over Sendromunun Habercisi Olabilir

Kadınlarda görülen yaygın hastalıklardan biri olan Polikistik Over Sendromu adet bozukluğu ve erkeksi tüylenmeler ile ortaya çıkarken, geç gebeliğe neden oluyor.

Adet Düzensizliği Polikistik Over Sendromunun Habercisi Olabilir
25.06.2022
A+
A-

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Melek Çiçek Aydın, genç kızlarda ve kadınlarda görülen Polikistik Over Sendromu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında konuşan Op. Dr. Melek Çiçek Aydın, polikistik over sendromunun geç gebeliğe neden olduğunu ve hastalığın temel nedeninin ise genetikten kaynaklı olduğunu söyledi. Dr. Aydın, “Polikistik Over Sendromu hastalığı üretken çağdaki genç kızlarda veya kadınlarda ortaya çıkan bir yumurtalık hastalığıdır. Yumurtanın tembel çalışması ve çok sayıda yumurtanın çatlayamaması sebebiyle vücutta bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Polikistik over sendromunu, hastalık ve yapısal durum olarak kabul eden iki görüş vardır. İlk bulgu adet düzensizliğidir. Sivilcelenme, saç dökülmesi ve tüylenme gibi durumlar da görülebilir, hatta bazı kişilerde fiziksel bulgu bile olmayabilir. Aslında hepsinin genetik kökeni,  yatkınlığı vardır. Çevresel faktörlerde ise hastanın beslenmesi, kilo alımı ve stres faktörleri gibi durumlar olabilir. Ama temel neden, genetik” dedi.

Polikistik over sendromunun tedavi yöntemlerinden bahseden Dr. Aydın, “Özellikle bu hastalıkta semptomları tedavi edebiliriz. Sivilce, adet düzensizliğini hormon terapileriyle; tüylenmelere karşı ise erkeklik hormonunu baskılayan ilaçların kullanımı bu tür şikayetleri azaltır. Kişiye göre de tedavi yöntemleri mümkün olabiliyor. Kadınların özellikle adet düzensizliği ve erkeksi olan tüylenmelerde doktora başvurması gerekiyor. Evlendikten sonra çocuk sahibi olamayan kadınlarda da hafif polikistik over sendromu olabiliyor. Bunlarda çocukların olmasını geciktiriyor. Düzenli aralıklarda yapılması gereken testler var, onların yapılması gerekiyor. Tedavisinin zaman alacağını bilmeli ve çocuk sahibi olmak için tedavilere devam ederek sabır göstermeleri gerekiyor. Kilo verme durumuna, beslenme düzenine dikkat ederek bu rahatsızlığı yenebiliriz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.