enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
34°C
Denizli
34°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
36°C
Pazartesi Açık
36°C
Salı Açık
36°C
Çarşamba Açık
34°C

124 yıl önce Aydın ve Denizli’yi yıkan büyük deprem!

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin ardından tüm ülkede gündem yeniden deprem oldu. Deprem haritaları, fay hatları ve daha bir çok konu televizyonlarda hiç konuşulmadığı kadar konuşumaya başladı. Denizli’de de vatandaşlar Denizli’nin depremsellik riskini merak ediyor. Denizli tarihinde bir çok deprem görmüş bir coğraf üzerinde bulunuyor. Kuşkusuz tarihte bilinen ve kayıtları daha açık olan bir felaketi yaşamıştı Denizli. İşte tarihi kayıtlarla 124 yıl önce Denizli’yi yıkıma uğratan 1899 Aydın-Denizli depremi ve sonuçları.

124 yıl önce Aydın ve Denizli’yi yıkan büyük deprem!
17.02.2023
A+
A-

20 Eylül 1899’da Aydın ile Denizli’yi yıkan büyük bir deprem meydana geldi. Osmanlık Devleti döneminde Aydın-Denizli depremi olarak tarihe not düşülen deprem, o dönemde Aydın-Nazilli-Sarayköy ve Denizli hattında bir çok evi yerle bir etmiştir. Kayıtlar tam net olmamakla birlikte depremin şiddetinin 6,5 ila 7,1 arasında olduğu tahmin ediliyor. 1900’lü yıllara girilmesine ramak kala meydana gelen bu depremde sorumlu fay, Büyük Menderes Grabeni’ni de oluşturan güneye eğimli, düşük açılı bir yapıydı. Grabenin kuzey sınırını temsil ediyordu. Kırılmanın yüzeyin 4–5 km altında başladığı düşünülmektedir.

DENİZLİ’DE MİLATTAN SONRA 8 BÜYÜK YIKIM GÖRDÜ

Tarih boyunca Denizli’nin bulunduğu coğrafyada sık sık depremler meydana gelir ve MS 60’tan bu yana kaydedilen en az sekiz tarihsel olarak zarar verici olduğu ifade ediliyor.

Yaşanan deprem en büyük tahribatı Sultanhisar, Atca, Nazilli, Kuyucak, Sarayköy, Denizli ve Karacasu kentleri yaşadı. Aydın’da 350’si olmak üzere toplam 12.932 ev yıkıldı; Köşk, Sultanhisar, Atça ve Nazilli’de 2.052 Kuyucak ve Ortakçı’da 2.931 ve Sarayköy’de 720. Ayrıca 8.756 kişi daha hasar gördü. Deprem ve artçı etkileri 1.117 ila 1.470 kişiyi öldürdü ve 80.000–100.000 kişiyi evsiz bıraktı.

DENİZLİ’DE EVLERİN YÜZDE 55’İ YIKILDIĞI YAZILDI

Ulaşılan kaynaklarda Denizli’deki tüm evlerin tahminen yüzde 55’i yerle bir oldu. Nazilli’nin eski kısmı tamamen yıkıldı. Şehrin daha yeni kesiminde, ev stokunun yarısı bir yangınla daha da kötüleşen harabeye döndü.

Yangınlar, şoktan kurtulanlar da dahil olmak üzere Sarayköy’deki evleri de yok etti. Aydın’da yüzlerce ev ve bir caminin minareleri çöktü. Bir fabrika bacası, bazı kiliseler ve sinagoglar da devrildi. Aydın’dan Çal ve Denizli’ye uzanan demiryolu hattında, hafriyatın bir kısmı çökerek rayların 2 metre havada asılı kalmasına neden oldu.

Sarayköy yakınlarında bulunan üç beldede demiryolu köprüleri hasar gördü. Kuyucak ve Gencelli’nin doğusunda telekomünikasyon direklerinin çöktüğü bildirildi. Heyelanlar terk edilmiş bir kasabayı gömdü ve iki kasabaya daha zarar verdiği kaydedildi.

OSMANLI DEVLETİ YIKIMIN ONARIMINI ÜSTLENDİ

Felaket haberi İstanbul’daki Osmanlı Devleti hükümetine ulaştı ve bir kriz yönetimi kuruldu. İstanbul ve İzmir’de çeşitli dini ve etnik gruplar tarafından çok sayıda yardım kampanyası başlatıldı. Hasar gören telekomünikasyon sistemleri depremden sonraki ilk günlerde yardım dağıtımını aksattı. Aydın, İstanbul ve İzmir’deki resmi kurumlar da işin içine girince yardım dağıtımı son derece düzensizdi ama sorunsuz devam ediyordu. Osmanlı hükümeti 5.598 evin inşasına yardım etti ve 11.975 evin onarımını yaptığı kayıtlardaki yerini aldı.

Kaynak: Wikipedia English, DergiPark, AydınDenge, Dokuz Eylül Üniversitesi

Hazırlayan: Serkan ÖZKURT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.