enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
31°C
Denizli
31°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Açık
33°C
Salı Parçalı Bulutlu
34°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C

Alternatif ürün olarak dikilen turşuluk salatalık üreticinin yüzünü güldürdü

Alternatif ürün olarak dikilen turşuluk salatalık üreticinin yüzünü güldürdü
17.08.2021
A+
A-

Denizli’de anasonun başkenti olarak bilinen Çal ilçesine bağlı Belevi Mahallesinde alternatif ürün olarak bu yıl ilk kez 12 dönümlük alanda turşuluk salatalık ekimi yapıldı. Tüccarla anlaşmalı yapılan turşuluk salatalık iki günde bir toplanıyor. Yaklaşık 600 kilogram toplanan ürün toptan 3 TL’den satılıyor.

Denizli’de yaşanan kuraklık ve aşırı sıcak hava nedeniyle anasonun başkenti olarak bilinen Çal İlçesine bağlı Belevi Mahallesinde üründe yüzde 50 ye yakın kayıp yaşandı. Artan girdi maliyetleriyle birlikte tüccar tarafından anasona geçen yılki fiyat verilince çiftçi alternatif ürün arayışına girdi. Belevi Mahallesinde bu yıl ilk kez çiftçi Nihat Urhan tarafından 12 dönümlük araziye anlaşmalı olarak haziran ayında turşuluk salatalık ekimi yapıldı. 45 gün sonra hasadına başlanılan turşuluk salatalık iki günde bir toplanıyor. Her toplamada yaklaşık 600 kilogram hasat edilen ürün kilogramı 3 TL’den toptan alıcı buluyor.

Turşuluk salatalık hasadının iki ay daha devam edeceğini, havaların sıcak gitmesiyle birlikte hasat süresinin de uzayacağını anlatan çiftçi Urhan, “Çal Belevi Mahallesinde çiftçilik yapıyorum. Belevi’nde bu yıl ilk kez turşuluk salatalık ektik 12 dekar. Belevi deyince akla anason geliyor. Kuraklıktan bu yıl az olmuştu, bizde alternatif olarak kendimiz, bunu düşündük. Damlama sistemi kurduk 12 dekar. Günlük 500 – 600 kilogram ürün topluyoruz. Ortalama 3 TL’den anlaştığımız yere veriyoruz. Alternatif ürün güzel. İlk defa bu bölgede biz ürettik. İnşallah herkese de teşvik olur. Güzel bir şekilde ürünümüzü kaldıracağız. Ortalama 1,5 ay sürüyor. Havalar sıcak gittiği sürece döküm devam ediyor” dedi.

Anlaşmalı üretimle Belevi Mahallesinde üretilen turşuluk salatalıklar tüccar tarafından boylama işlemine tabi tutulduktan sonra Denizli ve çevre illerdeki hallere gönderiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.