enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2519
EURO
34,7247
ALTIN
2.411,23
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Avdan’da karşı çıkılan maden ocağına zeytin ve kömür ikram ederek dikkat çektiler!

Avdan Platformu adına platform sözcüsü Ozan Orpak, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde, basın açıklaması yaptı. Açıklama Avdan Platformu’nu tanıtan Orpak, Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’nde tartışmalı maden ocağına karşı mücadele ve desteğe davet etti.

Avdan’da karşı çıkılan maden ocağına zeytin ve kömür ikram ederek dikkat çektiler!
16.01.2023
A+
A-

Avdan Platformu adına platform sözcüsü Ozan Orpak, Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’nde açılan ve açıldığı günden bu yana mahalleliler tarafından tepkiyle karşılanan kömür madeninin çevreye verdiği zarar gündeme getirildi. Toplantıya Orpak, Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Kabel ve Avdan Mahalle Muhtarı İlhan Kulaç ile birlikte katıldı.

Düzenlenen toplantıda okunan bildirinin ardından basın mensuplarına zeytin ve kömür ikram edildi. Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Kabel ile birlikte ikramda bulunan Avukat Orpak, ‘Zeytin yenir biliyoruz ama kömür yenir mi? Yiyebilen varsa ikram ediyoruz Ancak yenmediğini biliyoruz. Zeytin yüzyıllardır bu toprağın şifa kaynağı’ ifadelerini kullanarak maden ocağının tarıma olan zararına dikkat çekti.

Toplantıda bir bildiri okuyan Avdan Platformu dönem Sözcüsü Orpak şu ifadeleri kullandı:


‘Denizli İli Tavas İlçesi Avdan mahallesinde 13 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ile 3.764.623,79 m2 alanda 564 adet parsel   acele kamulaştırma kararı çıkartılmış ve süreç bitmeden  kömür çıkartma faaliyetlerine başlanmıştır. Bu karara karşı hukuki sürecimizi detaylı olarak daha önceden yayınlamıştık ancak Avdan da mücadeleye ne yazık ki çok önce başladık. Bugün de bu sürecin yıl dönümündeyiz.

Bölgemize ilk önce yapılması planlanan Avdan termik santralinin ÇED raporunun, ilgili bakanlıkta onay sürecine alınmasının ardından bir platform oluşturmaya karar verdik.
TMMOB’un ilimizdeki tüm bileşenleri, Denizli Barosu, Türk Tabibler Birliği Denizli Tabip Odası, Denizli Yeni Medya Yayıncılar Derneği, Büyük Menderes İnsiyatifi, Türkiye Ormancılar Derneği Denizli Temsilciliği, Kaledavaz Kalkınma ve Dayanışma Vakfı, Kızılcabölük’lüler Koruma Dayanışma Kültür Çevre ve Eğitim Vakfı, Doğa ve Çevre Vakfı, Tavas Ziraat Odası, Kale Ziraat Odası bir araya gelerek AVDAN PLATFORMU’nu oluşturduk.

Avdan Platformu ilk önce planlana santrale karşı oluşan sağduyulu kamuoyu tepkisini yakından takip edip, hayata dair her alanda bilimsel verilere dayanarak rapor hazırlandı.
Çıkan raporlar sonucunda açıkça AVDAN Termik Santrali, yer altından gökyüzüne yüzlerce kilometrekarelik bir alanda tüm canlılar için çok büyük bir tehdit unsuru olduğu ortaya çıktı.

Denizli ve kamuoyunun bir vücut bulması sonucunda Avdan Termik Santrali durduruldu ancak İPTAL EDİLMEDİ. Bizim de en büyük korkumuz bu sürecin devam edeceği ve Avdan’da bulunan;

-Rezervi düşük

-Kalorisi düşük

– Kalitesiz kömürün piyasaya sürülme isteğiydi.

13 Ocak 2022 tarihinde verilen Acele Kamulaştırma Kararı ile birlikte Avdan da Açık Kömür Madenciliği yapılmaya başlandı. Böylece Avdan artık eski Avdan değil. Verimli araziler sadece bir kömür yatağı haline geldi. Yüzlerce ağaç söküldü. Su kaynakları zarar gördü ve görmeye devam ediyor.

Bununla yetinmeyen şirketin başvurusu üzerine 11 Ocak 2023 tarihinde Çevre,Şehircilik Ve İklim Bakanlığı Avdan da 686,1 Hektar yani 6.861.000 m2’lik alan içinde ÇED OLUMLU kararı vermiştir.Buradan yıllık 2.000.000 ton kömür üretim planlayan şirket,üretilecek

kömürün, proje alanına 130 km mesafede yer alan kurulu güç olan Yatağan Termik Santrali’ne hammadde olarak sevki planlanmaktadır. Bu karar ile toplam 30 milyon ton kömür  çıkarmak isteyen şirket 2032 yılına kadar Tavas ve Denizli’ye kömür tozu solutmaya devam etmek istemektedirler. Bu ÇED OLUMLU süreci içinde dava hazırlığına başlayıp bu kıyıma dur demek için mücadele edeceğiz.

Kamulaştırma kararı ile ilgili Avdan platformu dava sürecini başlatmıştır. Avdan platformu dava sürecinin bir özetini de kamuoyu ile paylaşarak tüm duyarlı kesimleri Avdan bölgesinde yapılacak olan açık kömür işletmeciliğine karşı bir arada olmaya davet etmektedir.

AVDAN da yapılacak AÇIK KÖMÜR İŞLETMECİLİ ğine karşı AVDAN halkının yanındayız! Unutulmasın ki Toprak Bizim…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.