enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2568
EURO
34,6989
ALTIN
2.395,47
BIST
10.239,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
24°C
Denizli
24°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
24°C

Çal Garası’nın üretim merkezinde Aromatik bitki üretimi projesine şarap işletmecileri ve mahalleden büyük tepki!

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Hançalar Mahallesi’nde bulunan hazine arazileri Bakanlık tarafından satışa çıkarıldı. Aromatik bitki üretimi projesi üzerine ihale sürecinin yürütüleceği öğrenilen satış ve projeye mahalle halkı ve şarap fabrikası işletmecileri bölgenin üzüm üretimi bölgesi nedeniyle karşı çıkıyor.

Çal Garası’nın üretim merkezinde Aromatik bitki üretimi projesine şarap işletmecileri ve mahalleden büyük tepki!
19.07.2022
A+
A-

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Hançalar Mahallesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazine arazilerini aromatik bitki projesi için uygun fiyata satışa çıkarıldığı öğrenildi. Çal’da Çal Garası şarabının üretim merkezlerinden biri olan Hançalar’da, Bakanlığın bu projesine mahalleliler ve şarap fabrikası işletmecileri karşı çıkıyor.

11 adet şarap üretim fabrikasının bulunduğu bölgede, aromatik bitki projesinin desteklenmesinin yanlış olduğunu düşünen Mahalleliler ve Şarap fabrikası işletmecileri imza toplamak üzere harekete geçti.

MAHALLELİ PROJEYE KARŞI İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Sadece Denizli’de bulunan firmaların değil, Türkiye’nin büyük şarap firmalarının da üzüm alımı yaptığı bölgede yer alan arazilerin aromatik bitki üretimi için kullanılmasının üzümcülüğe ve şarapçılığa zarar vereceğini söyleyen Erdel Şarapçılık sahibi Hüseyin Kuzu, ‘Bölgemiz Çal Garası için üretim merkezi sayılabilecek bir noktadır. Babamız dedemizden kalma hazine arazilerinin bakanlık tarafından dışarıdan proje üreten firmalara ihale ile satılacağını öğrendik. Bu konuda mahalleli ve bölgedeki işletmeciler olarak bu duruma karşı çıkıyoruz. Bölgemiz ünlü Çal Garası üzümü için üretim bölgesidir. Üzümcülük için önemlidir. Buraya proje üzerine aromatik bitki üretimi yapılmasını doğru bulmuyoruz. Zaten bölgede su da kalmadı. Bağcılığa dönmek zorundayız burada. Bu konuda valiliğe, kaymakamlığa gerekli resmi kurumlara başvuruda bulunduk. Buradaki işletmeciler olarak bu arazileri bizler de satın alabiliriz. Bu projenin bölgemize katkısının olmayacağını bölgemizde üzümcülüğümüze ve şarapçılığımıza zarar vereceğini düşünüyoruz. Babamızdan dedemizden kalan arazileri bizler satın alarak bu bölgede üzümcülüğü daha da ileriye taşıyabiliriz. Bu konu ile ilgili mahalleliler ve işletmeciler olarak da imza kampanyası başladık. Bu girişime karşıyız’ ifadelerini kullandı.

SİYASİLERE BİLGİ VERİLDİ

Şarap fabrikası işletmecileri ile çevre mahallelerin muhtarları da imza kampanyasına destek verdi. Denizli dışından bir firmaya bu arazilerin proje kapsamında cüzzi fiyatlara teslim edilmesine karşı çıktıklarını ifade eden mahalleliler konu ile ilgili siyasi parti temsilcilerine ve milletvekillerine de bilgilendirdi.

‘ÜRETİM KOOPERATİFİ OLARAK BU ARAZİLERİ KİRALAYABİLİRİZ’

Projenin iptali için destek beklediklerini ifade eden Kuzu, ‘ Biz de bu süreci öğrenmeden önce bir üretim kooperatifi kurmuştuk. Eğer bu araziler satılacaksa bir üretim kooperatifi olarak bu arazileri kiralayıp işletmek istiyoruz. Çalımızın değerlerine sahip çıkmak için harekete geçtik. Bu projeye şiddetle karşıyız. Resmi makamlar üzerinden yapılması gereken ne varsa yapıp hakkımızı sonuna kadar arayacağız.’ diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.