enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3122
EURO
34,7810
ALTIN
2.413,69
BIST
10.224,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
25°C
Denizli
25°C
Açık
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı ilk karar Denizli’den çıktı.. Avdan Platformu durdurma kararını böyle açıkladı!

Cumhurbaşkanlığı tarafından Avdan ile ilgili verilen karara Danıştay tarafından Yürütmeyi durdurma kararı verildi. Emsal niteliğindeki kararın ardından Mimarlar Odası Denizli Şubesinde toplanan Avdan Platformu ve köy halkı açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen bu tür kararlara yönelik, ilk kez yürütmeyi durdurma kararı verildiği belirtildi. Avukat Hasan Ozan Orpak ve Bayram Can Çapar’ın hukuki destek verdiği davadan mahallelyi sevindiecek kadar çıkmış oldu.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı ilk karar Denizli’den çıktı.. Avdan Platformu durdurma kararını böyle açıkladı!
07.04.2023
A+
A-

Denizli’nin Tavas İlçesi, Avdan Mahallesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İmzasıyla 14 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘acele kamulaştırma kararı’ verilmişti. 3 milyon 764 bin 623 metrekare alanda 564 adet parsel için açılan davalarda art arda yürütmeyi durdurma kararları verilmeye başlandı. Danıştay 6. Daire Başkanlığına yürütmenin durdurulmasıyla talebiyle açılan davada karar verildi. Mahkemede Avukat Hasan Ozan Orpak ve Bayram Can Çapar’ın da çabaları sonrası bu emsal kararın ortaya çıktığı öğrenildi.

Avdan Platformu ve köy halkı, Mimarlar Odası Denizli Şubesinde bir araya geldi ve Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Konuyla Avdan Platformu Sözcüsü Avukat Hasan Ozan Orpak, “Avdan için umudumuzu hiç yitirmeyeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen bu tür kararlara yönelik, ilk kez yürütmeyi durdurma kararı verildiğini belirten Orpak şu ifadeleri kullandı;

Denizli İli Tavas İlçesi Avdan mahallesinde 13 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ile 3.764.623,79 m2 alanda 564 adet parsel acele kamulaştırma kararı çıkartılmış ve süreç bitmeden kömür çıkartma faaliyetlerine başlandığını artık hepimiz biliyoruz. Bu karara karşı hukuki sürecimizi detaylı olarak daha önceden yayınlamıştık. Çünkü bu kararla birlikte biz neyi kaybedeceğimizi çok iyi biliyorduk. Bu sebeple de kararla birlikte hızlı bir şekilde hareket ederek mücadeleye başladık.
Daha önceden kapımıza dayanan termik santral korkusu henüz zihnimizden silinmemişti. Avdan Platformu ve Denizli kamuoyunun bir vücut bulması sonucunda Avdan Termik Santrali durduruldu ancak iptal edilmedi. Bizim de en büyük korkumuz bu sürecin devam edeceği ve Avdan’nın verimli topraklarının altında, az miktarda olan, kalorisi düşük kömürün biraz daha kaliteli bir kömürle karıştırılarak kömürün piyasaya sürülme isteğiydi.
Böylece 13 Ocak 2022 tarihinde verilen Acele Kamulaştırma Kararı ile birlikte Avdan da Açık Kömür Madenciliği yapılmaya başlandı.

MUTLAK VE MARJİNAL TARIM arazileri sadece bir kömür yatağı haline geldi. Yüzlerce ağaç söküldü. Hatta şirket 6 Şubat da yaşadığımız büyük depremin daha üçüncü gününde, acımızın büyüklüğünü daha anlamamışken ve bütün milletimizin seferber olduğu bir zamanda ve ayrıca deprem bölgesinde en gerekli olan KEPÇELERLE ZEYTİNLERİMİZİ SÖKTÜ. Bizim zeytinimiz bizim ölmez ağacımızdır. Biz zeytinimiz başka zeytine benzemez çünkü bizim zeytinimiz en güzel örtümüzdür, şifamızdır ,gıdamızdır, bizim yaşam kaynağımızdır. Yaıpılan bu zeytin kıyımını da yargıya taşıdık. Bunun yanında Su kaynakları zarar gördü ve görmeye devam ediyor. Ama biz mücadelen hiçbir zaman vazgeçmedik.

6 Nisan 2023 tarihinde de Danıştay 6. Dairesi bizim hukuka inancımızı daha da güçlendirdi. Çünkü Danıştay ilgili davalıların eksikliklerinden bahsederek MUTLAK VE MARJİNAL TARIM ARAZİLERİNDE uygulamanın devam etmesi giderilmesi güç veya imkansız zararların doğmasına yol açacağından bahisle “Dava konusu 13.01.2022 tarih ve 5103 sayılı Cumhurbaşkanı kararının uyuşmazlığa konu taşınmazlar yönünden Yürütmenin Durdurulamasına karar vermiştir.
Bu karar aslında daha başlangıçtır. Avdan Platformu ve Avdan Halkı olarak her zaman hukuka uygun mücadelemize devam ettik ve devam edeceğiz. Hiçbir zaman tahrike kapılmadık ve sağduyumuzu hep koruduk. Biz ilgili karar doğrultusunda şirketin bir an önce faaliyetine son vermesini ve HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE AVDANI terk etmeye davet ediyoruz.
Kamulaştırma kararı ile ilgili Avdan da çok şey kaybedilmiş bir çok tarım arazisi artık kullanılamaz hale gelmiştir..Biliyoruz ki bu karar nihai bir karar değildir. Yüksek Yargıdan temennimiz davamızın kabulü yönündedir. Ancak biz millet olarak küllerimizden yeniden nasıl doğacağımızı da çok iyi biliriz. Yeter ki toprağımızı geri alalım.
AVDAN halkının yanındayız! Unutulmasın ki Toprak Bizim…

BİR KİLO ALTINA BİR AVUÇ TOPRAĞI DEĞİŞMEM”

Toprak ölmez vatan bölünmez diyen isyanı ile sosyal medyada tüm Türkiye’de gündem olan Avdan Mahallesi sakini Hatice Kocalar da toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi. Hatice Kocalar, ‘Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim bizi bıktırdı, usandırdı. Canımızı elimizden aldı. Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim. Benim ekinlerim yeşil yeşildi. Ben her gün oraya bakmaya gittim. Oralardaki anılarımızı unutmadım. Ben oralarda kepçeleri gördükçe elim ayağım tutmuyor, aklımı kaybettim. Ben eğilmem, kimseye eğilmem, kırılırım ama eğilmem. Bir kilo altına bir avuç toprağı değişmem. Para teklif ediyorlar insana, hakaret ediyorlar. Ben istemiyorum hakaret. Ben toprağımı istiyorum. Ben anamdan, babamdan, dedemden, atalarımızdan kalan toprağımızı geri istiyorum. Her şey tükenir ama toprak tükenmez. Hak, adalet bu mu? Ben hakaret istemiyorum. Ben Hak, hukuk, adalet istiyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.