enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3792
EURO
34,7083
ALTIN
2.398,94
BIST
10.081,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

DEKAD’da koruyucu ailelik konuşuldu

DEKAD’da koruyucu ailelik konuşuldu
02.10.2021
A+
A-

Koruyucu aile olmaya aday aileler Denizli Koruyucu Aile Derneği’nde (DEKAD) bir araya geldi. Derneğin kurucusu ve 22 yıllık koruyucu aile Ayfer Doğan ailelerin koruyucu ailelik ile ilgili sorularını yanıtladı. 

“ÖNCE SİSTEMİ ARAŞTIRDIK”

Ailelerin sorularına deneyimleri ile yanıt veren Doğan, önce DEKAD’ın nasıl kurulduğunu, nereden başladığını ve neler yapmayı hedeflediğinden de bahsetti.  2009’da kurulan DEKAD’ın yalnızca 6 koruyucu aile ve bir sosyal hizmetler uzmanı ile başladığını ifade eden Doğan “Bu işe giriştiğimizde önce oturup bu sistemi araştırdık. O zaman için Denizli’de 22 koruyucu aile vardı ama Türkiye’de 12 bin çocuğumuz halen devlet koruması altındaydı. Türkiye genelinde ise 600 koruyucu aile varken şu an da 8 bin civarında koruyucu ailemiz var, bu rakam muhteşem şu anda.” dedi.

“TÜRKİYE’DE SİSTEMİ İŞLER HALE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Avrupa’da devlet koruması altındaki çocukların %90’ının koruyucu aile yanına yerleştiğini altını çizen Doğan, koruyucu aile adaylarına bu sistemi Türkiye’de işler hale getirmek için çalıştıklarını belirtti.

“TÜM ÇOCUKLARA KARŞI SORUMLULUĞUMUZ VAR”

Koruyucu ailelikle ilgili yanlış bilinenlerden bahseden Doğan. “İnsanlarımız koruyucu aileliliği evlat edinme ve gönüllü ailelik ile karıştırıyor. Koruyucu ailelik bir çocuğun hayat yolculuğunda ona eşlik etmektir. Biyolojik ailesinin yanında büyüyemeyen çocuklarımızın hayatlarına dokunmak, onlarla sevgimizi paylaşmaktır. Ama şöyle bir durum var. Biyolojik aile durumunu düzeltip gerekli koşulları sağladığında çocuğu geri isteyebilir ancak bu durum Türkiye’de %5 kadar düşük bir orana sahip. Bu durum koruyucu aile olmak isteyen aileleri caydırmamalı. Bizlerin tüm çocuklara karşı sorumluluğumuz var ve onların hayatlarına dokunmamız gerek” dedi.

“ÇOK GÜZEL NOKTALARA GELİYORLAR”

Çocukların hayatlarında değişim yaratabileceğimizi vurgulayan Doğan, “Koruyucu aileler neden vardır? Değişim yaratmak için vardır. İyi bir koruyucu aile olduğunuz zaman bir çocuğun hayatında değişim yaratırsınız. Devlet koruması altındaki çocuklara hayatına dokunduğunuzda, hak ettiği sevgi ve güvenle yaşamına eşlik ettiğinizde çok güzel noktalara geliyorlar.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.