enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
21°C
Denizli
21°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C

Denizli Mimarlar Odası:”Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölyeler – Denizli Kent Müzesi Dönüşüm Süreci Denizli Halkı ile Paylaşılmalı”

Taş binalar olarak bilinen eski Endüstri Meslek Lisesi’nin Denizli Kent Müzesi olarak hayata geçmesi için 21 Aralık 2021’de protokol imzalanmasının ardından ihaleyi alan firma Denizli Kent Müzesi projesine başlamıştı. Denizli Mimarlar Odası süreç hakkında Denizli halkının bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Denizli Mimarlar Odası:”Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölyeler – Denizli Kent Müzesi Dönüşüm Süreci Denizli Halkı ile Paylaşılmalı”
21.02.2022
A+
A-

Denizli’nin uzun yıllardır hayalini kurduğu kent müzesi yapım protokolünün 21 Aralık 2021’de imzalanmasının ardından ihaleyi alan firma Denizli Kent Müzesi projesine başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Denizli Valiliği ve Denizli Büyükşehir Belediyesi arasındaki işbirliği kapsamında inşa edilecek projenin 450 gün yapım süresi olacağı ve yaklaşık 27 milyon liraya mal olacağı ifade edilmişti.

Denizli Mimarlar Odası, süreç hakkında Denizli halkının bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek bir açıklama yaptı.

Mimarlar Odası’nın açıklaması şu şekilde;

Denizli kent belleğinde çok önemli bir yere sahip eski Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye binalarının yıkımdan kurtarılması için Mimarlar Odası Denizli Şubesi tarafından Denizli İdare Mahkemesi’ne 2014 yılı ocak ayında yürütmenin durdurulması isteğiyle açılan davada, 2014 yılından itibaren iki kez bilirkişi heyeti keşfi yapılmış, yürütmenin durdurulması konusunda farklı tarihlerde beş ayrı karar alınmış ve nihayet 18 Eylül 2015 tarihinde binaların tescili ve korunması yönünde mahkemece karar verilmişti. Denizli halkı, sivil toplum kuruluşları ve dernekler ile birlikte beş yıldan fazla bir süre, hep birlikte sürdürdüğümüz uzun soluklu mücadele sonucunda Taş Atölye binalarının korunması sağlanmış ve bu haliyle müze binası olarak kullanılmasının yolu açılmıştır.

Kent müzeleri; bulundukları kentin geçmiş hafızasını toplayan, kent kimliğini ve kentlilik bilincini geliştiren, koruyan, ortak yaşam kültürünü güçlendiren, bu kültürü kentliler ve dışarıdan gelenlerle paylaşan ve kentin bir bütün olarak tanıtımına yardımcı olan, kent kimliği ve bilinci yerleştirmeye çalışan birer bellek mekânlarıdır. Taş Atölye binalarının korunarak Kent Müzesi olması, Denizli kenti için büyük bir kazanımdır.

Denizli kenti için yapabileceğimiz en doğru adım, gelecek kuşaklara olan borcumuzu ödemek, kent kimliğini güçlendirmek, kentin gelişimine katkı sağlayacak çalışmalara destek olmaktır.

Denizli Kent Müzesi bizim geçmişten geleceğe aynamızdır. Kent müzesi senaryosunu doğru kurgulamalı ve bunu hangi eserlerle yapacağımızı çok iyi belirlemeliyiz.

Denizli Kent Müzesi’nde sergilenecek koleksiyonlar, eserler ve envanter çalışmaları ile ilgili halkın, kurumların ve kamuoyunun desteğini almalıyız.

Denizli Kent Müzesi’ni bulunduğu aks (Bayramyeri, Kaleiçi, Haller bölgesi), Kız Meslek Lisesi’nin yıkılması ile otopark olarak kullanılan alana yüklenilecek işlev, kaymakamlık binasının kullanımını bir bütün olarak değerlendiren yarışma projesini tekrar konuşmaya başlamalıve kent meydanı bütünlüğü içinde değerlendirmeliyiz.

Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye binasının kent müzesine dönüştürülmesi için restorasyon çalışmalarına başlanması kentimiz için gurur vericidir.

Tüm kentlinin ortak mekânı için atılan bu adımda, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin proje yapım sürecinden başlayarak, Denizli halkını bilgilendirme sorumluluğunu yerine getirmesini ivedilikle bekliyor, odamızın sürecin doğru kurgulanacak her aşamasında gerekli desteği vereceğini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.