enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2536
EURO
34,9141
ALTIN
2.436,12
BIST
10.252,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
26°C
Denizli
26°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
32°C
Cuma Açık
32°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C

Denizli Tabip Odası’ndan Maymun Çiçeği açıklaması

Covid-19 pandemisinin ardından tüm dünyayı Maymun Çiçeği hastalığı korkuttu. Denizli Tabip Odası yeni hastalıkla ilgili açıklama yaptı.

Denizli Tabip Odası’ndan Maymun Çiçeği açıklaması
04.06.2022
A+
A-

Denizli Tabip Odası Maymun Çiçeği hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Covid-19 pandemisinin etkisinin azalmaya başladığı bugünlerde, farklı ülkelerden gelen Maymun çiçeği virüsü ile ilgili haberler insanlarımızda endişe yaratmıştır. Bu nedenle Denizli Tabip Odası halkımızı bilgilendirme amacıyla bu bilgi notunu hazırlamıştır.
Maymun çiçeği virüsü şu anda doğal yayılım alanı olan Afrika ülkelerinin dışında 12 ülkede rapor edilmiştir. Toplam 100’e yakın vaka bulunmaktadır. Virüs hasta insan ve hayvanlardan veya virüs bulaşmış, giysi, havlu ve çarşaflardan bulaşabilmektedir.

Hastalık bulguları çiçek hastalığına benzer. Hastalık ateş, üşüme, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, lenfadenopati ve aşırı halsizlik ile başlar. Ateşin ortaya çıkmasından yaklaşık 1-3 gün sonra hastada, genellikle yüzden başlayıp el ve ayaklar dahil vücudun diğer bölgelerine yayılan döküntü gelişir. Çoğu kişide hafif seyreder, fakat bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ağır tablolara yolaçabilir.
Tanısı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Hastaların çoğu kendi kendilerine iyileşmektedir. Ağır hastalarda kullanılan antiviral ajanlar mevcuttur. Çiçek aşısının bu hastalığa karşı koruyuculuğu vardır. Ancak çiçek hastalığının sonlanmasından dolayı 1980’den beri bu aşı yapılmamaktadır.

Bu konuda Pamukkale Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selda Sayın Kutlu tarafından yazılan ayrıntılı Bilgi Notu ektedir. Aynı zamanda Denizli Tabip Odası web sayfası üzerinden ulaşılabilir.

https://www.denizlitabipodasi.org.tr/onlinehizmetler/1367/duyurular/maymun-cicegi-hastaligi-bilgi-notu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.