enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2654
EURO
34,7020
ALTIN
2.395,08
BIST
10.295,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
24°C
Denizli
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C

Denizli’nin Yerli Ünlüleri Hangi İlçeden Çıktı? | Denizlili Ünlüler

Denizli’nin Yerli Ünlüleri Hangi İlçeden Çıktı? | Denizlili Ünlüler

Denizli’nin yerli ünlüleri hangi ilçeden çıktı? Denizlili olan ünlüler, sanatçılar, siyasetçiler ve futbolcular , türkücüler, yazarlar daha fazlası Deda Haber’de…

Sanat, siyaset ve spor dünyasının ünlü isimlerinden bazılarının aslında Denizlili olduklarını az çok hepimiz biliyoruz. Fakat hangi ilçeden ya da köyden olduklarını pek azımız biliyor. Bizde geçmişten günümüze pek çok sanatçının, siyasetçinin, oyuncunun, yazarın, ünlüler ve sanatçıların yetiştiği bu güzelim toprakların değerlerini ve o isimlerin Denizli’nin hangi ilçelerinden olduklarını, Denizlili ünlüler kimler ve Denizli’de yaşayan ünlüleri sizler için derledik. Keyifli okumalar…

1- Güney’in Usta Oyuncusu Emin Gürsoy

12 Mayıs 1968 tarihinde Denizli’nin Güney ilçesinde dünyaya gelen Emin Gürsoy ilk orta ve lise eğitiminin ardından 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünden mezun olmuştur. 1999 yılından 2002 yılına kadar yayımlanan ve izlenme rekorları kıran Deli Yürek isimli dizide Kuşçu karakteriyle kısa zamanda izleyenlerden tam puan Daha sonra 2005 yılında İzmir e gelerek İzmir Şehir Tiyatrosu kadrosuna dahil olmuş ve 2007 yılına kadar çeşitli oyunlarda yer almıştır. TRT 1 ekranlarından yayımlanan Bir Yusuf Masalı isimli beğenilen dizide rol aldı. 2014 yılında Trt1 de yayınlanan Yeşil Deniz dizisinde rol almıştı.
Başarılı oyuncu Emin Gürsoy, son olarak 2018 yılında TRT ekranlarında yayınlanmaya başlayan ” Kalk Gidelim ” isimli dizide yer aldı. Gürsoy, dizide ” Sefer Zeytin ” karakterini canlandırdı.

2- Sarayköy’ün Minik Serçesi: Sezen Aksu

13 Temmuz 1954 Denizli’de doğmuştur. Fatma Sezen Yıldırım bilinen sahne adıyla Sezen Aksu, Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

Medyada Minik Serçe unvanıyla sıkça anılan Denizlili sanatçı Aksu, Selanik’ten mübadele ile Türkiye’ye gelen bir anne ile Rizeli bir babanın kızı olarak Sarayköy, Denizli’de doğdu. Ziraat Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak profesyonel şarkıcılığa başladı. 1970’lerin ortalarında ‘Kaybolan Yıllar’, ‘Gölge Etme’ gibi şarkılarla yıldızı parladı.  Denizlili şarkıcılardan Aksu, şarkılarının çoğunu kendisi besteledi. Bazılarının da sözlerini yazdı. İlk kez 1979’da sinema oyunculuğu denedi. Oyunculuk yeteneğiyle dikkat çektiği, ‘Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra’ adlı müzikallerdeki ‘Sen Ağlama ‘Geri Dön’, ‘Dağlar Dağlar’ gibi şarkılarla ününü perçinledi. Sonraki ‘Git’ kasetiyle zirvedeki yerini aldı. Türk pop müziğinin en güçlü seslerinden Sezen Aksu, Aşkın Nur Yengi, Sertab Erener, Levent Yüksel, Tilbe gibi bir zamanlar vokalistliğini yapmış gençleri pop müziğimize kazandırdı. Üç kez evlendi ve bir çocuk annesi…

3- Analizlerin Adamı Çallı: Bekir Ağırdır

Bekir Ağırdır, 1956 yılında Denizli‘nin Çal ilçesinde doğmuştur. ODTÜ, İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümünden 1979 yılında mezun oldu.

Çallı ünlülerden Bekir Ağırdı, 2005 yılından beridir KONDA Araştırma ve Danışmanlık Ltd. Şti. Genel Müdürlüğü yapmaktadır.

4- Acıpayam’dan Yükselen Dev Ses: Sıla Gencoğlu

Alaturka müziğin güçlü yorumcusu Sıla Gençoğlu, 17 Haziran 1980’de Acıpayam, Denizli’de doğdu ve öğretim hayatı için önce İzmir’e sonra İstanbul’a yerleşti. Denizlili şarkıcı Sıla, şarkıcılığının yanı sıra eleştirmenler tarafından övülen söz yazarı ve besteci kimliğiyle ön plana çıkan Denizlili sanatçı, kendi albümlerindeki şarkıların neredeyse tamamını tek başına yazarak Efe Bahadır’la birlikte bestesini yaptı. Ayrıca başka şarkıcılar için de şarkı sözleri yazdı.

Konuşmadığımız Şeyler Var albümü yayımlandığı yıl Türkiye’de en çok satan albüm oldu.

5- Tavas’ın Genç Futbolcusu: Alperen Babacan

1997 doğumlu genç Denizlili futbolcu Alperen Babacan Denizlispor alt yapısında yetişmiş ve A Takım formasını giymiştir. 2017 yılında Süper Lig ekiplerinden Akhisar Belediyespor takımına transfer olmuştur. Alperen Babacan ayrıca Türkiye U18 Milli Takım formasını 2 kez, Türkiye U21 Milli takım formasını ise 8 kez giymiştir. Sağ bek mevkisinde görev yapan oyuncu dev kulüplerin kıskacı altındadır.

Alperen Babacan aslen Denizli Tavas Ulukent’lidir.

6- Çivrilli Ünlülerden Usta Oyuncu: Suat Sungur

Suat Sungur, 1 Mart 1961 tarihinde Denizli’nin Çivril ilçesinde doğmuştur.

1979 yılında İzmir Gençlik Tiyatrosu kuruluş çalışmalarında bulunan Suat Sungur, 1981 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet konservatuarı Tiyatro Bölümü’ne girdi.

1997 yılında Afife Jale Tiyatro Ödülleri kapsamında “Kare As” isimli tiyatro oyunundaki rolü ile Yılın En İyi Komedi Oyuncusu ödülünü almıştır.

Denizlili oyuncu Suat Sungur, 2002 yılında tiyatrocu Ahu Sungur ile evlenmiş olup, 29 Ocak 2005 Doğumlu Ege Yücel Sungur adında bir oğlu vardır.

7- 10 Parmağında 10 Marifet: Sarayköy’lü Ebru Akel

Sunucu olarak tanınan Ebru Akel  1 Mart 1976 yılında İzmir’de doğmuştur. Babası Selahattin Akel, İzmir’in ilk tekstilcilerinden ve Denizli Sarayköylüdür. Akel uzun yıllar sunuculuk ve oyunculuğu birlikte yapmıştır. Şuan 40 yaşındadır ve bir çocuğu bulunmaktadır. Evli olan Ebru Akel, 57 kiloya ve 1.69 cm boya sahiptir. Gözleri ve saçları aynı tonlara sahiptir ve kahve renktedir. Ebru Akel balık burcudur ve 2 kız kardeşi vardır. Kardeşlerinden birisi olan Deniz Akel reklam ajansına sahiptir. Diğer kardeş olan Şeniz Akel Ebru Akel’den büyüktür. Annesi Nedret Akel Akp İzmir İl Başkan yardımcısıdır.
Sunuculuk ve oyunculuğun yanı sıra bale eğitimi de alan Ebru Akel, bir süre oyunculuk şansını denemiş sonra oyunculuğa yönelmiştir. Küçük yaşlarda bale eğimi almış, İzmir’de ilkokul ve liseyi okumuş sonra da 9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bölümüne geçiş yapmıştır. Burada da okuduktan sonra televizyon dünyasına yönelen Ebru Akel Özer Sancak’la 2012 yılından beri evlidir ve Eren isminde, 3 yaşında bir çocuğu vardır. Aslen Denizlili olan ünlü Ebru Akel 2015 yılında kısa bir süre sunuculuk yapmıştır.

8- Yukarı Şamlı Köy’ünden Türkiye’ye Açılan Efsane: Bulut Aras

Gerçek adı Uğur Fidan olan Bulut Aras, 15 Ocak 1953 tarihinde Denizli’nin Yukarı Şamlı Köyü’nde doğmuştur. Denizli Ticaret Lisesi’ni bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu. Okurken bir yandan da vekil öğretmenlik yapıyordu.

Yaklaşık olarak 60 filmde rol aldı. Bulut Aras evli ve Onur Destan adında bir oğlu var.

9- 90’ların Unutulmaz İsmi Sarayköy’lü: Ozan Orhon

Oldumu Şimdi adlı ilk albümü ile iyi bir çıkış yakalayan sanatçı 1992 yılı Saman Alevi gibi parçaları ile müzik severlerle buluştu.
Ozan Orhon 1997 senesinde Ebru Şallı ile evlenmiş bu evlilikleri 1 yıl sürmüş ardından ayrılmışlardır. Ardından 2000 senesinde Yeşim Erçetin ile evlenen Orhon’un bu evliliğinde 2003 yılında son bulmuştur, bu evliliğinden Lara Yağmur isminde bir kızı vardır.

Ozan Orhon’un dedesi ekran severlerin Nuri Kantar olarak tanıdığı usta oyuncu Tekin Akmansoy’dur. Denizlili ünlü oyuncu Dede tarafından aslen Sarayköy’lüdür.

10- Acıpayam’ın Heybetli Oyuncusu: Mustafa Yıldıran

2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Oyunculuk Bölümü’nden mezun olan oyuncu Mustafa Yıldıran Filinta dizisinde iyi bir çıkış yakalamış asıl çıkışını ise İçerde dizisinde Mestan karakteri ile gerçekleştirmiştir. Filinta dizisinde Damla Colbay, Bensu Soral, Çetin Tekindor, Aras Bulut İynemli ve Çağatay Ulusoy gibi usta isimlerle birlikte rol almıştır.

Mustafa Yıldıran İstanbul doğumlu, baba tarafından aslen Denizli Acıpayam İlçesi Çamköy Mahallesindendir. Burcu boğa‘dır. Kardeşi Uğur Yıldıran‘da kendisi gibi dizilerde rol almakta ve oyunculuk kariyerini sürdürmektedir.

Söz dizisinde Ali Haydar Bozdağ karakterini canlandırmıştır. 2016 yılında ekrana gelen diziler içerisinde reyting rekorları kırmayı başaran İçerde dizisi kadrosunda da kendisine yer bulmayı başaran Yıldıran, çok ciddi anlamda ön plana çıkan bir oyunculuk örneği sergilemiş ve kötü karakter olmasına rağmen dizinin en sevilen isimlerinden birisi olarak dikkat çekmiştir. Dizide MESTAN karakterine hayat vermiştir.

11- Denizlili Yazar: İnci Aral

Ölü Erkek Kuşlar (1992), Yeni Yalan Zamanlar (1994), Hiçbir Aşk Hiçbir Ölüm (1997), İçimden Kuşlar Göçüyor (1998) ve Mor gibi romanları ile tanınan ve Orhan Kemal Roman Ödüllü ünlü yazar inci Aral aslen Denizlilidir. 

12-Güzellik Yarışması Dereceli Oyuncu: Tuba Ünsal

Güzellik yarışmasında derece aldıktan sonra manken, ardından da oyuncu oldu. Denizli’de doğdu, babası memur olduğu için de başka şehirlerde büyüdü.

13- Denizlili İş Adamı: Ahmet Nazif Zorlu

Ünlü iş adamı Ahmet Nazif Zorlu Denizli’de dünyaya geldi. 15 yaşlarında Trabzon‘a yerleşen ve burada ticaret işi ile uğraşan Ahmet Nazif Zorlu ailesinin ürettiği çarşafları satarak ticarete adım atmış ardından Bursa‘da ağabeyi ile birlikte tekstil fabrikası açmıştır.

14- Celal Kazdağlı

1957 doğumlu, gazeteci yazar Celal Kazdağlı, İlköğretim, Ortaokul ve Lise tahsilini doğup büyüdüğü aslen memleketi olan Denizli, Acıpayam’da tamamlamıştır.

Ankara Üniversitesi SBF – Basın Yayın Yüksek Okulu mezunu olan Celal Kazdağlı, staj yaptığı Yankı Dergi’si ile mesleki hayatına adım atmıştır.

15- Denizlili Türkücü Özay Gönlüm’ün Milli Basketbolcu Yeğeni: Kerem Gönlüm

2.08 boyundaki Milli Basketbolcumuz Kerem Gönlüm sanatçı Özay Gönlüm’ün öz yeğenidir. Hatay İskenderun doğumlu ve Denizlili türkücünün yeğeni olan Kerem Gönlüm aile tarafından aslen Denizli’lidir.

16- Nam-ı Diğer No:1 Can Bozok

Rap müzik dünyasının sevilen isimlerinden No.1, ya da gerçek ismi ile Can Bozok aslen 1988 yılında Denizli’de dünyaya gelmiştir.

Eğitim hayatından hoşlanmayan ve liseden ayrılan Can Bozok Daha matbaa’da iş hayatına atılan Can Bozok çalıştı. Burada bulunduğu süre boyunca sürekli rap dinlemiştir. Kendi içinde mırıldandığı parçalar ile rap’e iyice ısınmıştır. Bir gün Denizli’de bir rap konserine gitmiş, sahnede bir karışıklık meydana gelmiş o esnada mikrofunu aldığı belirtilmiştir. Ardından Çalıntı Mikrofon isimli ilk underground albümünü müzik severler ile buluşturmuştur.

17- Sarayköylü Futbolcu: Atakan Üner

2008 yılında doğup büyüdüğü memleketinin takımı Yukatel Denizlispor alt yapısında futbol kariyerine başlamış ve ilk orada filiz lisansı çıkarılmıştır. Denizlili futbolcu Üner, 21 Ekim 2015 tarihinde ise Yukatel Denizlispor forması ile profesyonel futbol kariyeri başlamıştır. 2017 sezonunda 1 sezon Sarayköy 1926 Futbol Kulübü’nde forma giymiş tekrar Denizlispor takımına dönmüştür. 

2018 yılında Altınordu, Denizlispor maçında Altınordu takımında forma giymiş ve ilk golü Üner atmıştır. 

18- Cenk Tosun

Cenk Tosun Türk futbol dünyasının başarılı isimleri arasında yer almaktadır. Başarılı ile sık sık gündeme gelen ünlü Denizlili futbolcu 7 Haziran 1991 yılında Wetzlar, Almanya’da dünyaya gelmiştir, İkizler burcudur. Anne tarafından Ankara, baba tarafından ise aslen Denizli‘lidir. Futbol hayatına doğup büyüdüğü Almanya’nın Frankfurt takımı alt yapısı ile adım atmıştır.

19- Aysel Gürel

1990’ların pop furyasındaki şarkıların yüzde 90’ı onundu. Kendisi gibi Sarayköy doğumlu olan Denizlili sanatçılardan Sezen Aksu onun çok şarkısını seslendirdi. Merhum Denizlili şarkıcı Aysel Gürel, oyuncu Müjde Ar’ın da annesidir.

Bonus: Denizli’de Çekilen Dizi ve Filmler Neler?

Yorumlar
  1. bayram celik dedi ki:

    mehmet ali alibora çallıdır unutmayınız