enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4660
EURO
34,8980
ALTIN
2.430,22
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Dünya KOAH gününde, KOAH hastalarına öneriler!

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, 16 Kasım Dünya KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) Günü ile ilgili açıklamada bulunarak KOAH’ı bulunan hastalara önerilerde bulundu.

Dünya KOAH gününde, KOAH hastalarına öneriler!
16.11.2022
A+
A-

KOAH’ın, nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, “Hastalık, dünyada yetişkin nüfusun 10’da 1’ini etkiler ve dünya çapında en yaygın üç ölüm nedeninden biridir. Tütün kullanımı, iç ve dış ortamda yakıt dumanına ve hava kirliliğine maruz kalmak KOAH için önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır. KOAH daha ziyade ileri yaş hastalığı olmak ile birlikte, erken yaşta başlayabilir ve genç bireyleri etkileyebilir. KOAH öncesi koşulların farkına varılması, önlenmesi, hasta olanların erken teşhisi ve uygun tedavi yaklaşımları önemlidir” diye konuştu.

KOAH’da en sık görülen yakınmaların; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissi olduğunu, hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Alaçam, KOAH’ın tanısının, sağlık kurumlarında basit bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabildiğini söyledi ve “Eğer sizde de öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikayetler varsa bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurarak “nefes ölçüm testi” yaptırabilirsiniz” dedi.

Alaçam, KOAH tedavisinde nefes açıcı özellikte “inhaler” olarak adlandırılan solunum yolu ile uygulanan ilaçlarla hava yollarındaki daralmanın azaltılıp hastanın olabildiğince rahatlatılmasının amaçlandığını açıklayarak bazı önerilerde bulundu: “Hastalığın seyrini kötüleştiren, hatta ölümlere neden olan alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavilerinin  düzgün uygulanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin ve gerekirse akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar.

Akciğerleri sağlıklı tutmak ve sağlıklı nefes alabilmek için;

  • Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın.
  • Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun.
  • Düzenli ve dengeli beslenin.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Maskenizi takın.
  • Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.”
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.