enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5217
EURO
34,9267
ALTIN
2.455,59
BIST
9.888,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
28°C
Denizli
28°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Elde Egzama Neden Olur? Nasıl Geçer?

Elde Egzama Neden Olur? Nasıl Geçer?
25.04.2020
A+
A-

Koronavirüs vakalarının artması ile herkes kolonya ve el dezenfektanlarına yöneldi. Sık sık elleri yıkamak ve dezenfektan kullanımı her ne kadar virüslere karşı korusa da cilt için kötü sonuçla doğurabiliyor. Elde oluşan tahriş, kuruluk ve kaşıntı için evde uygulayacağınız bir kaç adım ile bakımlı ellere kavuşmanız mümkün. Peki elde egzama, kuruluk ve kaşıntıdan kurtulmak için evde neler yapabiliriz?

Egzama Nedir?

Egzama, ülkemizde ve dünyada sık rastlanan bir cilt rahatsızlığıdır. Tıp literatüründe atopik dermatit olarak bilinir. Egzama aynı zamanda deride oluşan iltihap olarak da bilinmektedir. Birçok neden ile ortaya çıkabilen bu cilt rahatsızlığının nedeni ise kesin olarak kanıtlanamamıştır. Bu nedenle de egzamanın birden fazla çeşidi ve tetikleyisi bulunmaktadır. Belirtileri de kişiye göre çeşitlilik göstermektedir. Deri, tırnak, genital bölge ve ağız içi gibi bölgelerde dahil olmak üzere birçok bölgede egzama belirtisi rastlanabilir. Egzamanın en bilinen belirtileri ise kızarıklık, kaşıntı, cildin su toplaması, kuruması ve gerginleşerek çatlamasıdır.

Elde Egzama için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Elde egzamadan kurtulmak için öncelikle sık sık dezenfektan ve kolonya kullanımı alışkanlığından kaçınmalısınız. Çünkü kolonya ve dezenfektan kullanımı içinde bulunan alkol nedeniyle egzamayı tetikliyor. Egzamadan kurtulmak için önce bu ürünlerin kullanımını azaltmalı, yalnızca gerekli durumlarda kullanmaya başlamalısınız.

Özellikle evdeyken; yemek yaparken, yemek öncesi ve sonrası, tuvalet öncesi ve sonrası elleri yıkamak virüslerle olan savaşınız sırasında yeterlidir. Dışarı ile temas edilmesi halinde de dikkatli olmak gerekiyor elbette.

El yıkarken normal bir sabun ile bilekler, el sırtı ve parmak aralarının iyice yıkanmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Ancak gün içinde sık sık ellerini yıkayan biriyseniz özellikle bu süreçte antibakteriyel içerikli sabun kullanmanız gerekmez. Çünkü bu elinizdeki yararlı bakterilerinde ölmesine sebep olur.

Egzamaya karşı el, yüz ve vücut temizliğinin ardından deri bariyerlerini güçlendirici ve yumuşatıcı ürünler kullanmalısınız. Eliniz için en yararlı ürün ise kuşkusuz vazelin olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.