enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2921
EURO
34,6825
ALTIN
2.413,99
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
26°C
Denizli
26°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
26°C

Emekliler seslerini yükseltti

Emekliler seslerini yükseltti
11.08.2023
A+
A-

DİSK’ e bağlı Emekli Sen ve Tüm Emekliler Sendikası Denizli Şubesi, Vergi Dairesi Başkanlığı önünde basın açıklamasında bulundular.

En düşük emekli maaşının 7500 TL olduğunu dikkati çeken grup adına basın açıklaması yapan Emekli Sen üyesi Mehmet Ali Güngören ” Emekli maaşları bir tür sosyal yardım haline getirildi.” ifadelerine yer verdi.

“Enflasyon gerçekte %170’tir. Enflasyon fakirden alıp zengine vermek demektir. “ diyen Mehmet Ali Güngören, en düşük emekli maaşının 7500 TL olduğunu hatırlattı.

Grup adına açıklama yapan Mehmet Ali Güngören’in açıklamasının tam metni şöyle:

Basına ve Kamuoyuna,
Değerli emekliler, değerli emek dostları.

Türkiye’de 16 milyon 490 bin emekli, dul ve yetimin ekonomik, sosyal, toplumsal, demokratik haklarını korumak ve geliştirmek için mücadele eden sendikamız DİSK Emekli Sen olarak, bugün tüm Ege Bölgesi’nde eş zamanlı olarak emek cephesi ile birlikte sokağa, meydanlara çıktık.
Ülkenin hâli nicedir. 21 yıldır iktidarda olan AKP ve gerici ortakları emeklileri, işçileri, memurları, köylüleri, küçük esnafları, ev kadınlarını ve gençleri; yani halkı sefalette ve yoksulluk da eşitledi.
Sermaye sınıfının, bankaların, şirketlerin kârları, faiz gelirleri eşi görülmemiş oranda patladı. Tarikatların, mafyanın ve kara paranın at koşturdu bir ortam yaratıldı. Enflasyon gerçekte %170’tir. Enflasyon fakirden alıp zengine vermek demektir.

Ücretli ve maaşlı çalışanların millî gelirden aldıkları pay %40’tan %26’ya düşmüş durumda. Siyasi iktidar kirli savaşa yıllık 30 milyar $ yani TL bazında 810 milyar TL harcıyor. Yüksek faizle borçlanıp en son torba yasa ile 2 trilyon 200 milyar TL borçlanma yetkisi aldı Türkiye Büyük Millet Meclisinden.
Halkın kullandığı tüketici kredisi ve kredi kartının toplamı 500 milyon TL’yi aştı. Emekliler ve hakımız pazara gidince, çarşıya çıkınca her gün değişen fiyatları görüyor; TL’nin dolar karşısında eridiğini görüyor.
Doğamız Akbelen, Cudi, Kaz Dağları, Cerattepe, ormanlarımız sermayenin talanına, yıkımına, katliamına peşkeş çekiliyor. En düşük emekli aylığı 7500 TL’de sabitlendi. Emeklilerin %52’si bu parayı alıyor. Emekli maaşları bir tür sosyal yardım haline getiridi. Emekli olma şartları ağırlaştırıldı. EYT denilen bir ucube formül üretildi.

Değerli emekliler, emekçiler çare nedir? Ülkemizde işçilerin ancak %10’u sendikalarda örgütlüdür. Kamu çalışanlarının ancak %10’u muhalif sendikalarda KESK ve Birleşik Kamu-İş’te örgütlüdür. Emeklilerin ancak yüzde 1’i sendikalarda örgütlüdür. Tarım kesiminin hali daha da perişan; tamamen örgütsüzdür.
Bütün bu örgütsüzlüğü aşıp sendikalarımız da hızlıca örgütlenmeliyiz. Mücadele ve eylem içinde sermayenin saldırılarına karşı birleşik cephe ile ancak haklarımızı koruyup geliştirebiliriz.
Önümüzdeki günler yerellerde emek hareketlerinin, emek platformlarının örgütlü gücünü açığa çıkarmak zorundayız. Sendikalarımızın adı farklı olabilir; sermaye sınıfına karşı tek yumruk, tek merkez olmalıyız. Tek adam rejiminin ekonomik, politik toplumsal saldırılarına karşı barış, demokrasi, eşitlik, özgürlük mücadelesini ortaklaştırmalıyız.

Güçlerimizi birleştirmeliyiz: Evler kahveler, fabrikalar, devlet daireleri, sokaklar, meydanlar halkın örgütlenme ve mücadele alanlarıdır. Denizli yerelinde bu bilinç ve azimle hareket edeceğiz. Yol yaman, yürüyüş uzun. Safları sıklaştırın çocuklar. Hakkın alındığı yerde mücadele bir sorumluluktur, diyen büyük yazar Victor Hugo’nun çağrısına kulak verelim. Ekmeğimize, aşımıza, işimize göz koyanlara karşı üretimden gelen gücümüzü göstermek için; yoksulluğa, sefalete, açlığa karşı birlikte direnmek için şiarımız: BİRLEŞE BİRLERE,

DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ!

Doğayı yandaşlar için ranta açan iktidara karşı mücadelemizde de kararlıyız. En son Muğla, Milas Akbelen ormanlarında girişilen ağaç katliamına yurdun her yanından yükselen öfke ve verilen mücadeleye destek giderek büyüyor. Muhalif siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve özellikle orada yaşayan halkımız canı pahasına ormanlarımızı korumak için direniyorlar. Disk Emekli Sen, bölgedeki kadrolarıyla, bu katliama karşı devrimci sorumluluk bilinciyle mücadelenin en ön safında yer alıyor. Akbelen köylülerinin bugün Ankara’da Meclis Binası önündeki onurlu direnişinde de yanlarında olacağız.
Yaşasın halkın faşizme karşı birleşik ve örgütü mucadelesi!
Yaşasın devrimci dayanışma.
Yaşasın halkın faşizme karşı birleşik ve örgütlü mücadelesi.
Yaşasın DİSK
Yaşasın DİSK Emekli Sen

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.