enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5025
EURO
34,8826
ALTIN
2.437,41
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Erkenci papaz eriği rekoltesine don vurgunu

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde yetişen erkenci papaz eriği bu yıl don kurbanı oldu. Meyveler çiçekteyken yaşanan don nedeniyle yüzde 70 oranında rekolte kaybı yaşanan ağaçlarda neredeyse ürün kalmadı.

Erkenci papaz eriği rekoltesine don vurgunu
19.04.2021
A+
A-

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde papaz eriği üreten çiftçi Murat Kızıl, Mart ayında etkili olan don olayı nedeniyle rekolte düşüş yaşadı.

Geçtiğimiz yıl 8 ton papaz eriğini alıcısı ile buluşturan Kızıl, bu yıl erken açan çiçekleri don vurmasıyla yüzde 70 oranında ürün kaybı yaşadığını söyledi. Ürünleri almak için gelen alıcıların eli boş geri döndüğünü dile getiren Kızıl, “Ürettiğimiz erik şuanda Sarayköy’ün en meşhur turfandan gelen en özel eriklerden biri olan papaz eriği. Türkiye’de nadir bulunan eriğimizdir. Ama bu sene soğuk vurduğu için sıkıntı var. Kayıp oranı yüzde 70 ile 80 arasında. Soğuk bizim mahsullere zarar verdi. Mart’ın 25 ‘inde don nedeniyle bizim çiçek açan eriklerimiz don nedeniyle döküldü. Zararımız çok büyük. Erikleri almaya geliyorlar ama mahsulümüzü satamıyoruz. Geçen yıllara bakaraktan 8 ton olan ürünümüz bu sene 2 tona düştü. Geçen yılki ürünü almamızın imkanı yok, çünkü soğuk vurdu. Bu yıl masraflarımız çok ağır. Eğer eriğimizi satabilseydik 45 bin TL’ye kadar satabilirdik. Eriğimiz olmadığı için mağduruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.