enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4010
EURO
34,7961
ALTIN
2.435,13
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Açık
26°C
Cuma Az Bulutlu
21°C

Gebelikte kusma ve mide bulantısına karşı alınabilecek önlemleri anlattı!

Gebelik sürecinde görülen kusma ve mide bulantısı şikayetleri hakkında bilgi veren Honaz Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Saniye Köseoğlu, bu süreci anlattı ve gebelerin neler yapabileceği konusunda tavsiyelerde bulundu.

Gebelikte kusma ve mide bulantısına karşı alınabilecek önlemleri anlattı!
02.02.2023
A+
A-

Gebelikte kusma ve mide bulantısının yaşam kalitesini çok bozabildiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Saniye Köseoğlu, mide bulantısının genellikle gebeliğin 4. haftasında başladığını ve 16. haftasında sonlanabildiğini söyledi.

Köseoğlu: “Gebelik süreci başlı başına özel olmakla beraber, gebelik öncesinde ve gebelik sırasında yaşanan bazı durumlar sebebiyle daha sıkıntılı bir süreç haline gelebilmektedir. Bu durumlar arasında sıklıkla karşılaştığımız bulantı ve kusma gelir. Annenin yaşam kalitesini ciddi derecede bozabilir. Öncelikle hamilelikte hem fiziksel hem de psikolojik değişimlerin yaşandığı unutulmamalıdır. Mide bulantıları, kadınlar tarafından bazen gebeliğin ilk belirtisi olarak tarif edilmektedir. Genelde kişiden kişiye değişmekle birlikte gebeliğin 4. haftasında başlamakta ve 16. haftalarında sonlanmaktadır. Ancak doğuma kadar devam eden bulantılar da görülebilmektedir. Bulantının nedeni gebelikte artan hormonlardır. Bu hormonların daha fazla olduğu çoğul gebelik, mol (üzüm gebeliği) veya tiroid, safra kesesi hastalıkları, idrar yolları enfeksiyonu, böbrek taşı düşürülmesi vs. de etken olabilmektedir. Ayrıca bulantıda stresin de önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

Gebelikte Mide Bulantısını Önlemek İçin Neler Yapılabilir

Uz. Dr. Saniye Köseoğlu, gebelikte kusma ve mide bulantısını önlemek için bazı ipuçları verdi ve şunları söyledi; “

  • Sabah yataktan aniden kalkmamak önce oturur pozisyonda bir süre dinlenmek
  • Sabah yataktan kalkmadan tuzlu kraker, beyaz leblebi, galeta tüketmek
  • Gün içinde az az, sık sık yemek yemek
  • Asitli içeceklerden uzak durmak
  • Bulantıya neden olan koku ve yiyeceklerden uzak durmak
  • Sık sık sıvı tüketmek
  • Gün içinde dinlenmek
  • Olabildiğince stresden uzak durmak
  • Midenin boş kalmaması
  • İsteğe bağlı pirinç pilavı, haşlanmış patates, makarna tüketmek mide bulantısı ve kusmayı önleyebilir” dedi.

Bu süreçte mutlaka gebelerin bulantı ve kusma şikayetini bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Köseoğlu, bazı şiddetli durumlarda ilaç ve hatta hastaneye yatarak tedavi almak gerekebileceğine dikkati çekti ve tüm anne adaylarına sağlıklı bir gebelik süreci diledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.