enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4298
EURO
34,7934
ALTIN
2.432,78
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C

Gülistan Akyol Ay yazdı: Öğrenilmiş çaresizlik

Gülistan Akyol Ay yazdı: Öğrenilmiş çaresizlik

Ne yaparsanız yapın içinde bulunduğunuz duruma hiçbir etki edemeyeceğinize inanmaya başladığınız bir an oldu mu? Bazen sizi olumsuz etkileyen toplumsal bir olayda tek başınıza mücadele edemeyeceğinizi, sadece sizin çabanızın anlamsız olduğunu düşünüp vazgeçtiğiniz bir an… Bazen de tekrar tekrar deneyip bir türlü veremediğiniz kilolar ya da ulaşamadığınız satış hedefleri kadar gündelik ve bireysel durumlar…

Öğrenilmiş çaresizlik..

Psikolojiyle az çok ilgili olan hemen hemen herkesin mutlaka duyduğu bir kavram. Özellikle kişisel gelişimci tayfanın bol bol yazılarında, konuşmalarında değindiği diyebiliriz. Sık tekrarlanan birçok şeyde olduğu gibi zamanla bu konuda ilgi çekiciliğini yitirip sıradanlaşsa da aslında konunun aslı hala oldukça önemli. Çünkü öğrenilmiş çaresizlik kişinin harekete geçebilmesinin önünde çok büyük bir engel.

Öğrenilmiş çaresizlik kişinin tekrar tekrar denemelerine rağmen kontrol edemediği ya da değiştiremediği bir durumla karşılaştığında, başarısızlıkla sonuçlanacağına inanarak umutsuzluğa kapılması durumunu ifade eder. Zaman zaman her insanın kendisini içinde bulacağı bu durum, psikoloji literatüründe önemli bir yere sahiptir ve insanların davranışları, motivasyonları ve genel yaşam kaliteleri üzerinde önemli etkileri vardır.

Öğrenilmiş çaresizlik, ilk olarak Martin Seligman tarafından tabi ki ilk önce hayvan deneyleri üzerinde gözlemlenmiştir. Deneylerde, hayvanlara kontrol edilemeyen elektrik şokları uygulanmıştır. İlk başlarda hayvanlar şoklardan kaçınmak için çaba göstermişlerdir. Ancak, sürekli tekrarlanan şoklar sonucunda hayvanlar kaçma ya da kaçınma davranışlarını terk etmişlerdir. Daha sonra, hayvanlara kaçma imkânı sağlansa bile artık denememe ve pasif bir şekilde şokları kabullenme eğilimi göstermişlerdir.

Sonraki yıllarda Seligman ve meslektaşları, öğrenilmiş çaresizlik bulgularını insanlarda tekrarladılar. Katılımcılara çaresizlik duygusunu tekrar tekrar yaşattıklarında, Seligman insanların, kontrolleri dışında gelişen durumlara maruz kaldıktan ve durumdan kurtulmayı başaramayacaklarına emin olduktan sonra depresyon belirtileri olan isteksizlik, konsantrasyonda bozulmalar, değersizlik hissi ve üzüntü gibi semptomlar gösterdiklerini gördü. Bununla birlikte öğrenilmiş çaresizliğin, depresyonla sonuçlanabileceği bulgusuna ulaştı. Eğer kendinizi öğrenilmiş çaresizliğin içinde donakalmış hissediyorsanız, harekete geçebilmek için şunları yaparak başlayabilirsiniz.

  • Farkındalık geliştirme: Kendi düşünce ve inançlarınızın farkında olmak, olumsuz düşünce kalıplarını yakalamak ve değiştirmek için önemlidir.
  • Olumlu düşünce geliştirme: Kendinize karşı olumsuz düşünceler yerine, daha yapıcı ve olumlu düşünceleri benimsemeye çalışın. Başarısızlık durumlarını büyütmek yerine, başarıya odaklanın.
  • Hedeflere odaklanma: Küçük ve ulaşılabilir hedefler belirleyerek başarılı olma deneyimleri yaşamak önemlidir. Bu, özgüveninizi artırabilir ve öğrenilmiş çaresizlik duygusunu azaltabilir.
  • Destek arama: Kendinizi yalnız hissettiğinizde, destek sağlayabilecek kişilerle konuşmak veya bir uzmandan yardım almak önemlidir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.