enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2111
EURO
34,7344
ALTIN
2.451,56
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
21°C
Denizli
21°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
25°C

Kalp hastaları Ramazan ayında oruç tutabilir mi?

Kalp hastaları Ramazan ayında oruç tutabilir mi?
14.05.2020
A+
A-

Ramazan ayınnda Kalp Hastaları Ne Yapmalı?

Kalp hastalarının en büyük riski kalp damarlarının sertleşmesidir. Ayrıca damar tıkanıklığı, kan pıhtılaşması ve kötü kolesterol de en büyük tahditlerden biridir. Kalpteki koroner damarların tıkanmasının en büyük nedenlerinden biri düzensiz ve kötü beslenmedir. Yani bazı kalp hastaları için oruç tutmak zararlıyken bazıları için bilinçli beslenme ile oruç tutmak sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.

Kalp Hastaları Oruç Tutmalı Mı?

Kalp ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre oruç tutan kişilerde oruç tutmayan kişilere göre damarlarında sertlik oranının çok daha az olduğu tesbit edilmiştir. Ayrıca bilinçli ve düzenli beslenme ile bazı hastalarda kandaki şeker oranının da azaldığı fark edilmiş. Araştırma sonucunda ayrıca kalbi çevreleyen koroner arter damarların tıkanmasının sebebinin düzensiz beslenme olduğu ortaya çıkmıştır. Bu etken gözlenen deneklerde kısa zamanda kalp kaslarının zayıfladığı ve kalp krizine benzer belirtiler gözlendiği fark edilmiş. Ancak uzmanlar Ramazan ayında iki öğün yemek yiyen bazı kalp hastalarının dengeli beslenme ile bu etkilerin azaldığı görülmüştür.

Araştırmaya göre kalp hastalarının oruç tutması kalp sağlığı için iyi gibi görünse de hastaların öncelikle doktorlarına danışması gerekiyor. Kalp rahatsızlıklarının birden fazla olması nedeniyle oruç tutmak bazı kalp hastaları için iyi gelse de bazıları için olumsuz sonuçlar doğmasına neden oluyor. Bu yüzden oruç tutmak isteyen bir kalp hastasının öncelikle doktoruna bu konuda danışması ardından doktorunun önereceği hafif besinler ile oruç tutması gerekiyor. Çünkü doğru şekilde tutulan oruç insan sağlığı için yararlıdır. Fakat özellikle hastalıklar gözardın edilerek tutulan ve yetersiz beslenilerek tutulan oruçlar insan sağlığını tehdit eder hale gelebiliyor.

Kalp Hastaları Ramazan ayında ne yapmalı?

-Oruç tutan bir kalp hastasının herkesten daha fazla dikkat ederek orucunu gerçekleştirmesi gerekiyor. Örneğin oruç tutan bir kişi orucunu açarken iftar sofrasından tam doymadan kallkmalı ve hızlı yemek yemekten kaçınmalıdır.

-İftarın ardından her yarım saatte bir sahur vaktine adar su tüketmelidir.–

-Şerbetli tatlılar yerine dondurma veya meyve gibi daha hafif tatlıları tercih etmelidir.

-İftar yaparken aşırı yağlı veya karbonhidrat oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmalıdır.

-Sahurda hafif yiyecekler tüketmelidir. Buna en güzel örnek ise kahvaltılıklardır. Ancak çok şekerli reçel, tuzlu peynir veya işlem görmüş sucuk ile kızartma tipi yemekler bu listeden çıkarılmalıdır.

-Oruç süresinde gün içinde en az 2 saat uyumalı sık sık oksijen almalı ve yorucu işlerden uzak durmalıdır.

-İftar sonrası sigara, kahve ve çay tüüketmemelidir. Bunlar için iftar yemeğinin üzerinden en az 1 saat geçmesini beklemesi sağlığı için daha iyi olacaktır.

Hangi Kalp Hastası için Oruç Tutmak Zararlıdır?

  • Son 3 ay içinde kalp operasyonu geçiren kalp hastaları,

-Yakın zamanda panik atak, kırık kalp sendromu veya kalp ritim bozukluğu yaşayan hastalar,

-Ciddi boyutta böbrek yetmezliği, insülin dengesizliği olan kalp hastaları,

-Düzenli tansiyon düşürücü kullanan kalp hastaları,

-Aniden göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve göz kararması gibi şikayetleri olan kalp hastalarının Ramazan ayında oruç tutması sakıncalıdır. Oruç tutmak isteyen kalp hastalarının doktoruna danışması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.