enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
23°C
Denizli
23°C
Açık
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

Kandilli ve AFAD Denizli’deki depremin merkez üssünü niçin farklı açıkladı?

Denizli sabah saatlerinde meydana gelen AFAD’a göre 4.0, Kandilli Rasathanesine göre 3.9’luk deprem ile sallandı. AFAD depremin merkez üssünü Pamukkale ilçesi olarak açıklarken, Kandilli Rasathanesi merkez üssünü Honaz Karateke olarak açıkladı. Depremin büyüklüğünü ve merkez üssünü farklı açıklayan iki yerli kaynak arasında kalan vatandaşlar ise hangi kaynağa güveneceğini bilemedi. Biz de iki kurumun verilerini Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi’nin verileri ile karşılaştırdık.

Kandilli ve AFAD Denizli’deki depremin merkez üssünü niçin farklı açıkladı?
12.01.2021
A+
A-

Denizli 4 gün sonra yeniden deprem ile sarsıldı. 8 Ocak’ta meydana gelen ve en büyüğü 4.2 olarak açıklanan depremden 4 gün sonra Denizli bugün sabah saatlerinde yine sarsıntı ile karşılaştı. Depremin ardından iki yerli kaynak, depremle ilgili iki farklı yer ve şiddet verisi açıklaması ise kafaları karıştırdı.

AFAD Depremin şiddetini 4.0 olarak açıklarken, derinliğini ise 7 kilometre olarak açıkladı. Depremin gerçekleştiği yerin ise Pamukkale ilçesi olduğu belirtti. Kandilli Rasathanesi işe depremin şiddetini 3.9 olarak açıklarken depremin derinliğini 1.9 kilometre olarak açıkladı. Ancak Kandilli Rasathanesi AFAD’dan farklı olarak depremin gerçekleştiği yer için Honaz’ın Karateke Mahallesi’ni gösterdi. Haritaya bakıldığında depremin derinliği dışında iki kaynağın da verileri birbirine yakın görünüyor. Deprem yerindeki farklılığın sebebi ise Kandilli Rasathanesi’nin açıkladığı depremin yeri ilçe haritası olarak Pamukkale’de yer almasına rağmen, en yakın yerleşim yeri üzerinden belirtmesi ile ilgili olduğu görülüyor. (Yayınlanan haritada Kandilli Rasathanesi’nin deprem yerini gösterdiği yer ile ilgili veri bulunmaktadır.) AFAD’ın depremin gerçekleştiği yeri ilçe sınırları nazarında değerlendirmesi nedeniyle Pamukkale olarak kayda geçirdiği görülüyor. Şiddet konusunda ise her iki kurum sürekli farklı rakamlar açıkladığını biliyoruz.

Aynı depremi, 3 farklı kaynak noktalarda gösterdi. Avrupa verilerine daha yakın olan AFAD oldu.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi verileri ne diyor?

Bu iki kaynağın arasındaki farkı Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi’nin yayınladığı veriler ile karşılaştırdığımızda da iki kaynak arasında farkın nedeni anlaşılabiliyor. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi 09.30’da Denizli’de meydana gelen depremin şiddetini 4.0, derinliğini ise 7 kilometre olarak açıkladı. Depremin yeri ise Cankurtaran’a daha yakın bir nokta olarak işaretledi. Bu verilere göre AFAD’ın Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi verileri ile aynı olduğu görülebiliyor.

Haber: Serkan ÖZKURT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.