enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2558
EURO
34,7818
ALTIN
2.396,14
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
23°C
Denizli
23°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Açık
24°C

Kötekli Yörüklerinin koyun kırkması şölenle başladı!

Kötekli Yörüklerinin koyun kırkması şölenle başladı!
07.07.2021
A+
A-

Denizli’nin Acıpayam İlçesi’ne bağlı Bademli Mahallesi’nde yaşayan Kötekli Yörükleri Akın Sülalesi her yıl olduğu gibi bu yılda bin 600 rakımlı Beloluk Yaylası’na çıkarak çadırlarını kurdu. Yaylada her yıl Kurban Bayramı öncesinde yapılan koyun kırma etkinliği bu yıl şölene dönüştü. Yaylada hazırlanan alanda şölen duayla başladı. Yayladaki koyun kırma şölenine fotoğraf sanatçıları ve doğa tutkunları da katıldı. Üç kişi tarafından sürüdeki 500’e yakın koyun ve kuzu bir haftada kırkılacak. Kırkımı yapılan kuzular ise Kurban Bayramı öncesinde satışa çıkartılacak.

‘Koyunlarımızın daha iyi gelişmesi için. Sıcakta koyunlarımız rahatsızlanıyor’

Kötekli Yörükleri’nden sürü sahibi 51 yaşındaki Şaban Özen, Akın Sülelesi olarak her yıl koyunlarla yaylaya çıktıklarını, Kasım – Aralık ayında ilk kar düştükten sonra Bademli Mahallesi’ne indiklerini söyledi. Koyunları yaylada doğal besleyerek sürüyü çoğalttıklarını anlatan Şaban Özen, “Bugün koyunlarımızı kırkıyoruz, makaslıyoruz. Koyunlarımızın daha iyi gelişmesi için. Sıcakta koyunlarımız rahatsızlanıyor. Çok hasta oluyor. Koyunlarımızın hasta olmaması için sırtındaki yükünü aldık mı koyunlarımız iyi olur. Yağmurda yağarsa daha iyi. Hem yümrülmesi, koça gelmesi daha iyi olur. Et yapar, Kurbandan önce koyunlarımızı hazırlıyoruz. Hem yürünmesi için. Bunların yünü daha önce değerliydi ama şimdi pek değer vermiyorlar. 500 koyundan yine 300 kiloya yakın yün alıyoruz. Onu da gelen soran olursa veriyoruz. Soran olmazsa kalıyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.