enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3920
EURO
34,6309
ALTIN
2.392,55
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

Kütüphane Haftasında PAÜ’de Hakikat ve Kütüphaneler Konuşuldu

PAÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından, 58. Kütüphane Haftası dolayısıyla, “Hakikat ve Kütüphaneler” konulu bir panel düzenlendi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi A Blok’ta gerçekleştirilen panel, Üniversitenin resmi Youtube kanalından yayınlandı.

Kütüphane Haftasında PAÜ’de Hakikat ve Kütüphaneler Konuşuldu

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Hakikat ve Kütüphaneler” konulu panelin moderatörlüğünü PAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Şimşek üstlenirken, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri; Doç. Dr. Harun Abacı ve Doç. Dr. Osman Aydınlı konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi A Blok’ta gerçekleştirilen paneli Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kısaç, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Atalay Kale, kütüphane personeli ve öğrenciler takip ederken; Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınan panel, PAÜ’nün Youtube kanalı üzerinden yayınlandı.

Panelde; Doç. Dr. Harun Abacı, “hakikat” konusuna değinirken, Doç. Dr. Osman Aydınlı ise Osmanlı döneminde kütüphanelerin yeri ve kütüphanelerin hakikat konusundaki katkılarını ele aldı.

Panelin moderatörü Doç. Dr. İsmail Şimşek, hakikatin bir arama çabası olduğunu ifade ederken, günümüzde bilgiye ulaşmanın kolay olduğunu ancak hakikate ulaşmanın ise önemli bir sorun haline geldiğini belirtti. Bilimsel araştırmalara göre yalanın doğru bilgiye göre altı kat daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Şimşek, hakikate ulaşma konusunda yapılan çabalara katkı koyacak bir panel olmasını temenni etti.

Konuşmasında ilk olarak “hakikat”in etimolojik yönünü ele alan Doç. Dr. Harun Abacı, kelimenin kökü olan “hak” kelimesinin kesin anlamına geldiğini söyledi. Hakikatin ise bir şeyin kesin ve net olması anlamına geldiğini belirtti. Sözlerinin devamında Kur’an-ı Kerim’in hakikat ve mecaz yönünden nasıl anlaşılması gerektiği konusuna temas eden Doç. Dr. Abacı, varlığın hakikatin, zihinlerde oluşan şeklin dış dünyadaki somut karşılığı olduğunu ifade etti.  Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerin büyük bir çoğunluğunda kâinattan bahsedildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Harun Abacı, hakikate ulaşmak için çaba gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmasının başında İslam medeniyetinde kütüphane kavramının nereye dayandığı konusunu ele alan Doç. Dr. Osman Aydınlı, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’e gelen ilk emrin ‘oku’ olduğunu hatırlatarak, İslamiyet’te okumanın ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Kur’an-ı Kerim’de okumanın önemine değinen birçok ayet olduğunun altını çizdi. Bunun yanında, ilme, okumaya ve öğrenmeye yönelik çok sayıda hadis bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Aydınlı, Kur’an-ı Kerim’in ilimler kitabı olmadığı halde tüm ilimlere işaret ettiğini söyledi. Sözlerinin devamında İslam medeniyetlerinden itibaren kütüphanelerin gelişimi konusunu ele alan Doç. Dr. Osman Aydınlı, cami ve mescitlerde, namaz vakitleri dışında, hayatın sosyal, kültürel, toplumsal tüm konularına değinildiğini söyledi. Mescitlerde, ilim kürsüleri ve kütüphanelerin kurulduğunu, kültürel faaliyetlerin yine buralarda yapıldığını belirtti. Doç. Dr. Osman Aydınlı konuşmasının devamında, Osmanlı döneminde medreseler ve o dönemde kurulan kütüphaneler konusunu ele aldı.

Panel, sunumların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kısaç tarafından, panelin yönlendiricisi Doç. Dr. İsmail Şimşek ile panelin konuşmacıları; Doç. Dr. Harun Abacı ve Doç. Dr. Osman Aydınlı’ya teşekkür belgelerinin verilmesi, akabinde günün anısına hatıra fotoğraflarının çekilmesi ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.