enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
20°C
Denizli
20°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C

Laodikya Sizi Bekliyor, Laodikya Sizi Çağırıyor

Yıllar önce Denizli halkının Laodikya antik kentine ilgisini çekebilmek için Sayın Cengiz Bektaş ve Sayın Esat Sivri, “Laodikya Sizi Bekliyor” adında bir kampanya düzenlediler. Devamında da, yenilenen bu kampanyanın da etkisi ile Laodikya antik kentinde kazı çalışmaları başladı. Öncesinde birkaç bakanlık ve yurt dışı girişimleri ile topografik haritalama ve en fazla koruyucu kazı çalışmaları ile yetinilen Laodikya, 2003 yılından sonra Sayın Prf. Dr.Celal Şimşek hocanın başkanlığında,Kültür ve Turizm Bakanlığı , Denizli Büyükşehir Belediyesi , Pamukkale Belediyesi, Merkezefendi Belediyesi, GEKA desteğiyle yer yüzüne çıkarıldı, çıkarılmaya da devam ediyor.

Laodikya Sizi Bekliyor, Laodikya Sizi Çağırıyor
06.01.2023
A+
A-

Bilinen kaydı ile Anadolu’nun en büyük antik stadyumu ve Hıristiyan inancı için önemli bir yere sahip “Yedi Kilise”den yedincisinin bulunduğu Laodikya, anıtsal çeşmesi, temiz ve pis su şebeke sistemi ile tarihi 7500 yıl öncesine uzanan, Anadolu insanının kurduğu, Türkiye’nin Efes’ten sonra ikinci en büyük antik kentidir. Laodikya’nın önemi arkeolojik bir buluntu olmasının ötesinde, atalarımızın alın terini, emeğini günümüze taşıması ile daha da anlamlıdır. Zira eğer tarihe bu şekilde bakmazsak onlara ihanet etmiş de sayılırız. Kentimizin bugünkü sosyal ve ekonomik yapısına kavuşmasında, bir zamanlar metropol olan, kültür ve ticaret merkezi Laodikya’nın günümüze mirasının etkisi yadsınamaz.

2022 yılı rakamlarına göre kentimizi ziyaret eden turistlerin ancak %5’i Laodikya’yı ziyaret etmiştir. (Pamukkale: 1.990.000 kişi, Laodikya: 98.264 kişi) Bu oran kentimiz için, tarihimiz için, bugünümüz ve geleceğimiz için çok azdır.

Laodikya hak ettiği ilgiyi görememiştir. Daha doğrusu biz, bu kentin insanları, Laodikya’nın hak ettiği ilgiyi görmesini sağlamada yeterli çabayı gösterememişiz demektir. Gerçek şu ki Laodikya Pamukkale’nin gölgesinde kalıyor. Elbette Pamukkale kentimizin bir simgesi ve ötesidir. Ve fakat Laodikya, Pamukkale’den daha az önemli değildir. Bu güne kadar yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde ettiğimiz bilgiler gösterir ki, Laodikya kentimizin varlığı adına daha da fazla önem arz etmektedir. Laodikya’nın öneminin geniş kitlelerce daha da fazla anlaşılabilmesi ve daha fazla görünür olabilmesi için aktif kararlar alınmalı ve hızlı çözümler üretilmelidir. Örneğin;

2022 yılı rakamlarına göre 1,990,000  kişinin ziyaret ettiği Pamukkale giriş kapılarında Laodikya tanıtımına yer verilmelidir. İki antik kentin tarihsel süreçteki birlikte yaşanmışlığının dahi Pamukkale’de görünür kılınması, hem Pamukkale’ye hem de Laodikya’ya ayrı ayrı daha fazla değer katacaktır. Bu konuda örenyerlerini işleten Sicpa işletmesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönlendirilmesi elzemdir.

Seyahat acenteleri Pamukkale turlarından sonra Laodikya ziyaretine programlarında mutlaka yer vermelidir. Yerel acentelerin bu konudaki birlikteliği ve lobi faaliyetleri gerek Türsab cenahında, gerek bakanlık düzeyinde, gerek tur operatörleri nezdinde mutlaka fark yaratacaktır.

Otelciler, misafirlerinin Laodikya hakkında daha fazla bilgilenebilmesi ve konakladıkları süre içerisinde ziyaret isteğinin yaratılabilmesi adına in house tanıtımlara daha fazla yer vermelidir. Gerek belediyeler gerek bakanlık desteği ile görsel sunumlarını arttırmalıdırlar.

En önemlisi de yıllarca alın teri ve emek ortaya koyan kazı ekibinin gelişmeler hakkında basına, kamuoyuna bilgi ve paylaşım vermesi  ve ulusal basında Laodikya Antik kentinin daha fazla görünürlüğünün sağlanması gerekmektedir. Nihayetinde gün ışığına çıkarılan eserlerin korunması, sunulması, tanıtılması imkanı ve sorumluluğu kazı başkanlığına aittir. Çıkarılan eserlerin özellikleri, önemi daha fazla kamuoyu ile paylaşılmalı, bu eserlerin daha fazla sergilenebilmesi için gerekli imkanlar daha fazla yaratılabilmelidir.

Laodikya sizi çağırıyor, Laodikya ilgi bekliyor…..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.