enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
23°C
Denizli
23°C
Açık
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

Miryokefalon Zaferi yaşandığı Çivril’de anlatıldı

Denizli’de “Miryokefalon zaferinin Denizli ve Anadolu Tarihi Açısından Önemi” konulu panel düzenlendi.

Miryokefalon Zaferi yaşandığı Çivril’de anlatıldı
21.09.2022
A+
A-

Anadolu tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi olan ve 17 Eylül 1176 tarihinde Denizli’nin Çivril ilçesi sınırları içerisinde gerçekleşen Miryokefalon Zaferinin 846. yıldönümü dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi. Denizli’de yeni kurulan 1176 Derneği tarafından düzenlenen panel Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Miryokefalon Zaferinin Denizli ve Anadolu Tarihi Açısından Önemi” konulu panelin moderatörlüğünü Pamukkale Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Kara yaparken, konuşmacı olarak Ortaçağ Tarihi Uzmanları Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Keçiş ve Pamukkale Üniversitesinden Doç. Dr. İbrahim Balık katıldı.

Panelde, ilk olarak Bizans ve Selçuklu Devletleri arasındaki sınır meselesi üzerinde duruldu. Doç. Dr. İbrahim Balık, Çal, Çivril ve Baklan bölgesinin I. Haçlı Seferinden sonra da Türkmenler tarafından hiçbir zaman boşaltılmadığını dolayısıyla Selçuklu sınırının bu hattan başlatılabileceğini vurguladı. Daha sonra konu ile ilgili bilgi veren Bizans kaynakları üzerinde duruldu. Prof. Dr. Murat Keçiş ise bir Bizantist olarak, savaşla ilgili en ayrıntılı bilgileri veren Bizans kaynaklarını incelediğinde, savaş yeri olarak Çivril Kufi vadisinde karar kıldığını ifade etti.

Konuşmacılar Selçuklu ve Bizans ordularının askeri durumu, asker sayısı, savaş düzeni, stratejileri hakkında bilgi verdiler. Panelin moderatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Hasan Kara, ordunun geçtiği yol güzergâhından bahsederek Coğrafyacı kimliği ile konuya yaklaştığını, kaynaklardaki tanımlamalar ve arazi çalışmaları sonucunda elde ettiği bulgulara dayanarak Kufi Vadisi topoğrafyasının savaş yeri olarak birebir örtüştüğünü belirtti. Panelistler katılımcılardan gelen soruları da cevapladılar.

Yoğun bir ilginin olduğu Miryokefalon Zaferi paneline, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, Denizli Müftü Yardımcısı Semih Keskin ve çok sayıda akademisyen, daire amiri ve davetli katıldı. Panel sonunda katılımcılara, PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Söğüt ve Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural tarafından katılım belgeleri takdim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.