enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
23°C
Denizli
23°C
Açık
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

Mutfakta yapılan En Büyük 12 Hata

Mutfakta yapılan En Büyük 12 Hata
17.04.2020
A+
A-

Mutfakta Yapılan 12 Büyük Hata..

Tezgah Boyu

Mutfak tasarımı yaparken ya da yeni bir eve taşınırken göz ardı edilen ancak en dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri mutfak boyu. İlk bakışta anlamsız gelse de aslında yemek yapmak uzun zamanımızı alabiliyor. Eğer ki tezgah boyunuz ideal boyuta sahip değilse uzun yemek yapma aşamaları sırasında tüm yük vücutta orantısız şekilde dağılıyor. Bu durum kişilerde ileride bel veya boyun ağrısı olarak geri dönüyor. Böyle problemlerin önüne geçmek için tezgah yüksekliği için ideal yüksekliğin dirseklerden 5-10 cm aşağısında olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Eğer tezgahlarınız böyleyse alternatif olarak tezgaha ya da yere yükselticiler kullanabilirsiniz.

Eşit Yük Verecek Şekilde Durmak

Uzun süre tezgah veya ocak başında durduğumuzda hepimiz yükü tek bir ayak üzerine verdiğimiz zamanlar oluyor. Ancak bu durum yanlış duruş olarak nitelenmektedir. Bu yanış duruş ileride oluşacak yaralanma risklerini minimuma indirebilmek için oldukça önemli. Ayakta durduğumuz her an iki ayağımıza eşit şekilde yük vermeye dikkat etmemiz gerekiyor.

Ani Uzanma ve Eğilmeler

Mutfakta sık yapılan en büyük hatalardan biri de ani eğilme ve uzanmalar. Dolaplardan bir şeyler alırken hızlı şekilde kontrolsüz uzanma ya da hızlıca eğilmeye çalışmak vücudumuz için oldukça zararlı bir harekettir. Yüksek raflardan bir şey alacaksak mutlaka ayaklarımızın altına yükselti koymalıyız. Alçak bir yere eğilmemiz gerekiyorsa bel bölgemizden eğilmek yerine dizlerimizden destek alarak eğildiğimize dikkat etmemiz gerekiyor.

Sabit Ani Dönmeler

Ayakta durduğumuz zaman arkanızdan bir şey alacağınızda ayaklar sabit şekilde hızlıca gövdenizi döndürdüğünüz oluyor mu? Eminim bunu birçoğumuz sık sık yapıyoruz. Bu da mutfakta yapılan en büyük hatalardan biri. Bu hareket vücudumuzda parçalanma hissi yaratıyor ve strese neden oluyor. Sabit ani dönmeler yerine adım alarak uzanmak daha sağlıklı olacaktır.

Kontrolsüz ağırlık kaldırma

Kontrolsüz ağırlık kaldırma davranışını muhtemelen hepimiz “Aman bişey olmaz” diyerek yapıyoruz. Ancak bu da en büyük hatalardan biri. Çünkü kontrolsüz yük kaldırma ani yaralanma riskini arttırır. Damacanaları kaldırmak yerine tekerlekli damacana destekleyicileri kullanabilirsiniz. Eğer kaldırmanız gerekiyorsa da dizlerden eğilerek yavaşça damacanayı kavramak ve gövdenize yakın şekilde yavaşça kaldırarak taşımanız gerekiyor.

Çırparken Dikkat

Yemek ya da kek-pasta yaparken birşeyleri çırpmamız gerekiyor. Ancak bunu yaparken tek kol ile yapmak ve tek kola yüklenmek oldukça yanlış.Bunun yerine 4 dakika boyunca birşeyi çırpmanız veya karıştırmanız gerekiyor. 2 dakika sağ kol,2 dk sol kol olacak şekilde eşit sürede her iki tarafa görev dağılımı yaparak gerçekleştirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Sert Nesneleri Keserken Dikkat!

Sert bir şeyleri doğrayacağınız zamanlarda kullandığınız aparatı çok iyi kavramaya özen göstermelisiniz. Tam kavramadan kesme, kırma, doğrama işlemi yapıldığında bilek, kol veya omuza orantısız yüklenmiş olursunuz.
Bu durum bilek, kol ve omuz yaralanmalarına sebep olabilir. Özellikle bilek bölgesi yaralanmaları bu durumlarda çok görülmektedir

Mutfak Zemini

Temizlik sonrası ya da yere sıvı şeyler döktüğünüzde oluşabilecek yaralanma ihtimali fazladır. Bu nedenle mutfak zemininizin kaygan olmamasına özen göstermeniz gerekiyor.

Mutfakta Kolaylık

Sık sık kullandığınız ürün ve eşyaları kolay, göz önü yerlere koyabilirsiniz. Böylece mutfaktaki geçirdiğiniz zamandan tasarruf eder, aynı zamanda eşyaları ararkenki yaralanma risk oranını da düşürmüş olursunuz.

Mutfakta Işık Düzeyi

Evinizin her ışıklandırması çok önemlidir. Ancak mutfak keskin eşyaların olduğu bir oda olduğu için mutfaktaki ışıklandırmaya ayrıca özen göstermeniz gerekiyor. Aynı zamanda rahat görüş mesafesi sağlayacak ışık kullanmak göz sağlığınız için de oldukça önemlidir.

Mutfakta Hareketlilik

Mutfakta iş yaparken sürekli hareket halinde olmaya özen göstermelisiniz. Bu durumun venöz dolaşımınıza katkısı olacaktır. Kendinize adım atma vb hedefler koyabilirsiniz veya müzik açıp dans ederek işleri halledebilir hem de dolaşımınızın hızlanmasına destek olabilirsiniz.

Temiz Hava Bol Oksijen!

Mutfağınızı sık sık havalandırmaya özen gösterin. Çünkü biliyosunuz temiz hava demek bol oksijen demektir! Temiz hava yorgunluk oranını azaltır ve daha sağlıklı çalışma zamanı sağlar.Temiz hava ayrıca iş yaparken daha dinç ve sağlıklı hissetmemizi sağlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.