enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5265
EURO
34,9185
ALTIN
2.432,55
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Nar ihracatında hedef bin 200 ton

Nar ihracatında hedef bin 200 ton
13.10.2021
A+
A-

Denizli’de ürettiği hicaz narı ile ünlü Pamukkale ilçesine bağlı Irlıganlı Mahallesinde turfanda nar hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip ovada yaklaşık 24 bin dekar alanda üretimi yapılan hicaz narı depolarda yapılan boylama işleminin ardından özel ambalajlara koyularak başta Almanya, Hollanda, İngiltere, İsviçre, Kanada, Ukrayna ve Rusya olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Tat, renk, aroma, kalite ve yüksek kalibresiyle ihracatçı firmaların tercih ettiği hicaz narı geçen yıl bin 200 ton ihraç edildi. Üreticiler bu yılda aynı ihraç rakamına ulaşılmasını bekliyor.

Nar üretiminde Denizli’nin Ege Bölgesinde ikinci sırada Türkiye’de ise 4. sırada yer aldığını, yaklaşık 24 bin dekar alanda sezonda 45 bin tona yakın hicaz narı üretildiğini anlatan nar üreticisi Mevlüt Eraslan, “Ürettiğimiz meyveleri Almanya, Hollanda, İngiltere, İsviçre, Kanada’ya belli bir çoğunluğu ise Rusya’ya gidiyor. Antioksidan içerdiği için daha fazla rağbet görüyor. Şu anda erken hasada başladık. Yaklaşık 24 bin dönüm alanda hasat yapılıyor. Geçen yıla göre soğuk zararından dolayı rekoltemizde yarı yarıya düşüş var. Rekoltedeki düşüş fiyatlara yansır mı, yansımaz mı bilemiyorum. Geçen sene 1 milyon 200 kilogram ihracatımız vardı. Bu yılda aynı rakamı yakalayabilirsek bizim için başarıdır” dedi.

Bölgede yetiştirilen hicaz narın birinci kalitede olanları ihracata, geri kalan kısmı sanayi de meyve suyu ve nar ekşisi olarak işleniyor. İklim, arazi, toprak yapısına göre ağırlıklı olarak Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy ilçelerimizde hicaz narı üretimi yapılıyor.

Yorumlar
  1. Tufan dedi ki:

    Olayda adım geçiyor Tufan mı? Turfan mı?