enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C

Olgunlaşmamış cennet elması 3 haftada şifalı lezzete dönüşüyor!

Olgunlaşmamış cennet elması 3 haftada şifalı lezzete dönüşüyor!
16.10.2020
A+
A-

Denizli’nin Honaz ilçesinde 7 bin dönüm alana ekili olan ve bölgede “cennet elması” olarak bilinen Trabzon hurmasında ilk hasat başladı. Olgunlaşmamış Trabzon hurmalarını ağaç dallarından tek tek toplayan vatandaşlar, evlerine getirerek hummalı çalışmaya başlıyor. Ev ahalisi ve çevredeki kadın işçilerin Trabzon hurmalarının bir bir kabuklarını soymasıyla bir sonraki aşamaya geçiliyor. Özel yapım tezgahlarda iplere dizilerek kurutulma işlemi başlarken, kimi yerlerde ise geleneksel kurutma yöntemi olan evlerin çatısında veya kapı önlerinde kurutmaya bırakılıyor. Arta kalan kabukları ise sirke veya doğal gübre olarak değerlendiriliyor. Yaklaşık 3 hafta kurutmada kalan olgunlaşmamış Trabzon hurmaları günler sonra lezzetiyle sofralardaki yerini alıyor. Birçok hastalığa ve insan sağlığına iyi geldiği belirtilen Trabzon hurmasının içinde bulunun bol miktarda C vitaminin yanı sıra göz sağlığı, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı faydalı olduğu biliniyor.

“En fazla olduğu yer Denizli Honaz’dır”

Türkiye’nin Trabzon hurması ihtiyacının yüzde 80’ninin Honaz’dan temin edildiğini belirten üretici Ramazan Güner, “Öncelikle ağaçlardan ihracata gitmeyen malları getiriyoruz buraya soyuyoruz. 2 ile 3 haftada çatılarda tellere asılarak kurutulup tüccarlara pazarlanıyor. Kabuğu organik gübre olarak geri dönüşüm şeklinde tarlaya atılıyor. Sirke yapımında da kullanılırken, ağaçlardan kalan birinciler de iç piyasaya, ihracata gidiyor. Cennet hurmasının en fazla olduğu yer Denizli Honaz’dır. Bildiğim kadarıyla 1960 ile 1974’lerde 5 ile 10 arası ağaç getirilerek, ilerleyen yıllarda herkesin bahçelerine dikerek ve şu anda dikilerek günümüze gelen bir meyve” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.