enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7403
EURO
36,5201
ALTIN
2.952,11
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
14°C
Denizli
14°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
14°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C

Osmanlı dönemine ait mezar taşları incelendi

Osmanlı dönemine ait mezar taşları incelendi

Pamukkale Üniversitesi (PAü) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, Çal ilçesi genelindeki 43 mezarlıkta Osmanlı dönemine ait mezar taşlarıyla ilgili yüzey araştırması yaptı. Çalışmada Osmanlı dönemine ait 2500 mezar taşı incelenerek, kayıt altına alındı.

Çal’ın tarih ve kültürel hayatına ışık tutacak çalışma, PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt ve 8 kişilik ekibiyle yürütülüyor. Ekip, 3 hafta içinde 43 mezarlıkta 2 bin 500 Osmanlı dönemine ait mezar taşı tespit etti. Mezar taşları okundu ve hepsi de kayıt altına alındı. Sonuçlar kitap haline getirilecek ve yöre insanı atalarına ait mezarları bulmuş olacak.

“İnsanlar, atalarının mezarlarını bulabilecek”
PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, yaptıkları bilimsel çalışmaya katkıda bulunan yerel yöneticiler ve yöre halkına teşekkür etti. Beyazıt, bu yıl Çameli ilçesinde de Osmanlı dönemine ait bin mezar taşını kayıt altına aldıklarını söyleyerek, “İncelediğimiz mezar taşlarının kime ait olduğunu belirledik. Bu çalışma kitap haline getirilecek. Günümüz gençleri, 5-6 kuşak öncesi atalarının mezarlarını bulabilecek. Mezar taşları sadece insanların kimliğini değil, o dönemin sosyal-kültürel hayatını da anlatıyor. Dini inançlarını tespit ediyoruz. Osmanlı Türkçesini hatırlıyor, Türkçe’nin ne kadar zengin dil olduğunu görüyoruz. Çal’da 2 bin 500 Çallı’nın mezar taşını kayıt altına aldık. Çok verimli bir çalışma oldu” diye konuştu.

PAÜ ekibinin Çal mezarlıklarındaki çalışmasının bu hafta sonu tamamlanacağı kaydedildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.