enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3675
EURO
35,0041
ALTIN
2.323,31
BIST
9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Öztürk Kadınlar Gününde, Meclis Kürsüsünden Kadınların Sorunlarına Değindi

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, TBMM Genel Kurulunda; bebek bezi, hasta alt bezi ve kadın hijyen ürünlerinde yüzde 18 KDV uygulandığını hatırlatarak, “Bebek bezi lüks müdür; hangi anne gösteriş olsun diye bebeğinin altını bezler? Hasta alt bezi lüks müdür; hangi hasta, hangi yaşlı konfor olsun diye böyle bir duruma katlanır? Kadın pedi lüks müdür; hangi kadın aylık rutin döneminde bu ürünleri kullanmaktan kaçınabilir? Bunun adı ‘ekonomik erişilmezlik’ değildir; bir hak ihlalidir, bir sağlık sorunudur” dedi.

Öztürk Kadınlar Gününde, Meclis Kürsüsünden Kadınların Sorunlarına Değindi
A+
A-

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve 20 milletvekili tarafından kullanımı zorunlu olan bebek bezi, hasta alt bezi ve kadın hijyen ürünlerine yapılan fiyat artışı nedeniyle KDV oranlarında düzenleme yapılması amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurulması önergesi verildi.

ÖZTÜRK: “KADIN PEDİ LÜKS MÜDÜR; HANGİ KADIN AYLIK RUTİN DÖNEMİNDE BU ÜRÜNLERİ KULLANMAKTAN KAÇINABİLİR”

Yasin Öztürk, şunları söyledi:

“Yıllardır talep edilmesine rağmen lüks sayılmayan ve zorunlu ihtiyaç olarak tüketilen birçok üründe yüzde 18 KDV oranı uygulaması devam etmektedir. Bu ürünlerin başında bebek bezi, hasta alt bezi ve kadın hijyen ürünleri bulunmaktadır. Yani, kullanımı zorunlu, kısıtlı kullanımı ya da erişilememesi durumunda sağlık sorunları yaşanmasına da sebep olabilecek sıhhi ürünler, hijyenik ürünler. ‘Lüks’ nedir? ‘Giyimde kuşamda, eşyada, harcamada, yaşam biçiminde kendini gösteren, ‘olmasa da olur, almasak da olur’ diyebileceğimiz harcamalar, aşırı gösterişli tutum.’ Sözlük tanımı böyle. Peki, bebek bezi lüks müdür; hangi anne gösteriş olsun diye bebeğinin altını bezler? Hasta alt bezi lüks müdür; hangi hasta, hangi yaşlı konfor olsun diye böyle bir duruma katlanır? Kadın pedi lüks müdür; hangi kadın aylık rutin döneminde bu ürünleri kullanmaktan kaçınabilir? Ama ne yazık ki bu ürünler, fiyatları itibarıyla zorunluluktan çıkıp lüks hâline gelmiştir… Bebek bezleri, hasta alt bezleri gibi kadın hijyen ürünleri de dövizdeki dalgalanma nedeniyle fiyatı en çok artan ürün grupları arasında baş sırada yerini almıştır. Artı yüzde 18 KDV de bu fiyatları çarpan etkisiyle katlamaktadır. 2022 yılı aralık ayında birim fiyatı 67 kuruş olan hijyenik pedler 2021 yılının aynı döneminde 1,05 liraya yükselmiş, mart ayında ise markalara göre fiyatları değişim gösterse de kadın pedlerinin birim satış fiyatları 2 lira civarında seyretmektedir.”

“BEBEK BEZİ, HASTA ALT BEZİ VE YAŞLI HİJYENİK ÜRÜNLERİ LÜKS DEĞİL, ZORUNLU BİR İHTİYAÇ”

“Bunun adı ‘ekonomik erişilmezlik’ değildir; bir hak ihlalidir, bir sağlık sorunudur. Öldürülürken seyredilen, şiddete uğradığında tek başına bırakılan, hor görülerek dışlanan kadınlarımız devlet tarafından yapılacak en basit destekten bile mahrum bırakılmaktadır. Bebek bezi, hasta alt bezi ve yaşlı hijyenik ürünleri lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır. Bugün Kadınlar Günü, hani bugün özlü sözlerle kadınlar kutlanıyor, sözler veriliyor ya, büyük sözlere, tutamayacağınız vaatlere gerek yok. Kadınlarımıza İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarken sormadınız, kadınlarımızı düşünmediniz. Şimdi, kadınlarımız için sadece küçücük bir adım atın, biz de destek verelim.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.