enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C

Pamukkale’nin kalbine dijital müze yapılmasına ses yükseldi

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, 1. Derece Arkeolojik Doğal Sit Alanı alanı ve Unesco Dünya Kültürel Miras Listesinde yer alan Pamukkale’nin kalbine ’Hierapolis Ören Yeri Dijital Deneyim Müzesi’ yapılmasına ses yükseltti. Mimarlar; “Dijital müzeye değil, Oamukkale ‘nin kalbine yapılmasına karşıyız” dedi.

Pamukkale’nin kalbine dijital müze yapılmasına ses yükseldi
03.03.2023
A+
A-

Denizli ve Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Pamukkale’de ’Hierapolis Ören Yeri Dijital Deneyim Müzesi’ yapılmasına Mimarlar Odası Denizli Şubesi ses yükseltti. Mimarlar yaptığı açıklama ile müzenin 1. Derece Arkeolojik Doğal Sit Alanı alanı ve Unesco Dünya Kültürel Miras Listesinde yer alan Pamukkale’nin kalbine değil başka bir bölgeye yapılabileceğini vurguladı.

İŞTE MİMARLARIN O AÇIKLAMASI;

Travertenlerinin rengi dolayısıyla yaygın olarak Pamukkale adıyla bildiğimiz, en az 2500 yıllık Hierapolis Antik Kenti hinterlandındaki modern yerleşimleri de kapsayan turizm bölgesinde, uzun yıllardan beri çeşitli adlar altında yasal koruma kararları bulunmaktadır. Bu koruma kararlarının tarihi yeni olmayıp, çeşitli zorluklar aşılarak bugünkü konumlarını kazanmışlardır. Antik kent ve traverten çevresindeki yapılaşma, 1957 yılında Denizli İl Özel İdaresinin oluruyla inşa edilen derme çatma kulübeyle başlamıştır. Eski Eserler ve Anıtlar Kurulunun bilgisi dâhilinde olan yapılaşma, sonraları suistimal edilerek daha başka kulübelerin yapılmasıyla sonuçlanmış, sit alanı içindeki ilk yapılaşma hikâyesi böyle başlamıştır. Daha sonra pek çok tartışmanın odağına yerleşecek olan özel ve tüzel kişilikli ruhsata sahip işletmelere ait otellerin hikâyesi de 1960 yılından itibaren başlamaktadır. Bu yıllarda inşa edilen altı yapıdan üç tanesi tüzel kişilikli, diğer üçü özel nitelikli ruhsatlandırmaya sahiptir. Tüzel yapıların birisi Denizli Belediyesi tesisleri, birisi Denizli İl Özel İdaresine ait antik havuz çevresindeki otel, diğeri de jandarmaya ait yapıdır. Özel işletmeler ise Mistur, Koru ve Tusan otelleridir.

Şimdi Hierapolis Ören Yeri ve Pamukkale için film başa dönmüş; ‘’Hierapolis Ören Yeri Dijital Deneyim Müzesi’’ avan projesinin 1. Derece Arkeolojik Doğal Sit Alanı alanı ve Unesco Dünya Kültürel Miras Listesinde yer alan Pamukkale ilçesi 666 parselde yapımının onayı için 28.01.2022 tarihinde Aydın Koruma Kurulunun gündemine getirilmiş ve onaylanmıştır. Aynı kurul projenin Pamukkale ilçesi 6 pafta 983 parsele taşınmasına 26.08.2022 tarihinde karar vererek sözde problemi çözdüğünü düşünmüştür.

Dijital Deneyim Müzeleri, bulunduğunuz yerden dünyadaki önemli müzelere ulaşmak, koleksiyonları görebilmek, arkeolojik buluntularını taramak ve bunu deneyimleyerek yapabilmek için önemlidir. Örneğin; Laodikya ’da bulunan kilisede nasıl vaftiz töreni yapıldığını sanki o dönemdeymişçesine deneyimleyebilirsiniz. Buda izleyici ile etkin bir bilgi köprüsü kurmanızı sağlar. Ancak bunu illaki gezmek için geldiğiniz ören yerinde yapmak zorunda değilsiniz. Pamukkale’yi Dünyanın herhangi bir yerindeki dijital müzede deneyimlenmesini ve gezilmesini sağlayabilirsiniz. Bu sebeple devlet teşviki ile Hierapolis Antik Kentinde yapılması planlanan dijital müzeyi Denizli kent merkezine yapabilir hem kentlilerin kullanıma sunabilir hem de kent merkezine daha çok turistin gelmesini sağlayabiliriz.

Mimarlar Odası 1980’lerden beri Pamukkale’deki doğal ve kültürel tahribat ile mücadele etmeye devam etmektedir. Odamız, koruma alanı içinde ki herhangi bir bölgenin yapılaşmaya açılmasına izin vermeyecektir. Kendisi zaten müze olan Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale nin gelecek kuşaklara aktarılması Mimarlar Odası’nın boynunun borcudur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.