enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C

Prof. Dr. Kumsar, Buca Depremi’ni değerlendirdi!

İzmir’de saat 03:29’da meydana gelen 4.9 şiddetindeki deprem büyük korkuya neden oldu. Pek çok İzmirli depremi 4.9’dan daha şiddetli hissettiğini belirtti. Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, depremin merkez üssünün yerleşim yerleri olması ve Buca İlçesi’nde zeminin kireç taşı, krater kayalık olması nedeniyle o bölgede yaşayan vatandaşların depremi daha şiddetti hissettiğini söyledi.

Prof. Dr. Kumsar, Buca Depremi’ni değerlendirdi!

İzmir’in Buca İlçesi’nde saat 03:29’da meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem kentte korku ve panik yarattı. Pek çok İzmirliyi uykusundan uyaran ve sokağa döken depremde Konak İlçesi’nde bulunan Selahattinoğlu Camisinin minaresi yıkıldı.

Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Bölümü Başkanı Profesör Doktor Halil Kumsar, İzmir’de meydana gelen depremi Deda Haber’e değerlendirdi. Kumsar, “Deprem AFAD’a göre 4.9, Kandilli’ye göre 5.1 büyüklüğünde. İzmirliler daha önce Sisam Adası açıklarında, Kuşadası Körfezi’nde meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremi yaşadılar. Bu tür depremleri nasıl karşılayacaklarını biliyorlardı. Halkın depreme karşı duyarlı olduğunu gördük ama bazılarının da tedirgin olduğunu gördük. Atlayıp yaralanmalar var, onun için halkın bu tür depremler karşısında bilinçli davranmaları gerekiyor” dedi.

“DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ YERLERİM YERLERİ OLDUĞU İÇİN VATANDAŞ OLDUĞUNDAN ŞİDDETLİ HİSSETTİ”

Pek çok İzmirlinin depremin 4.9’dan çok şiddetli olduğunu hissetmelerinin sebebinin ise depremin meydana geldiği bölge ile ilgili olduğunu söyleyen Kumsar, “Depremin meydana geldiği merkez üssü genelde yerleşim yerlerinin içerisinde olduğu için bölgeden yaşayan vatandaşlar tarafından çok daha şiddetli hissedilmesi normal. O vatandaşlar depremin çok daha şiddetli olduğunu düşünmüş olabilirler. Biraz daha uzakta olanlar depremi çok daha az hissettiler. Depremin Buca merkezli olduğu söylendi. Buca tarafında zemin genelde kireç taşıdır, biraz daha krater kayalıktır, yumuşak zemin değildir. Ama cami minaresinin yıkıldığı Konak alanında biraz da yumuşak zemindir. Yani o bölgelerde zeminin yapısından dolayı gaz salınımı fazla olmuştur. Caminin malzemesinin zayıf olması minarenin yıkılmasına neden olmuştur. Camide yıkılma yoktur” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.