enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2796
EURO
34,7697
ALTIN
2.401,85
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
24°C
Denizli
24°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
24°C

Ruhsatsız okul, Denizli’nin depremsellik haritasının yapılmasını sağladı

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan depremin şokunu yaşarken, Denizli’nin ilk depremsellik haritasının ilginç hikayesi Egeyön TV ekranlarında ortaya çıktı. Ruhsatsız bir okulun Denizli’nin ilk depremsellik haritasının finansmanını sağlamasının öyküsü PEV Vakfı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı anlattı.

19.02.2023
A+
A-

Denizli’nin ilk depremsellik haritasının ilginç bir hikayesi ortaya çıktı. Ruhsatsız bir okulun, ilk depremsellik haritasının yapılmasına nasıl finans sağladığının hikayesini PEV Vakfı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı anlattı.

İşte Egeyön TV’de Ahmet Deda’nın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Hasan Kazdağlı’nın anlattığı depremsellik haritasının hikayesi;

99 DEPREMİ ÇALIŞMALARI HIZLANDIRDI

1999 depreminin şokunu yaşarken, Denizli’de de ufak tefek sarsıntılar oluyordu. Vatandaşlar depremden kaçmak için çamlığa giderlerdi. Güvenli yerler neresidir, nasıl çalışmalar yapılmalı konularında üniversite olarak kafa yormaya başladık. Şehrin Belediye Başkanı Ali Aygören, Vali Yusuf Ziya Göksu ile istişare halindeydik. Depremsellik haritasının çıkarılmasının yararlı olacağını gördük. Jeoloji mühendisliği bölümü, inşaat mühendisliği bölümümüzün öğretim üyeleri ile bunu yapmaya koyulduk.

“RUHSATSIZ OKUL, DEPREMSELLİK HARİTASININ ÖDENEĞİNİ ÇIKARDI”

Ben rektörlüğe geldiğim dönemde Pamukkale Eğitim Vakfı(PEV) ve buranın okulu vardı. Vakıf PEV Okulu’nu inşaa etmiştir. Ben rektörlüğe geldiğimde vakfın başına geçmiş oldum. Okul eğitim-öğretime yetişmesi için inşaa edilirken acele yapılmış. İnşaa açısından güzel bir iş çıkarılmıştı. Sorun bir müfettişin gelmesiyle anlaşıldı. Ankara’dan gelen müfettiş okulu denetlemesinin ardından rektörlüğe benim yanıma geldi. Bana okulun güzel olduğunu ancak ufak tefek eksiklikleri olduğunu söyledi. Atatürk köşesinden, yangın malzemelerinden bahsettikten sonra okulun ruhsatı da yok dedi. Ben bunu duyunca çok şaşırdım. Milli eğitimden alınan ruhsat geçiciymiş. Müfettiş gittikten sonra arkadaşlarla toplantı yaptık. Eğitim ruhsatı alalım dedim. Bana inşaat ruhsatı almamız gerektiğini söylediler. İnşaat ruhsatı alalım dediğimde, arazinin tamamının vakfa ait olmadığını ve söylediler. Bir kısmı belediyeye, bir kısmı şahıslara ait arazide bir okul vardı. Ardından çözüme geçtik. Milli Emlak’tan arazileri aldık. Belediyenin arazisi için Vali Bey, Belediye Başkanı toplantılar yaptık. Biz çözüm bulamadık. Belediyeden yeri satın almaktan başka çözüm yoktu. Ben belediyeye parayı vakıf üzerinden vermeyi kabul ettim. Arsa parasını ise şartlı verdim. ‘Parayı size veriyorum ama aslında vermiyorum’ dedim. Parayı Denizli’nin deprem haritasının yapılmasına harcamamızı teklif ettim. Harita için aranan finansmanı bulmuş olduk. PEV okulu Denizli’nin deprem haritasının yapılmasına finansman kaynağı olmuş oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.