enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4017
EURO
34,7549
ALTIN
2.432,80
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C

Serkan Özkurt yazdı: Bu felaketin bir sorumlusu yok mu?

Serkan Özkurt yazdı: Bu felaketin bir sorumlusu yok mu?
A+
A-

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük depremlerin ardından 20 gün geçti.

Açıklanan resmi verilere göre yıkık, yıkılan ve ağır hasarlı binaların sayısı 156 binden fazla.

Binalarla ilgili yapılan adli soruşturmalarda tutuklananların sayısı 160’ın üzerinde.

Açıklanan resmi rakamlara göre hayatını kaybeden insanımızın sayısı 43 bin 218.

Sorumluluğu üzerine alıp istifa eden, ya da merkezi idare tarafından görevden alınan yetkili sayısı ise SIFIR.

Rakam ile de ifade edelim: 0

Peki bu kadar canın yitirilmesinde 11 ilde hiç mi hatası olan yok? Sorumluluğu üzerine alacak biri yok?

20 gün geçti görünen o ki yok.

Böyle bir felaketi yaşayan bir ülkenin bunu adalet içerisinde çözememesi geleceğe dair çok daha derin yaralar bırakacaktır.

Depremin ilk günlerinde de yazmıştım. Devleti yönetenler devletin ilk günlerinde her şey kontrol altında diyerek olayın vehametini medya yoluyla azaltmaya çalıştı. Bunu milletçe gördük. Karşı çıkan var ise AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’ın 7 Şubat’ta (Depremin 2.gününde) şu anda her yer kontrol altında ve her yere ulaşılmış durumda.” diyerek yanıt vermişti. İnanmayan araştırıp görebilir.

Ancak bu açıklamadan sonra Hatay’da işlerin ne kadar kötü olduğu ortaya çıkmaya başladı ve her şey kontrol altında diyen yetkililer ‘Asrın felaketi’ argümanına sarılmaya başladı.

‘Devlet nerde?’ meselesi de buralarda çıktı.

Ancak ben bu tartışmanın yersiz ve hamaset olduğu kanaatindeyim. Böyle bir felakete elbette yetişmek kolay değildir bunu anlıyoruz. 10 ilden bahsediyoruz. (Sonradan Elazığ da eklendi 11 oldu)

Ama en kritik günlerin ve saatlerin koordinasyonsuzluk, ulaşım, iletişim ve yetki karmaşası ile geçtiği gerçeğini de artık lütfen göz ardı etmeye kalkmayalım. Eğer bunu da sümen altı edilmesine izin verirsek bir sonraki felakette yine aynı karmaşalar altında ezileceğiz. Kurtarma şansımız olan canları kurtaramadığımız için kahrolacağız.

Kahramanmaraş Depremi bize bu ülkenin insanına bu duyguyu malesef yaşattı.

Üzerinden 20 gün geçti. Geçen süreç içerisinde bir takım malum medyaya göre suçlu Haluk Levent’in AHBAP’ı ve Oğuzhan Uğur’un Babala’sı oluverdi.

‘Babala’dan arayınca artık yetkililere inme iniyor’ demişti Oğuzhan Uğur. Yardım edemeyip yardım edenin de elini tutmak hangi insanlığa sığar? Siyasi hesaplaşmanın ya da yapamadıklarınızın acısını yapanlardan çıkarmak mı çözümünüz?

Yoksa insanlar alelacele toplanan enkazlarda bedeni çıkmayan yakınlarını henüz bulamamış ve kayıp ilanları verirken, yeni inşaat temeli atmak mıdır çözüm?

Yetkisiz yetkililerle bu felaketi aşamadık. Yeni bir formül lazım. 20 yılda olmayan ne varsa tekrar düşünmeli yönetenler. Çıkacak sonuç eminim bizi tatmin etmeyecektir.

20 gün geçti sorumluluk alan olmadı. Suç kadere atıldı.

Bu felaketin bir sorumlusu yok mu? diye sormaya devam edeceğiz.

Umarız bu işin sonunda suçlu yine bunu soran bizler olmayız.

Bu tekerrür can sıkmaya başladı zira.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.