enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
23°C
Denizli
23°C
Açık
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

Tavas’ın Tarihteki Yeri Anlatıldı

Tavas’ın Tarihteki Yeri Anlatıldı
26.04.2018
A+
A-

Tavas Belediyesi tarafından düzenlenen Türk Kültür Tarihinde Tavas, “Tavas Yöresi Osmanlı Türkçesi Kitabeleri ve Damgaları” adlı konferans Prof.Dr. Turgut Tok’un sunumuyla Denizli Çatal Çeşme Oda Tiyatrosunda gerçekleşti.

Konferansa, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Başlı, Denizli Büyükşehir Kültür Turizm ve Tanıtım Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Meclis Üyeleri ile Denizli ve Tavas’tan vatandaşlar katıldı.

Konferans öncesi, salon girişinde Tavas Belediyesi tarafından düzenlenen Ulusal Fotoğraf yarışmasında dereceye giren Tavas’ı anlatan fotoğraflar ve araştırma sonucunda Tavas’ta incelemelerde bulunulan mezarlıklara ait çarpıcı bilgilere rastlanılan mezar taşlarıyla ilgili fotoğraflar bir arada sergilendi. Fotoğraf sergisi Tavaslılar ve Denizlililer tarafından ilgiyle gezildi.

Tarihsel Gelişimi

Konumu itibariyle önemli bir yere sahip olan Tavas’ı her alanda tanıtmak için kolları sıvadıklarını belirten Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, “İlçemizin köklü bir geçmişe sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu kapsamda Tavasımızın tarihsel geçmişinin en doğru şekilde bilinmesini ve öğretilmesini istiyoruz. Değerlerimize sahip çıkmalıyız ki gelecek kuşaklarda bundan en iyi şekilde istifade etsin. Tavasın tanıtımına katkı veren, sunan herkese teşekkür ediyorum. Programda emeği geçen Prof. Dr. Turgut Tok hocama araştırmalarından dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Konferans, Prof. Dr. Turgut Tok’un “Tavas Yöresi Osmanlı Türkçesi Kitabeleri ve Damgaları” adlı tarihsel sunumuyla devam etti. Prof. Dr. Tok konferansta Tavas’taki mezar taşlarıyla ilgili şu çarpıcı bilgileri aktardı, “Tavas ve yöresinde Oğuz hâkimiyetinin ve yoğunluğunun oluşması belli tarihî olaylara bağlı olarak gerçekleşmiştir. Ezel-ebed Türk yurdu Türkistan’dan Anadolu’ya göçün belli aşamaları vardır. Bu tarihi olayları şöyle sıralayabiliriz.

1071’den önce gelenler.

XI. yüzyıl başlarından itibaren gerçekleşen ilk göçler: Bu göçler sürekli ve kesintisizdir.

1176 Kumdanlı (Miryakefalon) ve 1147 Kazıkbeli Savaşı’ndan sonraki yerleşmeler.

Moğollar’ın ve Timur’un Anadolu Seferi sonrasında yöreye dördüncü Oğuz göçü gerçekleşmiş ve bölge tamamen Türkleşmiştir.

Osmanlı Devleti’nin iskân siyaseti sonucunda yöreye 1700’lü yılların başlarında başta Danişmendli Türkmenlerinin yerleştirilmesi, bölgede bugünkü Oğuz yerleşimini şekillendirmiştir (Orhonlu, 1963; Halaçoğlu, 1997).

Hayvancılığa dayalı bir hayat tarzı süren, göçebe ve yarı göçebe olarak yaşayan Yörüklerin yerleşik hayat geçirilmesi ile yerleşim tamamlanmıştır.

Mezar taşları Türk Dili’nin Anadoludaki en eski yazılı belgeleridir. Tavas ve yöresi yaklaşık Osmanlı Türkçesi harfleriyle yazılmış beş bin mezar taşına ve kitabeye sahiptir. Bu taşlarda Oğuz ve diğer Türk boylarına ait damgalarda bulunmaktadır. Tavas belediyesinin desteği ile yapılan “Tavas ve Yöresi Osmanlı Türkçesi Kitabeleri ve Damgalar” adlı proje ile bu taşlar ve taşlardaki kitabeler kayıt altına alınmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.