enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
32°C
Denizli
32°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Açık
33°C
Salı Az Bulutlu
34°C
Çarşamba Açık
31°C
Perşembe Açık
27°C

Vergi borcu affı ne zaman, hangi borçları kapsayacak?

Vergi borcu affı ne zaman, hangi borçları kapsayacak?
28.01.2023
A+
A-

2023 yeni vergi affı düzenlemeye ilişkin açıklamanın yapılmasının ardından en çok merak uyandıran konulardan biri haline geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kabine Toplantısı sonrası en kapsamlı borç yapılandırma paketine ilişkin ipuçlarını vermesi, 2023 vergi affı ne zaman çıkacak sorusunu da gündeme getirdi. Vergi borcu yapılandırma süreci ile 2 bin liranın altındaki borçların tahsilinden vazgeçileceği açıklandı. Bu gelişmelerin ardından birçok soru da gündeme geldi. Peki, 2023 Vergi borcu affı ne zaman mı? Vergi yapılandırma hangi borçları kapsıyor? Vergi borcu affı ne zaman içeriyor mu? Vergi borcu yapılandırma için süreç nasıl işleyecek? Tüm bu soruların yanıtları ve çok daha fazlası haberimizde. 

2023 Yeni Vergi Affı İçin Geri Sayım Başladı

2023 yeni vergi affı için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası ana hatlarıyla duyurduğu yeni vergi affı ile ilgili detayları Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıkladı. Vergi borcu yapılandırması ile 31 Aralık 2022 tarihine kadar vergi dairelerine ödenmeyen vergi, ceza ve faiz borçlarının tahsili yapılmayacak. 

23 Ocak tarihli Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı yeni vergi affı ile ilgili açıklamada, “Bir müjde de icralık borcu olan vatandaşlara vermek istiyorum” söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenlemenin zaten yapıldığını anımsattı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şimdi de aynı uygulamayı, vergi dairelerimize vergi, ceza ve faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlarımız için hayata geçiriyoruz. Bir defaya mahsus olmak üzere vergi dairelerine olan ve 31 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçların cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz. Detaylarını Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıklayacağı bu uygulamanın vergi dairesine olan borcundan dolayı takibe maruz kalmayacak vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Yapılan düzenlemelerin temel amacının devletle vatandaşın küçük meblağlı meseleler için karşı karşıya gelmesinin önüne geçmek olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin kaynakları, milletin zenginliği, devletin geliri arttıkça ortaya çıkan imkanı 85 milyonun tamamının huzuru ve refahı için kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Vergi Affı Çıkacak Mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı sevindiren duyurunun ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’den 2023 vergi affı çıkar mı sorusuna yanıt geldi. 

Bakan Nebati, yeni vergi affı ile ilgili olarak halkın ve ekonominin gerekleri ve gelen talepleri dikkate alarak, vatandaşın kamuya olan yükümlülüklerini hafifletmesi için kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Bakan Nebati, “İnşallah en kısa sürede Meclisimizin gündemine alınarak yasalaşmasını bekliyoruz” dedi. 

Vergi Borcu Yapılandırma Sürecinin Kapsamlı Olması Bekleniyor

Bir süre önce detayları paylaşılan vergi borcu yapılandırma paketinin 2 bin TL üzeri borçlarda uygulanması bekleniyor. Vergi borcu yapılandırma paketi ile birlikte 31 Aralık 2022’ye kadar devlete olan tüm borçlar yeniden yapılandırma sürecine dahil edilmiş olacak. 

Vergi Yapılandırma Hangi Borçları Kapsıyor?

Vergi borcu yapılandırma ile vergi, sigorta primi borçları, adli ve idari para cezaları gibi borçlar için yapılandırma imkanı sunulacak. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanı da sağlanacak. 

Belediyelere olan emlak vergisi borçları, elektrik, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak. Motorlu Taşıtlar Vergileri, nüfus cezaları, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları, gümrük cezaları, askerlik cezalarının da yapılandırma kapsamına alınması bekleniyor. 

Yapılandırma işleminin vergi borçları; maliyeye olan vergi borçları henüz kesinleşmemiş veya dava sürecinde olan cezalar, Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri, motorlu taşıt vergileri, trafik cezaları, nüfus cezaları, askerlik cezaları, otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları, gümrük cezaları ve sosyal güvenlik kurumu tarafından takip edilen sigorta primlerini kapsaması bekleniyor. 

Vergi Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Vergi borcu yapılandırma işlemleri daha önceki yapılandırmalarda olduğu gibi vergi daireleri ve internet üzerinden gib.gov.tr aracılığıyla yapılabilecek. Zaman kaybı olmaması adına internet üzerinden başvuruların yapılması kolaylık sağlayacak. 

Vergi Borcu Yapılandırma 48 Taksitte Uygulanacak

Vergi borcu yapılandırma işlemi daha öncekilerin aksine çok daha uzun bir süreyi kapsayacak. Yeni vergi affı ile taksitlendirme imkanından yararlanan borcular ödemelerini 4 yıla yayma imkanına sahip olacak. Böylece borçlu vatandaş yapılandırılan borçlarını 4 yıla yayılan aylık taksitler halinde 48 taksitte ödeyebilecek.

Vergi borcu yapılandırma sürecine alınan borçların peşin ödenmesi halinde Yurt içi-ÜFE tutarının yüzde 90’ından da vazgeçilecek. Eğer yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim sağlanacak. 

2 bin liranın altındaki borçlara yeni vergi affı geliyor

2 bin lirayı vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunanlar yeni vergi affı ile bu yükten kurtulmuş olacak. Bir kişinin, 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aramadan borçlarını silinecek, devlet alacağından vazgeçecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.