enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2781
EURO
35,0348
ALTIN
2.472,91
BIST
10.531,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
32°C
Denizli
32°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
34°C
Salı Parçalı Bulutlu
34°C

KPSS Kafanızı Karıştırmasın

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) memur olmak isteyen adaylar için aranan koşul. KPSS ise, geniş kapsamlı ve pek çok alanda gerçekleştiriliyor. Devlet memurluğu isteyenlerin ise KPSS’ye girerken; KPSS’nin ana hatlarını, KPSS’deki gruplara kimlerin girebileceğini, aranan şartlar hakkında Denizli Deda Haber- Denizli Eğitim Rehberi olarak Murat Eğitim Kurumları Program Geliştirme Uzmanı Tuğrul Ural’la gerçekleştirdiğimiz röportaj ile bilgi aldık.

KPSS Kafanızı Karıştırmasın
08.09.2018
A+
A-

KPSS’nin iki gruba ayrılan bir sınav olduğunu belirten Ural, “KPSS ülkemizce her sene gerçekleştirilen bir sınavdır. A grubu ve B grubu olmak üzere ikiye ayrılan bir özelliğe sahiptir. A grubu dediğimiz kadrolar ve öğretmenlik kadroları her sene gerçekleşir. B grubu dediğimiz düz memurluk sınavları ise çift yıllarda gerçekleşir. İçinde bulunduğumuz 2018 yılında hem A grubu hem de B grubu için öğrenciler sınava girecekler. Lisans mezunlarının sınavları tamamlandı. Önümüzdeki süreçte Önlisans ve lise mezunlarının sınavları olacak” diyerek 2018 yılının iki sınavında gerçekleştirileceği bir yıl olduğunu belirtti.

KPSS A Grubuna Kimler Girebilir?

KPSS A Grubu’nun her sene gerçekleştiğini ve Hukuk Fakültesi ile İBFF bölümleri mezunlarının bu alanda sınava girebileceğini ifade eden Ural, “A Grubu her sene gerçekleşiyor ve 1 sene geçerli oluyor. A grubuna iktisat, işletme, kamu yönetimi mezunları, hukuk fakültesi mezunları, siyaset bilimi mezunları, ÇEKO mezunları gibi arkadaşlar katılabiliyor. A grubundan başarılı çıkan arkadaşların yapabilecekleri meslekler ise, il göç uzman yardımcılığı, idari yargı hakimlik, vergi müfettişliği, SGK denetmen yardımcılığı, kaymakamlık gibi meslek grupları karşımıza çıkıyor” dedi.

Denizli’de Eğitim Rehberi’ni Ziyaret Etmek İçin Tıklayın

Hangi Derslerden Sorumlular?

KPSS A Grubu’ndan sınava girmek isteyen öğrencilerin sorumlu oldukları dersleri anlatan Ural, “Bu meslek gruplarından birine atanmak isteyen arkadaşlar bir çok test grubuyla karşı karşıya kalıyor ama bu saydığımız meslek gruplarının temelde aldıkları dersler genel yetenek- genel kültür dersleri. Yani Türkçe, matematik, coğrafya, vatandaşlık ve tarih dersleri bunun dışında iktisat, muhasebe, maliye, hukuk ağırlıklı olarak karşımıza çıkıyor. Bunların dışında da sorular çözebilirler ama ağırlıklı olan bunlar oluyor” şeklinde açıkladı.

KPSS Yeterli Mi?

Sadece KPSS’ye girmiş olmanın yeterli olmadığını dile getiren Ural, “Sınava girmiş olmak mesleklere yerleşmiş olmak için yeterli değil. Sınav sadece bir ön eleme sistemi olarak çalışıyor. Bu bahsetmiş olduğumuz meslek grupları kendi esaslarına dayanan yazılı ya da sözlü mülakat sistemini esas olarak kullanıyor ve buna bağlı olarakta kişiler mesleklerine yerleşiyorlar” dedi.

Öğretmen olmak isteyen adayların sınav sürelerinde değişiklik olduğunu açıklayan Ural, “A Grubu içinde öğretmenler için her yıl sınav düzenleniyor. Öğretmenler için sınavın uzun yıllardır geçerlilik süresi 1 yıldı ancak bu sene Resmi Gazete’de yayımlanan ilan ile gerek duyulduğunda MEB sonuçları 2 sene kullanabilir gibi bir açıklama geldi” şeklinde konuştu.

 

Mülakat Puanıyla Mı Yoksa KPSS Puanıyla Mı Atamalar Oluyor?

Öğretmen olmak isteyenlerin merak ettiği “KPSS mi yoksa mülakat puanı mı?” sorusuna yanıt veren Ural, “Kasım ayında bir atama takvimi var, bu dönemde hem 2017 hem de 2018 yılı puanları geçerli olacak. Öğretmen adaylarının en çok merak ettiği soru şu oluyor: KPSS puanı atanmak için yeterli mi? Mülakat puanıyla mı yoksa KPSS puanıyla mı atamalar oluyor? Bu konuda pek çok farklı uygulama gerçekleştirdi yönetim. Uzun yıllardır mülakat uygulaması var. KPSS öğretmen adayları içinde bir ön eleme sistemi gibi çalışıyor. Yalnız son gerçekleşen atamada MEB %100 oranında yuvarlama sistemi uyguladı. Bu da artık mülakata liyakatın esas alındığı ve KPSS puanının atamada daha önem kazandığına ilişkin bir işaret oluşturmuştu. Geçen hafta MEB’den açıklama yapıldı sözleşmeli öğretmenlik süresinin 6 yıldan 4 yıla düşürülmesine yönelik çalışmalar var. Mülakatın %100 kaldırılması ve kaldırılana kadar yuvarlama sisteminin uygulanması ile ilgili çalışmalar var. Bu da aslında öğretmen adaylarının KPSS süreci ile ilgili olumlu gelişmeler olarak değerlendirilmekte” dedi.

YDS İle İlgili Önemli Tüyolar

KPSS B Grubuna Kimler Girebilir?

KPSS B Grubu’na ilişkin de açıklamalarda bulunan Ural, “B grubu için çift yıllardaki sınavlar geçerli oluyor. Önlisans ve lise mezunları girebiliyor sınavlara. Bu sınavın geçerlilik süresi bir sonraki sınava kadar olabiliyor. Bu sınav içerisinde alımın Türkiye genelinde bir standardı yok ama genel olarak iki yıl içerisinde 6 tane atama öngörüyoruz. İlk atamalar 90- 95 bandı gibi yüksek bir bandda kapatıyor ama puanlar özellikle bölüm bazlı incelendiğinde puanların 70- 75 bandına düştüğünü görebiliyoruz” dedi.

Polis olmak için KPSS’ye giren adaylar için şartları açıklayan Ural, Bunun dışında birde polislik alımları gerçekleşiyor. Ülkemizde komiser yardımcılığı alımları yapılıyor. Bu gibi meslekleri düşünen arkadaşların hangi yıl KPSS’ye hazırlandıkları önemli değil. Eğer emniyette bir değişiklik yapılmazsa mezuniyet durumuna bakılmaksızın 60 KPSS puanı şartı aranıyor, komiser yardımcılığındaysa 70 puan baraj olarak aranıyor. KPSS puanları polis adaylarının girecekleri spor ve diğer mülakatlara etki ediyor” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.