enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,1596
EURO
35,0915
ALTIN
2.474,28
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
26°C
Denizli
26°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
33°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
32°C

Minik öğrencilerin okula adaptasyon süreci nasıl sağlanacak?

Türkiye’de 12 Eylül’de ilk ders zili çalacak. Okula ilk kez başlayan minik öğrencilerin okula ısınmaları için eğitimi 1 haftadır devam ediyor. Ancak minik öğrencilerin okula adaptasyon süreci velilileri düşündürüyor. Psikonatus Danışmanlık Merkezi Psikologlarından Nida Altan Ateş, adaptasyon süreci hakkında altın değerinde bilgiler verdi.

Minik öğrencilerin okula adaptasyon süreci nasıl sağlanacak?
10.09.2022
A+
A-

Milyonlarca öğrenci 2022-2023 eğitim öğretim yılı için son hazırlıklarını tamamladı. Uyum haftası dolayısıyla anaokulları ve 1.sınıf öğrencileri 12 Eylül’de açılacak okul öncesi 1 haftalık sürecini tamamladı. Özellikle minik öğrencilerin okula adaptasyonu her dönemde velililerin en büyük endişesi olmuştur. Bu kapsamda Psikonatus Danışmanlık Merkezi Psikologlarından Nida Altan Ateş Egeyön Haber’e verdiği röportajda aileleri tavsiyelerde bulundu.

“AİLELERİN KAYGISI ÇOCUKLARINA YANSIYOR”

‘Aileler adaptasyon ve geçiş sürecini sağlıklı atlatmak için neler yapmalılar?’ sorusu hakkında Psikolog Nida Altan Ateş; “ Öncelikle ebeveynlerin çok kaygılı ve stresli olması çocukların bu sürece uyumunu zorlaştıracaktır. Çünkü aileler farkında olsun ya da olmasınlar taşıdıkları kaygı en çok çocuklara yansımaktadır. O yüzden ebeveynler önce kendi kaygılarını kontrol altına almaya çalışmalıdırlar.” dedi.

DOĞAL DAVRANMAK ÖNEMLİ

Ailelerin yaklaşımlarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Ateş; “Çocukları bu süreçte çok tedirgin edecek bir diğer durum ise okula başlama ve okul hazırlığı konularının ailenin odak noktası olmasıdır. Buna çok vurgu yapılması çocuğun heyecanını daha da ateşler. Bu nedenle okul, bulunulan dönemin doğal bir parçası ve günlük yaşamın yeni bir rutini olarak ailenin yaşam döngüsüne dahil edilmelidir.” İfadelerini kullandı.

“SORULARI CEVAPLAYIN”

Çocukların sorularını cevaplamanın önemine değinen Ateş; “Belirsizlik çocukları rahatsız eder ve strese neden olur. Okula ve bulunulan sürece dair çocuklara açıklama yapılmalı ve her soruları cevaplanmalıdır. Çocuklar, bu konudaki soru ve merakları ile ilgili geçiştirilmemeli ve onlara dürüst cevaplar verilmelidir. Özellikle okulda ne kadar vakit geçirecekleri ve ne zaman gidip ne zaman dönecekleri ile ilgili detaylı bilgilendirilmelidirler.” diye konuştu.

SORUMLULUK VERMENİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Ateş’in adaptasyon adına verdiği diğer tavsiye ise sorumluluk oldu. Ateş; “Sorumluluk bilincini vermek okula adaptasyon sürecini kolaylaştırmak adına çok yardımcı olacaktır. Çünkü okula gitmek ve okulun gerekliliklerini yerine getirmek çocuğun sorumluluğudur. Sorumluluk bilinci olan bir çocuk bunlara alışmak ve uygulamak konusunda daha uyumlu olacaktır. Bu yüzden okul başlamadan önce ev içinde küçük sorumluluklar vererek bir ön hazırlık yapılabilir. Ayrıca araştırmalara göre okul öncesi eğitim almış çocuklar diğerlerine göre okula daha kısa sürede alışıp uyum sağlamaktadır. Çünkü çocuklar disiplin, rutin ve sorumluluk kavramları ile anaokullarında tanışmaktadırlar. Her ne kadar okul süreci çocuklar için daha farklı bir deneyim olsa da anaokulları bu geçişi yumuşatmakta önemli bir role sahiptirler. Elbette ki çocuğun duygusal, sosyal ve akademik anlamda okula hazır olup olmaması da okula adaptasyonunda oldukça önemli bir faktördür. Ebeveynler çocuklarının ne derece hazır olduğunu ve hangi konularda zamana ve desteğe ihtiyaçları olduğunu önceden gözlemlemelidirler. Bu konularda değerlendirme yapan birtakım testler bulunmaktadır. Ebeveynler bu tür testler aracılığı ve uzman desteği ile çocuklarının durum değerlendirmesini yapabilirler. Çocukların okula alışma sürecinde kaygılı olmaları ve farklı davranmaları normaldir. Ebeveynlerin çocuklarına karşı eleştirel olmaktan kaçınmaları ve destekleyici bir tutum içerisinde olmaları gerekir. Çocuklara anlaşıldıklarını hissettirmek, korku ve endişelerini paylaşmalarına izin vermek çocukları rahatlatıp kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Bu yüzden onlarla okulda nasıl vakit geçirdikleri ile ilgili ve neler düşünüp hissettikleri ile ilgili sohbet etmek çok önemlidir. Son olarak ise çocuk okula uğurlanırken vedalaşmalar kısa tutulmalıdır. Ebeveynler bu aşamada duygusal davranmamaya dikkat etmeli ve çocuklarının karşısında kararlı bir duruş sergilemelidirler.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.