enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4771
EURO
34,7980
ALTIN
2.426,57
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
26°C
Denizli
26°C
Açık
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C

PAÜ’den Türk Dünyası Arasındaki Bağları Güçlendiren Sempozyum

PAÜ’den Türk Dünyası Arasındaki Bağları Güçlendiren Sempozyum

PAÜ ile Birlikte 11 Üniversite ve 2 Kurumun Desteği ile Toplamda 148 Bildiri Sunulacak

PAÜ ALTAY DİLMER ve PAÜ FEF ÇETLE Bölümü, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun da desteği ile “Uluslararası Türk Dünyası Yunus Emre Sempozyumu”nu 24-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriyor.

Pandemi koşulları göz önüne alınarak çevrimiçi platformlarda düzenlenen sempozyuma PAÜ’nün yansıra Azerbaycan Diller Üniversitesi, Azerbaycan Milli Elmlәr Akademiyası- 1. Nәsimi Adına Dilçilik İnstitutu, Özbekistan Alisher Navoiy Nomidagi Toshkent Davlat O’zbek Tili va Adabiyoti Universiteti, Özbekistan Semerkant Devlet Üniversitesi, Özbekistan Buhara Devlet Üniversitesi, Özbekistan Semerkant İpek Yolu Uluslarası Turizm Üniversitesi, Kazakistan Innovatsiyalık Gumanitarlık Zan Universiteti, Kazakistan Semey Şәkәrim Universitesi, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi, Avrasya Yazarlar Birliği katıldı. Açılış ve Kapanış oturumları dışında toplam 30 oturumda gerçekleştirilen sempozyumda toplamda 148 bildiri sunulacak. Açılış ve son gün oturumları birer oturum şeklinde yapılırken 1. gün öğleden sonra, ikinci ve üçüncü günkü oturumlar iki veya üçer oturum şeklinde gerçekleştirilecek.

Türk Dünyası Üniversiteleri Arasındaki Bağlar Güçlendirilirken, İkili Anlaşmalar Konuları Ele Alınıyor

Uluslararası sempozyum vasıtasıyla Türk dünyası ile daha yakın bağların kurulması, üniversiteler arası anlaşmaların, eğitim programlarının planlanması, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarının düzenlenmesi gibi birçok konunun da gündeme geleceği sempozyumda özellikle üniversiteler arası anlaşmalar yapılması konuları da ele alınacak. İleriye yönelik olarak PAÜ öğrencilerinin iki Türk dünyası üniversitesinde eğitim alarak çift diplomaya sahip olmaları konusu da sempozyum sonrası görüşülmesi planlanan konular arasında.

Prof. Dr. Biray: “Yunus’un Felsefesini Yaşatmalı ve Yaymalıyız”

PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (PAÜ FEF ÇETLE) Bölüm Başkanı ve PAÜ Altay Toplulukları ve Kültürleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nergis Biray sempozyumun açılış konuşmasında şunları dile getirdi: “Malumları olduğu üzere 2021 yılı UNESCO tarafından “Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yıl Dönümü” olarak UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına alınmış aynı zamanda 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Genelge ile 2021 yılı Cumhurbaşkanlığımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle sizlerin de bildiğiniz üzere ülkemizde Yunus Emre temalı birçok etkinlik gerçekleştirilmektedir. Yunus Emre halk dilinde ürettiği şiirleri ile Türk Diline eşsiz katkılar sunmuş bir halk ozanıdır. Yunus’un şiirlerini söylediği dönemdeki gibi bizler de bugün karmaşık ve zor zamanlardan geçiyoruz. Dünya çapında küresel bir salgınla boğuştuğumuz, gezegenimizin birçok noktasında politik karmaşaların hâkim olduğu, iklim değişikliği ve onunla bağlantılı birçok afetin meydana geldiği ve eğer önlem almazsak artarak meydana gelmeye devam edeceği bu dönemde, tüm insanlığın Yunus’a ve vurguladığı değerlere kulak kabartması gerektiğini düşünüyorum. Yunus’a ve eserlerine sadece bilimsel perspektiften değil biraz da hayatın içinden bakmak, unuttuğumuz değerleri yeniden hatırlamak, gönüllerimizi yoklamak gerek diye düşünmekteyim. Görüyoruz ki toplumsal ve küresel ölçekte barış ve huzur ortamının yaratılabilmesi için tüm dünyanın Yunus’a kulak kabartması gerekmekte. Yunus’un eserlerini birçok dile tercüme etmeli, tüm dünyaya duyurmalıyız. 2021 yılı Yunus’u ve felsefesini tanıtmak için eşsiz bir fırsat sunmakta. Çatışmak yerine birlik olmalı, onun felsefesini yaşatmalı ve yaymalıyız.”

Rektör Kutluhan: “Yunus Emre, Anadolu’nun Gönül Dilidir”

Sempozyum, katılımcı üniversitelerin rektörlerinin açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmasında Yunus Emre’nin Anadolu’nun gönül dili olduğuna dikkat çeken PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan şunları kaydetti: “Malumunuzdur ki; Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2021 yılı “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak kutlanmasına karar verildi. Bu vesileyle, Türkçemizin medeniyet dili kimliğiyle bir kez daha dünyaya duyurulmasına vesile olacak “Yunus Emre ve Türkçe Yılı”nın bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum. Bu sempozyumun da birçok güzelliği beraberinde getireceğine inancımın tam olduğunu ifade etmek istiyorum. Yunus Emre’yi okurken, karşımızda sade, masum, gözleri şefkat ve sevgi dolu bir dervişin ilâhî bir dille bize seslendiğini duyarız. Yunus Emre divanında, günübirlik konulara neredeyse hiç değinilmediğini görürüz. Zira, O; insanlığın umûmî kader çizgisi üzerinde durmuş ve bu yönde eserler vermiştir. Her yerde, her seste, her renkte, her zaman Allah’ın varlığını idrâk eden Yunus Emre, dilsiz varlıkların da dili, sözü olmuş, adeta onların “gizli dili” olarak yer tutmuştur. Yunus Emre’nin hayat görüşü iki cihan saadetini kapsamış, ortaya koymuş olduğu eserleriyle de İslâmiyeti bütünüyle özümsemiş milli bir Türk sanatı şeklini almıştır. Yunus Emre’nin inşa edip üzerine kişiliğinin damgasını vurduğu bu milli sanat şeklinin, kendine has olan karakteri ise; arı bir dil, içtenlik, samimiyet, kendini bilmek, basitlik ve anlaşılırlıktır. Bu sempozyumun, Yunus Emre tercümelerine de öncülük eden bir etkinlik olmasını temenni ediyor, Yunus Emre’yi de, Hazreti Mevlana gibi tüm dünyayla buluşturmasını diliyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.