enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4477
EURO
34,7939
ALTIN
2.448,89
BIST
9.931,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
29°C
Denizli
29°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C

VELİ-DER Alternatif Şura Gerçekleştirecek

VELİ-DER Alternatif Şura Gerçekleştirecek
17.11.2021
A+
A-

Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) İlyas Haytan toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Veli-Der Denizli Şube Başkanı Elif Bekci,  6 Eylül’de yüz yüze eğitimin başladığı günden bugüne 10 hafta geçtiğini belirterek,  “Yüzlerce sınıf karantinaya alındı. Yüzlerce eğitim emekçisine ve çocuklarımıza Kovid-19 (+) tanısı konuldu. Tespit edebildiğimiz en az 22 eğitim emekçisi salgında yüz yüze eğitimde Kovid-19 nedeniyle yaşamını kaybetti. Hayatını kaybeden eğitim emekçilerinin ailelerinin, meslektaşlarının, öğrencilerinin acısını paylaşan tek bir açıklama dahi yapılmadı. İl il karantinaya alınan sınıfların, Kovid-19 (+) tanısı konulan, temaslı olan öğrencilerin, eğitim emekçilerinin bilgisi paylaşılmadı. Biz veliler, çocuklarımız, öğretmenler, tüm eğitim emekçileri salgında bir kez daha yalnız bırakıldık.  Salgında; Yeterli sayıda okul yapımı sağlanmadı. Yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Ders süreleri kısaltılmadı. Sınıflar seyreltilmedi. Hijyen, fiziki mesafe, havalandırma ile ilgili önlemler yeterince alınmadı. Salgında öğretmen ihtiyacı daha da artmış ve MEB’in (Milli Eğitim Bakanlığı) verileri ile en az 170 bin öğretmene ihtiyaç varken yalnızca 15 bin öğretmen atamasının yapılacağı duyurulmuştur. MEB’in yayınladığı öğretmen atama takvimi Eylül 2021 de başlamasına rağmen 15 bin öğretmenin hemen göreve başlatılması yerine Şubat 2022’de göreve başlatılacağı açıklandı. İktidarın ‘her ile üniversite’ politikası çerçevesinde açtığı üniversitelerdeki toplam 110 öğretmen yetiştiren fakülte bulunuyor. Plansız şekilde açılan bu eğitim fakültelerinden her yıl binlerce öğretmen adayı mezun oluyor. Öğretmen adayları üniversitede yalnızca bu mesleği yapabilecek eğitimi aldıkları için atamaları yapılmayınca ciddi sıkıntılar yaşıyor” dedi.

MEB’E ELEŞTİRİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) düzenleyeceği eğitim şurasının gündeminde eğitimin gerçek sorunlarının yer almadığını kaydeden Bekci, “Ataması yapılmadığı için başka işlerde çalışmak zorunda kalan öğretmenlerden biri olan Fedai Altun 23 yaşında yaşamının en güzel yıllarında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Öğretmenimizin ailesinin, tüm sevdiklerinin acısını yürekten paylaşıyoruz. Salgında yardımcı personel sayısı daha da artırılması gerekirken Okulların kapalı olduğu dönemde İŞKUR tarafından MEB’e 90 bin kadro ayrılmasına rağmen yüz yüze eğitimin devam ettiği dönemde ise yalnızca 42 bin kadro ayrıldı. MEB, 2020-2021 istatistiklerini açıklandı. Kamu okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısı 25,5 iken özel okullarda 9,5 olduğu verileri paylaşıldı. Açıklanan veriler kamu okulları ile özel okullar arasında eğitimde yaşanılan eşitsizliğin sağlık hakkı açısından da ne denli ciddi boyutlara ulaştığını ortaya çıkardı.Müfredat seyreltilmedi. Öğrenciler yine tüm müfredattan sorumlu sayıldı. MEB 8. ve 12. Sınıflardan sonra 7. ve 11. sınıflar içinde destekleme ve yetiştirme kursları açılması kararı aldı. Salgında öğrenme kaybı yaşayan milyonlarca öğrenci varken, eğitimde eşitsizlikler son derece derinleşmişken, tüm öğrencilere nitelikli bir telafi programı uygulanması gerekirken sınav merkezli eğitim ısrarla sürdürüldü.2021-2022 eğitim öğretim yılına sayılı günler kala servis araçları yönetmeliği değiştirildi. Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde okullara ulaşması fiilen ve hukuken engellendi. Salgına rağmen ulaşımın kamusal, ücretsiz ve kamu görevlileri eliyle gerçekleştirilmesi için adım atılmadı. Kapatılan 17 bini aşkın köy okulu açılmayıp taşımalı eğitime devam edildi. Servis araçları ile okullarına ulaşmaya çalışan Afyon’da 5, Kocaeli’de 4 çocuğumuz hayatını kaybetti. MEB, taslak ders kitaplarının incelenmesine dönük kriterleri güncelledi. “Milli ve manevi değerler gözetilmeli ve toplumun giyim ve hayat tarzı gerçekliğe uygun yansıtılmalı” muğlak maddesi ile kitap yazarları ve yayınevleri baskı altına alındı.MEB, 1-3 Aralık’ta Milli Eğitim Şurası’nın gerçekleşeceğini açıkladı Şura başlıkları arasında “Salgın ve Eğitim” yer almadı. Yapılan açıklamalar sonrası Şura’nın temel gündemlerinden birinin okul öncesinde 4-6 yaşta Kuran kurslarının zorunlu eğitim kapsamına alınacağı başlığı olacağı kesinleşti.Öğrenci Veli Derneği olarak eğitimde yaşanan devasa sorunları yok sayarak 1-3 Aralık’ ta gerçekleştirilecek olan 20. Milli Eğitim Şurası öncesi gerçek sorunlarımızı gündem yapacak alternatif bir Şura gerçekleştireceğiz. Çocuklarımızın yaşadığı bu karanlık tabloya son demek için çocuklarımızın eğitim hakkını ve geleceğini doğrudan etkileyecek olan kararların biz velilere rağmen alınamayacağını birlikte haykırmak için tüm velileri, geleceğimizden endişe duyan herkesi Şura öncesi birlikte ses olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.