enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4644
EURO
34,8405
ALTIN
2.446,22
BIST
9.911,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
28°C
Denizli
28°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
26°C

AYSİAD, PAÜ ve Çal Yöresi Derneği işbirliği ile ‘Türklerin Ortak Belleği; Kaya Resimleri’ Paneli gerçekleştirilecek!

AYSİAD, PAÜ ve Çal Yöresi Derneği işbirliği ile ‘Türklerin Ortak Belleği; Kaya Resimleri’ Paneli gerçekleştirilecek!
19.11.2021
A+
A-

Pamukkale Üniversitesi, AYSİAD ve Çal Yöresi Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek olan panel PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 22 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan panel saat 14.00’da başlayacak. Panel ayrıca Pamukkale TV tarafından da canlı olarak yayınlanacak.

Gerçekleştirilecek panel ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

TÜRKLERİN ORTAK BELLEĞİ; KAYA RESİMLERİ

Türk Kaya Resimleri, Rahmetli Servet Somuncuoğlu’nun Kırgızistan Saymalıtaş ve Kazakistan Tamgalısay kaya resimlerini konu edindiği bir TRT belgeseli ile kamuoyunun gündemine gelmişti.

Kaya resimleri, Türk topluluklarının binlerce yıllık geçmişine uzanan ortak Somut Kültürel Mirasıdır. Başlangıçta Türkistan sınırlarında bulunan kaya resimlerinin, Türkistan’a komşu coğrafyalarda, bu arada Doğu Anadolu’da da bulunması; derken Karadeniz bölgesi, Akdeniz ve nihayet Ege’de rastlanması, 1071 den önce de Anadolu’da var olduğumuzun bir kanıtı olarak görülebilir. Bu bakımdan kaya resimleri Türklerin sadece tarihsel derinliği ve geçmişinin değil, aynı zamanda coğrafi yaygınlığının da somut delilleridir.

Çivril Özdemirci mezarlığındaki Tamgalar yine bir belgesel ile kamuoyunun dikkatine sunulmuştu.

Son olarak araştırmacı gezgin Ümit Şıracı, Çal yöresinde kaya resimleri keşfetmiştir. Yöredeki resimler Denizli Müze müdürlüğü tarafından yerinde görülmüş, tescil ve koruma kararı alınma süreci başlatılmıştır. Söz konusu resimlerin, tarihsel anlamı ve aidiyeti bakımından akademi tarafından ele almasını sağlamak ve Denizlilerde bir farkındalık oluşturmak için bir panel planlanmıştır.

Panel 22 Kasım Pazartesi Saat: 14.00 PAÜ Kongre Kültür Merkezi’nde yapılacaktır. Tüm Hemşerilerimiz davetlidir. Panel ayrıca Pamukkale TV tarafından canlı olarak yayınlanacaktır.

Panel;

Pamukkale Üniversitesi

AYSİAD Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği

Çal Yöresi Derneği işbirliği ile yapılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.