enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
20°C
Denizli
20°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C

Deneyimli Tekstilci İbrahim Tan: “DSO’da sanayicinin dertleri ile tasalanan başkan olmalı”

Denizli’nin en önemli tekstilcilerinden İbrahim Tan, yaklaşan Denizli Sanayi Odası seçimlerini değerlendirdi. Tan; “Tekstilci olmuş, metalci olmuş önemli değil. Denizli’nin sanayisinin tümünü kapsayan bir başkan gerekli. Tüm sanayi kollarının dertleri ile tasalanan bir başkan olmalı. Herkesin başkanı olmalı.” dedi. Tan, Denizli’de sanayicinin içinden çıkan milletvekilleri olması gerektiğini söyledi.

Deneyimli Tekstilci İbrahim Tan: “DSO’da sanayicinin dertleri ile tasalanan başkan olmalı”
23.09.2022
A+
A-

Denizli Sanayi Odası 4-11 Ekim’de seçime gidiyor.  Okan Konyalıoğlu ve Selim Kasapoğlu’nun yarışacağı seçim öncesinde Denizli’nin deneyimli tekstilcilerinden İbrahim Tan, Egeyön TV’de Ahmet Deda’nın sorularını yanıtladı. Tan, seçim yarışını, sanayinin sorunlarını ve sanayicinin siyasetteki rolünü değerlendirdi.

İşte İbrahim Tan Röportajı;

DSO seçimleri hakkındaki görüşleriniz nedir?

“GAYET GÜZEL VE SEVİYELİ YARIŞ OLUYOR”

Denizli Sanayi Odası seçimlerinin çok içinde değilim ama oğlum Mehmet Ali Tan kendi listesinden meclis üyesi olmak için çalışıyor. Ondan aldığım bilgiler doğrultusunda; Denizli’nin iki tane güzide iş adamı gençleri başkan olmak için yarışıyorlar. Gayet güzel ve seviyeli bir yarış oluyor. Bugüne kadar kulağımıza anlamsız bir takım sözler gelmedi. Ben 18 Denizli Ticaret Odası’nda görev ve meclis başkanlığı yaptım. Odalar Birliği’nde komisyon başkanlığı yaptım. Biz görevimizi gençlere bıraktık. Şimdi gençlerden iki aday var ve çoğunluk listeyi alan başkan seçilecek. Kim olursa olsun önemli olan Denizli. Sanayi Odası’nda sanayicinin dertleri ile tasalanan, çözüm için neler yapabileceğini bilen ve sanayicinin yanında olan başkan isteriz. Okan Bey de Selim Bey de sanayici ve işadamı yolları açık olsun.

Okan Bey metal sektöründe, Selim Bey tekstil sektöründe. Sektörel mi çalışılmalı yoksa Denizli’yi kucaklayan bir tavır mı sergilenmeli?

“TEKSTİLCİ OLMUŞ, METALCİ OLMUŞ ÖNEMLİ DEĞİL, HERKESİN BAŞKANI OLMALI”

Başkan Denizli’yi kucaklamalıdır. Geçtiğimiz yıllarda Abdülkadir Uslu, Feridun Alpak abimiz vardı. Tekstilci olmuş, metalci olmuş önemli değil. Denizli’nin sanayisinin tümünü kapsayan bir başkan gerekli. Tüm sanayi kollarının dertleri ile tasalanan bir başkan olmalı. Herkesin başkanı olmalı çünkü burası bir siyaset kurumu değil.

Denizi sanayicisinin 3 temel sorunu nedir?

LOJİSTİK, ENERJİ FİYATLARI, FİNANSMAN PROBLEMİ

Birinci sorun lojistiktir. Yollarımız, nakliye araçlarının çok sıkıntılı gelip gidiyorlar. İkincisi enerji fiyatlarının çok fazla artmasıdır. Üretici firmaları zor duruma düştü. Üçüncü olarak ise bazı firmalarda finansman problemi var. Bunun için bankaların biraz daha rahat hareket etmeleri ve sanayiciye destek vermeleri lazım.

Sanayicinin sorunları Ankara’daki lobi faaliyetleri ile çözülebilir mi?

ANKARA’DAKİ LOBİNİN ÖNEMİ

Odalar Birliği’nde bir komisyon vardır. DSO Başkanı bu komisyon ile banka genel müdürleri ile görüşüp sorunları çözebilir. Bizim geçen yıl İzmir Gümrüğü’ne ciddi ipliğimiz geldi. Biz gömleklik kumaş üretiyoruz. Kalitesi yüksek olduğu için Mısır pamuğundan üretilen iplik kullanmak zorundayız. Malımız gümrüğe indi ve o hafta Mısır ile Türkiye’nin ticari anlaşması bitmiş. Malımızı 15 gün çekemedik. Bakan Bey’e rica ettik ve taahhüt verdik. İşimizi hallettik. DTO Başkanımızı aramak yeterli olmalı. Denizli Sanayi Odası bu tür sorunları Odalar Birliği marifetiyle sıkıntıları gidermek adına adımlar atmalı.

Siz Anavatan döneminde milletvekili adayı oldunuz. Bugün iş insanlarına siyaset hakkında tavsiyeniz olur mu?

“SANAYİCİ MİLLETVEKİLİ ÇIKMALI”

Gençler siyasetin içine girmeli. Yönetimde görev almalılar. Biz buradan seçilmiş milletvekillerimizi Ankara’ya gönderdiğimizde ulaşmakta zorlanıyorsak, bu görevi kendimiz yapmalıyız diye düşünmeliyiz. Bugüne kadar sanayici milletvekili Denizli’den hiç çıkmadı. Sanayicinin milletvekili olması çok mu zor, değil. Sanayicinin her şeyi ayarlaması lazım. İkinci ve üçüncü jenerasyonun işi götürüyor olması lazım. Burada fabrikalarımız tam kurumsallaşmadı. Birçok şeyi kendimiz yürütüp kendimiz karar vermeye çalışıyoruz. Bazı firmaların profesyonel yönetimleri var. Buralardan sanayici milletvekili çıkmalı.

GAZİANTEP-DENİZLİ ÖRNEĞİ

Gençler STK’larda yer almalı bilgileri aktarmalılardır. 2000’li yıllarda Gaziantep 450 milyon dolar ihracat yaparken Denizli 850 milyon dolardaydı. Bugün Gaziantep 12-13 milyar dolara koşarken biz 3,5 milyar dolarda kaldık. Bunun sebebi sadece tekstilde kaldık. Antep halı, tekstil, gıda, makinada hamleler yaptı. Bizim de sektör çeşitliliği yapmamız gerekiyor. Otomotiv, savunma sanayisinde ilerlememiz lazım. Tekstilde bir yerlere geldik ve iyiyiz ama tek başına yeterli değil. Odalarda komisyonlar kurulup hangi sektörlere yatırım yapılacağı konuşulmalı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.