enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2122
EURO
34,7562
ALTIN
2.456,25
BIST
10.321,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
21°C
Denizli
21°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
24°C

EYT’lilere kritik uyarı: “Emeklilik başvurusu geçersiz sayılabilir.”

EYT düzenlemesinin yasalaşmasınına ardından 3 Mart 31 Mart arasında başvuruda bulunanlara ödemeleri ve ikramiyeleri ödenmeye başladı. Bağkur borcu olan EYT’liler için ise kritik uyarı geldi.

EYT’lilere kritik uyarı: “Emeklilik başvurusu geçersiz sayılabilir.”
18.04.2023
A+
A-

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin yasalaşmasının ardından, mart ayı içerisinde başvuruda bulunanlar ilk emekli aylıklarını ve ikramiyelerini almaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödemeler, başvuru sahiplerinin bildirdiği banka hesaplarına yatırıldı. Ancak, internet üzerinden yapılan mükerrer başvuruların SGK çalışanlarının işlem yükünü artırdığı ve mevcut başvuruların hızlı sonuçlanmasını engellediği belirtiliyor.

ÜÇ KOLDAN BAŞVURU

Bağ-Kur borcu bulunanların emekli olabilmesi için öncelikle bu borcu kapatmaları gerektiğine dikkat çekildi. EYT başvurusu alınsa bile emeklilik işlemlerinin tamamlanmadığına vurgu yapıldı. Ayrıca, GSS (Genel Sağlık Sigortası) borcu bulunanların SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel olmadığı ancak Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıların GSS borcunu ödemeleri gerektiği hatırlatıldı. Kısmi ve yarı zamanlı çalışanlar için ise primlerin tamamlanması gerektiği belirtildi. SGK mevzuatına göre, isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine sayılabilmesi için 2008’den sonra en az 12 ay prim ödenmesi gerektiği ifade edildi. Emeklilik dilekçesinin de borcun ödendiği tarihte geçerli olacağı ve emekli aylığının borcun ödendiği tarihi takip eden ayın başında yatacağı bilgisi verildi.

GSS BORCU OLANLAR DİKKAT

Öte yandan, EYT kapsamında emekli aylığına hak kazanan SSK’lilerin ilk aylıklarını ve bayram ikramiyelerini almalarının ardından Bağ-Kur’lulara da ödemelerin başlandığı belirtildi. Emekli Sandığı kapsamındakilere ise ödemelerin yarın itibariyle yapılacağı bilgisi paylaşıldı.
EYT düzenlemesiyle ilgili olarak internetten, posta yoluyla ve doğrudan SGK merkezlerine olmak üzere üç farklı başvuru yolunu tercih edenlerin olduğu da ifade edildi. Ancak, mükerrer başvuruların işlem yükünü artırdığı ve sonuçların hızlıca tamamlanmasını engellediği belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.