enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2625
EURO
34,7230
ALTIN
2.399,81
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C

Konaklama vergisine turizmcilerden eleştiri

Konaklama vergisini otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlerine Konaklama Vergisi getiriliyor. Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen konu ile ilgili;’’Sektörün üzerine ciddi bir yük getirecek turizm sektörüne yatırım yapmayı düşünen yatırımcıları da sektörden uzaklaştıracaktır’’dedi.

Konaklama vergisine turizmcilerden eleştiri
25.10.2019
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak taslakta, Kurumlar Vergisi’nde indirim öngörülürken, “Dijital Hizmet Vergisi” ve “Değerli Konut Vergisi” adı altında iki yeni vergi getiriliyor. Ayrıca taslakta yer alan başka bir düzenlemeye göre otellere Konaklama Vergisi getiriyor.

Konaklama vergisini otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlere getirilecek. Bu vergi düzenlemesi ile;  Verginin mükellefi, konaklama hizmetlerini sunanlar aylık dönemler itibariyle vergi ödemesi yapacaklar. Veri matrahı geceleme ve diğer hizmetlerin toplam bedeline göre oluşacak.  Konaklama Vergisinden hariç tutulan işlemler ise Kamu misafirhanelerinde verilen hizmetler, Öğrenci yurtları ve kamplarında verilen hizmetler,Diplomatik temsilciler, konsoloslar ile uluslararası kuruluşların mensuplarına verilen hizmetler, olarak açıklandı.  Söz konusu konaklama vergisi işletmeler tarafından ödenecek ancak odanın günlük maliyeti artacağından fiyatlarda artış olması bekleniyor. 

SEKTÖRDEN UZAKLAŞTIRACAK

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen konu ile ilgili eleştiride bulunarak,’’ Ülkemizde istihdama en büyük desteği sağlayan, reel döviz girişi oluşturan, turizm sektörümüzün üzerine getirilen konaklama vergisi, sektörün üzerine ciddi bir yük getirecek turizm sektörüne yatırım yapmayı düşünen yatırımcıları da sektörden uzaklaştıracaktır.’’dedi.

İSTİŞARE EDİLMEDEN ALINDI

Bu verginin hizmet kalitesini düşüreceğini belirten DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen,’’Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeni oluşturulan ve tüm konaklama tesislerinin cirosu üzerinden binde 7,5 alınacak Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı payından sonra sektörümüzle istişare edilmeden konaklama tesislerinin tüm gelirleri üzerinden alınılması düşünülen yüzde 2 lik Konaklama Vergisi, Turizmcilerin maliyetlerini gözden geçirmesine, hizmet kalitesinin istemeden azaltmasına, yeterli istihdam arttıramamasına neden olacaktır’’ifadelerini kullandı.

DÜNYADA VERGİLER DÜŞÜRÜLÜYOR, BİZDE..

Şen,’’Tüm dünyada turizm üzerindeki vergiler düşürülüp destekler attırılırken, Türk turizminin tüm dünya ülkeleriyle rekabet edebilmesi için Türkiye turizm sektörüne daha fazla destek verilmesi gerekir, Turizm sektörü olarak ilgili kanunun tekrar turizm konaklama sektörü ile tekrar gözden geçirilmesi turizmciler olarak beklentimiz ve dileğimizdir.’’şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.