enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı’dan DSO seçimleri öncesi mesaj: “Makinacılar yeni dönemde mecliste susmayacak”

Makina Sanayici İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Sarı, Denizli’nin odağını çevirdiği Denizli Sanayi Odası seçimleri öncesinde net bir mesaj verdi. Sarı; “MAKSİAD olarak şu söylüyoruz; ‘Artık Türkiye ve Dünya’da makina sektörü söz sahibi oldu.’ Makina sektörü olmadan hiçbir sektör olmuyor. Makinacılar olarak Denizli Sanayi Odası Meclisi’nde yeni dönemde susmayacağız doğruya doğru yanlışa yanlış diyeceğiz. Makinacılar ‘Kabul edenler, kabul edilmiştir’ olayına asla girmeyecekler. İşlerin en ince detaylarına kadar takipçisi olacağız.” dedi.

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı’dan DSO seçimleri öncesi mesaj: “Makinacılar yeni dönemde mecliste susmayacak”
22.09.2022
A+
A-

Makina Sanayici İş İnsanları Derneği Başkanı(MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı, Egeyön TV’de Gazeteci Ahmet Deda’nın sorularını yanıtladı. Başkan Sarı, sayılı günler kalan Denizli Sanayi Odası seçimleri, yeni dönemde Denizli Sanayi Odası Meclisi’nde makinacıların yeri, enerji krizinin etkileri, MAKSİAD’ın gelişimi, Makina İhtisas OSB’deki son durumu ve Genç MAKSİAD oluşumu hakkında açıklamalarda bulundu.

İşte MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı röportajı;

DSO seçimleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

“YENİ DÖNEMDE DSO MECLİSİ’NDE SUSMAYACAĞIZ”

MAKSİAD’daki görevim süresince gördüğüm bir şey var. Şuanda dünyada makina olmadan yaşam olmuyor. Gıdasından, tarıma ve sağlığa kadar her yerde makina sektörü olmadan olmuyor. MAKSİAD olarak şu söylüyoruz; ‘Artık Türkiye ve Dünya’da makina sektörü söz sahibi oldu.’ Makina sektörü olmadan hiçbir sektör olmuyor. Makina sektörünün olmadığı bir Denizli Sanayi Odası seçimi verimli olmaz. 2 tane adayımız var ikisi de birbirinden değerli, Denizli Sanayi Odası’nda çalışmış, yıllardır sanayinin içindeler. Hangisi gelirse gelsin Denizli sanayisinin kazanacağını düşünüyoruz. Makinacılar olarak Denizli Sanayi Odası Meclisi’nde yeni dönemde susmayacağız doğruya doğru yanlışa yanlış diyeceğiz. Makinacılar  ‘Kabul edenler, kabul edilmiştir’ olayına asla girmeyecekler. İşlerin en ince detaylarına kadar takipçisi olacağız.

DSO BAŞKAN ADAYLARI OKAN KONYALIOĞLU VE SELİM KASAPOĞLU

Savaş, zamlar ve enerji krizi makina sanayisinin gelişimini nasıl etkiliyor?

“ENERJİ KRİZİ MAKİNACILARI DEĞİL MÜŞTERİLERİNİ ETKİLEDİ”

MAKİSAD olarak ülkemiz, Denizli sanayisi ve Denizli makinacıları için çalışan bir STK’dır. Şuan dünyada ekonomik kriz, dalgalanma, enerji maliyetlerinin yükselmesi söz konusu. Bu durum üretim sektörüne ciddi etki yaptı. Enerji maliyetlerinin artışı ve önceki dönemde pandemi makina sektörünü çok fazla etkilemedi. Makinacılar olarak çok fazla enerjiye dayalı üretim yapmıyoruz. Biz üretim tesislerinin makinalarını yapıyoruz. Hiç etkilemedi dersek de yanlış olur. Enerji maliyetlerinin yükselmesi müşterilerimizi çok etkiledi. Pandemi sürecinde makina sektörü ihracat rakamlarını ciddi artırdı.

“MAKSİAD SADECE DENİZLİ’NİN DEĞİL TÜRKİYE’NİN DERNEĞİ OLDU”

Makinacılarımız pandemide maske üreten makinalar yaptı. Özellikle tekstil makinası üreten arkadaşlarımız bu konuda ciddi başarı elde ettiler. Bunun ihracat rakamlarına ciddi etkisi oldu. Sadece Denizli değil ülkemizde bu maske makinaları hızlı bir şekilde yapıldı. Biz artık sadece Denizli’nin MAKSİAD’ı değil Türkiye’nin MAKSİAD’ı olduk. İstanbul, Eskişehir, İzmir’den ve değişik illerden üyelerimiz var. Ülkemizin bir derneği olarak yolda yürüyoruz. Ülkemizin makina sektörü için çalışıyoruz. Türkiye’nin büyük illerinde varız. Önümüzdeki dönemde İstanbul’da MAKSİAD şubesi açmayı planlıyoruz. Başka illerde devam edecek. Hedefimizdeki illerden biri Bursa. Bunları yapabilirsek makina sanayisine büyük katkı sağlayacağız. Yüksek katma değerli ürün üretmemiz nedeniyle ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyoruz.

MAKSİAD’ın üyelerinin makina yelpazesi nedir?

“MAKİNA VE METALDE ÇOK İYİ DURUMDAYIZ”

Otomotiv sektöründen, gıdaya, kablodan doğaltaşa, ferforje makinasıdan vince kadar üretim yapılan, insan hayatına yön veren ürünlerin makinalarını üretiyoruz. Denizli’de havaalanlarında kullanılan elektrikli araçlar üretiliyor. Otomotiv sektöründe Almanya’da araç üreten firmalara para tedariği yapan firmamız var. Kablo makinaları üreten firmalarımız var. Kuruyemiş makinalarında çok iyi durumdayız. Vinç makinalarında, maden ocaklarında mermer blokları makinalarında, tekstil makinaları, el aletlerinde çok iyi durumdayız. Sadece makina olarak değil metal ile uğraşan firmaları barındırıyoruz. Bu firmalarımız ülkesinde ve dünyada çok iyi yere gelmiş firmalar.

Denizli’de üretimin çeşitlendirilmesi adına siyasetçilerle diyaloglarınız nasıl?

“HER TÜRLÜ PARTİ İLE DİYALOĞUMUZ İYİ”

Denizli’nin lokomotif sektörü tekstil. Tekstil istihdam ve ihracat konusunda çok önemli. Tekstilin yüzde 80’i ithalata bağlı ihracat yapıyor. Makinaların yüzde 90’ı ithal geliyor. Buradaki katma değer düşük. Tekstil olmazsa olmazımız ama yüksek katma değerli ürünlerin ihracatını hedeflemeliyiz. Üretimlerimizi kendi markalarımızı dünyada marka haline getirecek şekilde altyapı hazırlamalıyız. Başkalarının markasıyla üretmeye düşünmemeliyiz. Siyaset konusuna gelirsek dernek olarak her türlü parti ile diyaloğumuz çok iyi. Hepimizin amacı ülke menfaatleri doğrultusunda çalışmak. İktidar partisinin vekilleri diyaloglarımız sürüyor. Derneğimizin kurucusu ve sektörümüzden biri olan Şahin Tin vekilimiz büyük destek veriyor. Ankara’daki işlerimizde bize önderlik ediyor.

Makina İhtisas OSB’de son durum nedir?

“MAKİNA İHTİSAS OSB 1. ETAP İHALEYE ÇIKACAK”

Makina İhtisas OSB artık bitti. Birinci etabının ihalesine bu sene içinde çıkacağız. Birinci etapta sadece 7 parselemiz kaldı. O parselleri alırsak altyapı ihalesine çıkılacak. Aslında komple açmayı planlıyorduk. İstimlak çalışmalarımızın bir bölümü yavaş gidiyor. Biz de bu zamanı uzatmamak için yatırım yapacak üyelerimize yerlerini tahsis edeceğiz.

Genç MAKSİAD hakkındaki düşüncelerinizi alalım?

“GEÇLERİMİZ GELECEĞİMİZ”

MAKSİAD olarak sadece abilerle değil gençlerle yani dört elle çalışıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi geleceğimiz gençlerimizdir. Gençlerimize önem vermek zorundayız. Bizden sonra gelecek nesli yetiştirmek istiyoruz. İnsana yapılan yatırım hiçbir zaman boşa çıkmıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.