enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
28°C
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
27°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Merkez Bankaı’ndan Yeni KKM Kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından alınan yeni kararlar hayata geçiriliyor. Kur Korumalı Mevduat sahiplerini etkileyecek önemli değişiklikler içeren bu kararla birlikte zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde yüzde 15 olarak belirlendi. Merkez Bankası’nın sıkılaştırma tedbirleri, piyasada dolaşan Türk lirası likiditesinin düzenlenmesini amaçlayarak sisteme geri çekilmesini hedefliyor. Kararın, Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte uygulamaya başlandığı duyuruldu.”

Merkez Bankaı’ndan Yeni KKM Kararı
21.07.2023
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomi ve finans dünyasında merakla beklenen kararlarını açıkladı. Para Politikası Kurulu’nun 20 Temmuz tarihli toplantısında alınan seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma önlemleri yürürlüğe girdi. TCMB, piyasada dolaşan Türk lirası likiditesini düzenlemek ve ekonomideki dengeyi korumak amacıyla Kur Korumalı Mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranlarını tüm vadelerde yüzde 15 olarak belirledi. Bu tedbirlerle vadeli Türk lirası mevduata geçişi teşvik etmeyi hedefleyen banka, ekonomik istikrarı güçlendirmeyi amaçlıyor.

Zorunlu karşılık oranlarının artırılmasının yanı sıra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Temmuz 2023’te faiz oranlarını 250 baz puan artırarak yüzde 17,50 seviyesine çıkarmıştı. Para Piyasaları Kurulu karar metninde ayrıca “Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırmayı destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.” ifadesine yer verilmişti.

Bu gelişmelerle birlikte, Türkiye ekonomisinin istikrarı ve finansal sağlığı üzerine yapılan düzenlemeler, önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Merkez Bankası’nın aldığı tedbirlerin ekonomiye olan etkisi yakından takip edilirken, finans piyasalarındaki hareketlilik ve yatırımcıların tepkileri dikkatle izleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.