enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3453
EURO
34,7787
ALTIN
2.394,76
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
26°C
Denizli
26°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
26°C

Öztürk: Sebze Fiyatlarının Suçlusu Halciler Değildir

Türkiye’de ve Denizli’de vatandaşın domates özelinde sebze ve meyve fiyatlarına tepkisi büyüyor. Özellikle halcilerin fiyatların arttırdığı yönünde kamuoyunda oluşturulan algıya Denizlili halciler cevap verdi. Türkhal Yönetim Kurulu Üyesi Halil Öztürk, ‘Domatesin, sebzenin fiyatının suçlusu halciler değildir’ dedi.

Öztürk: Sebze Fiyatlarının Suçlusu Halciler Değildir
13.10.2018
A+
A-

Türkiye’de domatesin tarladan çıkış fiyatı ile market ve pazarlardaki fiyatı arasındaki uçurum büyüdü. Vatandaşın domates özelinde fiyatlara tepki göstermesi ve halcilerin fiyat artışlarından sorumlu tutulması suçlamalarına Türkiye Halciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Halil Öztürk cevap verdi.

”DOMATESİN FİYATI BORSA GİBİ BELİRLENİR”

Sebze ve meyvenin tarladan, raflara yaşadığı fiyat değişimini Denizli Deda Haber’e değerlendiren Öztürk; ”Tabi ki domatesin fiyatı son 1 aydır ülke gündemini oluşturdu.Ancak takip edilmesi gereken domatesin piyasası ve borsasıdır. Domatesin Türkiye’de 2 dönemde piyasası belirlenir. Biri kış döneminde Antalya Kumluca, yaz döneminde Antalya Elmalı’da üretici fiyatları belirlenir. Ayrıca her gün domatesin fiyatı borsa gibi belirlenir.”dedi.

Domatesin piyasasının bu dönemde Elmalı toptancı hali vasıtasıyla vatandaşlar tarafından takip edebileceğini belirten Öztürk; ”Domates Antalya Elmalı Toptancı Hali’nde domatesin kilosu 3 lira 40 kuruş, bu domatesin Denizli’ye gelişinde nakliye, işçilik ve sandık maliyetlerini koyduğumuzda fiyat 3 lira 70 kuruş oluyor. Buna rağmen Denizli Hali’nde domatesin satışı 3.5-3.7 dolayında. Zararına satış yapıyoruz. Biz de zaten yaptığımız satışı 3 aylık süreç çerçevesinde istisnasız kar etmeden maliyetine hatta zararına satacağız.” dedi.

 

MALİYETİNE, HATTA ZARARINA SATIŞ SÖZÜ

Domateste kalitesine göre fiyat farkları olduğunu belirten Öztürk; ”Bizim 3 lira 50 kuruş olarak fiyatlandırdığımız domates en kaliteli domates. Vatandaşlar Denizli Haline geldiklerinde görecekler ki 1 liraya da, 2 liraya da domates var. Patateste de aynı sorun yaşanıyor. Bugün patatesin toprak altı olarak nitelendirdiğimiz üreticiden çıkış fiyatı 1 lira 10 kuruştur. Bu fiyata patates Niğde ve Nevşehir bölgesinde geldiği için nakliye, işçi ve çuval maliyetinin eklendiğini bununda 40-50 kuruş arasında değiştiğini söyleyebilirim. Yani patates Denizli haline 1 lira 60 kuruştan geliyor. Biz de diyoruz ki buyurun maliyetine satış yapıyoruz. 1 lira 60 kuruştan veriyoruz. Kısacası domatesin, sebzenin fiyatının suçlusu halciler değildir.” dedi.

 

”FİYATLARDAKİ ARTIŞIN SORUMLUSU HALDEN MAL ÇIKTIKTAN SONRA İŞİ YAPANLARDIR”

Kamuoyunda yaratılan algı gibi domatesin, sebzenin ve meyve fiyatlarının artışının sebebinin halciler olmadığının altını çizen Öztürk; ”Domatesin fiyatının bu sene yüksek olma sebebi rekoltenin düşük, arz talebin oluşmamasıdır. Hallerin fiyatlarda etkisi yoktur. Ben vatandaşlara sesleniyorum. Bir vatandaş marketlerdeki fiyatlara baksın, sonra gelip haldeki fiyatlara baksın fiyatların nerede arttığını görecek. Fiyatlardaki artışın sorumlusu halden mal halden çıktıktan sonra işi yapanlardır. Yetkililerden de bizden sonraki aşamayı takip etmelerini rica ediyoruz”dedi.

İşte Elmalı Toptancı Hali’nde bu günün fiyatları;

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.