enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3928
EURO
34,8040
ALTIN
2.399,80
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
26°C
Denizli
26°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
26°C

TÜİK Verileri Açıkladı, Zamlar Netleşti!

Son günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon verilerini açıkladı ve bu durum çalışan maaşlarının da netleşmesine neden oldu. Haziran ayında 2023 asgari ücreti 11.402 lira olarak belirlenmişti. Bugün ise memur ve memur emeklilerinin alacakları zam miktarları netleşti. Memurların zam oranı, refah payı hariç yüzde 6 sözleşme farkı ve 17,55 olacak. Ancak, işçi emeklileri için zam oranının kademeli olarak artması bekleniyor.

TÜİK Verileri Açıkladı, Zamlar Netleşti!
06.07.2023
A+
A-

Normal şartlarda işçi emeklileri, ilk altı ayda gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. Haziran ayına göre altı aylık enflasyon oranı yüzde 19,77 olarak gerçekleşti. Bu durumda, işçi emeklilerinin zam miktarının kademeli olarak artırılmaması durumunda, söz konusu enflasyon oranında zam alması bekleniyor. En düşük memur maaşı şu anda 10.500 lira seviyesinde bulunuyor. Bu rakamın 22.000 TL’ye çıkması için önce 4.500 lira seyyanen zam yapılması gerekiyor. Ardından yüzde 47 oranında bir zam gelmesi gerekiyor. Bu şekilde, en düşük memur maaşında yaklaşık yüzde 110’lık bir artış bekleniyor. Memur ve memur emeklileri, 2023 yılı için toplu iş sözleşmesine göre ilk altı ay için yüzde 8, ikinci altı ay için ise yüzde 6 zam ve enflasyon farkını alacaklar. Böylece, memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranı yüzde 17,55 olarak gerçekleşecek.

Bir zam haberi de MTV’den!

Bunun yanı sıra, bir zam haberi de Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile ilgili geldi. 2023 yılı sonuna kadar, yeni tescil edilecek araçlar ve mevcut trafiğe kayıtlı araçlar için MTV iki katına çıkarıldı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “Deprem sonrası ekonomik tedbir zaruri olmuştur” açıklamasında bulundu. 2023 yılında, aracın sıfır ya da trafiğe kayıtlı olması fark etmeksizin, bir kereye mahsus olarak ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenecek. Bu ek MTV, tüm araçlara uygulanacak.

Normal şartlarda işçi emeklileri, ilk altı ayda gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. Haziran ayına göre altı aylık enflasyon oranı yüzde 19,77 olarak gerçekleşti. Bu durumda, işçi emeklilerinin zam miktarının kademeli olarak artırılmaması durumunda, söz konusu enflasyon oranında zam alması bekleniyor. En düşük memur maaşı şu anda 10.500 lira seviyesinde bulunuyor. Bu rakamın 22.000 TL’ye çıkması için önce 4.500 lira seyyanen zam yapılması gerekiyor. Ardından yüzde 47 oranında bir zam gelmesi gerekiyor. Bu şekilde, en düşük memur maaşında yaklaşık yüzde 110’lık bir artış bekleniyor. Memur ve memur emeklileri, 2023 yılı için toplu iş sözleşmesine göre ilk altı ay için yüzde 8, ikinci altı ay için ise yüzde 6 zam ve enflasyon farkını alacaklar. Böylece, memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranı yüzde 17,55 olarak gerçekleşecek. Bir zam haberi de MTV’den! Bunun yanı sıra, bir zam haberi de Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile ilgili geldi. 2023 yılı sonuna kadar, yeni tescil edilecek araçlar ve mevcut trafiğe kayıtlı araçlar için MTV iki katına çıkarıldı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “Deprem sonrası ekonomik tedbir zaruri olmuştur” açıklamasında bulundu. 2023 yılında, aracın sıfır ya da trafiğe kayıtlı olması fark etmeksizin, bir kereye mahsus olarak ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenecek. Bu ek MTV, tüm araçlara uygulanacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.