enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
32°C
Denizli
32°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Açık
33°C
Salı Az Bulutlu
34°C
Çarşamba Açık
31°C
Perşembe Açık
27°C

Sağlıklı Beslenme | Mutluluk ve Enerji Veren Besinler

Mutluk ve enerjiye ne çok ihtiyacımız var. Günlük koşturmacalar, yoğun iş temposu, trafik, bitmek bitmeyen problemler… Mutluluğu bulmak için ne çok sorun var hayatımızda öyle değil mi? Şimdi bunların tümünü bir kenara bırakıyoruz ve mutluluk formülünün arayışına çıkıyoruz. Mutlu olmak herkesin hakkı ama değil mi? Mutlu hissetmek aslında o kadar da zor olmayabilir. Bunun için yapmanız gereken şeylerden ilki sofranıza birkaç besin eklemesi yapmak. Gelin bakalım mutluluk ve enerji veren besinler nelermiş ve ne kadar tüketmek gerekiyormuş?

Sağlıklı Beslenme | Mutluluk ve Enerji Veren Besinler
15.02.2019
A+
A-

Yoğun iş temposu, sürekli koşturmaca e biraz da günlük sorunlar derken çok yoruluyoruz. Hatta bazen kendimize ayırabilecek birkaç saatimiz bile olamayabiliyor. Peki bu koşturma içinde mutlu hissedebiliyor muyuz? Depresyonda gibi hissedip panik ataklar geçirdiğimiz zamanlar olmuyor mu? Elbette herkes yaşıyordur böyle şeyleri. Şimdi gelin bunları bir kenara atalım ve biraz mutluluğun formülünü arayalım. Ne dersiniz?

Mutluluk ve Enerji Veren Besinler

Aslında mutluluk hissinin doğrudan sağlıklı beslenme ile ilişkisi var. Mutlu hissedebilmek için yani vücudumuzun mutluluk hormonu olan seretonin hormonunu salgılayabilmesi için bazı besinlere ihtiyaç duyuyor. Az önce de söylediğimiz gibi beslenme biçimimiz ile mutlu hissetmek arasında bir ilişki var. Öyle ki çok sevdiğimiz bir yemeği yediğimizde veya gördüğümüzde mutlu olmak tesadüf değil. Bu besinleri yemek bir yana gördüğümüz zaman bile vücudumuzda kimyasal değişimler gerçekleşir. Bu değişimler ile fiziksel uyarıcılar beyne uyarı gönderir ve bireyin mutlu olmasını sağlar. Yani vücut mutluluk hormonu olan seretonin ve dopamin salgılamaya başlar. Bunlardan biri de herkesin mutluluk deposu olarak gördüğü besinlerden olan çikolata. Çikolatanın yanında günlük hayatın stresinden kurtulmak, antidepresan etkisini doğal yöntemlerle yaşamak isterseniz bu besinleri tüketmenizi öneririz.

*Dengeli ve yeterli ölçüde tüketildiğinde bu besinler depresyona bile iyi gelmektedir. Ancak besinin tüketim miktarına dikkat etmelisiniz. Aksi halde aşırı tüketimde kilo almanıza sebep olur ve bu durum mutluluk etkisini yok eder.

MUTLULUK ve ENERJİ VEREN BESİNLER

  • YUMURTA
Mutluluk ve Enerji Veren Besinler -  Yumurta

Bilindiği üzere en değerli protein kaynağından biri olan yumurta aynı zamanda mutluluğunda doğal kaynaklarında biri. Kişi eğer herhangi bir sağlık problemi yok ise her gün 1 yumurta ile kahvaltı yaparak güne mutlu başlayabilir. Ancak mutluluk etkisini daha da arttırmak için yanında 3 yemek kaşığı lor peyniri ve 1 dilim yulaf veya çavdar ekmeği de tüketebilir.

Yumurta gün içinde seçilebilecek herhangi bir öğünde rahatlıkla tüketilebilecek çok değerli bir besindir.

  • KİNOA
Mutluluk ve Enerji Veren Besinler  - Kinoa

son zamanlarda ismini çokça duyuran besinlerden olan kinoa zayıflamanın  yanında mutluluk kaynağı olan yiyeceklerdendir. İçinde bolca seretonin barındıran bu besin aynı zamanda triptofan aminoasidi bakımından da zengindir.

Kinoayı daha önce tüketmediyseniz eğer hemen koşup biraz kinoa kapıp gelin derim. Özellikle akşam yemeklerinde salata veya sebze yemeklerinin içine 3 yemek kaşığı kinoa ekleyerek günlük stresinizden uzaklaşabilirsiniz. Ayrıca yemekten zevk de alacağınızı garanti edebiliriz. Kinoa beyaz, kırmızı ve siyah renkteki seçenekleriyle kısır, salata, köfte, tahıllı kurabiye ve hafif tatlıların içinde de değerlendirilebilir.

  • KABAK ÇEKİRDEĞİ
Mutluluk ve Enerji Veren Besinler  - Kabak Çekirdeği

Çerezlerin vazgeçilmezlerinden olan kabak çekirdeği içinde bolca triptofan bulunmaktadır. İçeriğindeki bu mutluluk öncüsü aminoasit sayesinde seretonin salgılanmasına yardımcı olur. Kabak çekirdeği aynı zamanda stresi ve endişeleri önlerken rahatlayıp gevşemenize yardımcı olur. Yani kabak çekirdeği doğal bir antidepresan diyebiliriz.

  • AMARANTH
Mutluluk ve Enerji Veren Besinler  - Amaranth

Halk arasında “horoz ibiği” olarak bilinen amaranth, protein değeri yüksek olması nedeni ile beslenme programınıza alabileceğiniz değerli yiyeceklerden.  Tıpkı kinoa gibi içeriğinde bolca triptofan aminoasidi bulundurur. İçerdiği protein sayesinde emilimi arttıran ve bolca mutluluk sağlayan besinler arasındadır. Akşam yemeğinde 3 yemek kaşığı tüketilecek olan amaranth doğal bir mutluluk sağlayıcı besindir.

  • HİNDİ ETİ
Mutluluk ve Enerji Veren Besinler  - Hindi Eti

Hindi eti, diğer besinlerde olduğu gibi triptofan içeriği yüksek bir besindir. Hem yüksek miktarda protein içeren hindi eti aynı zamanda B12 vitamini açısından da zengin bir besindir. Soğuk havaların neden olduğu enerji düşüklüğünü de önleyebilecek bir besindir. Genellikle öğle yemeklerinde tüketilmesi önerilen hindi etinin mutluluk etkisinden yararlanabilmek için yanında mutlaka karbonhidrat tüketmelisiniz. Alternatif olarak hindi etinin yanında tüketeceğiniz çavdar veya yulaf ekmeği, kinoa pilavı ile kendinize güzel bir menü hazırlayabilirsiniz.

Dilerseniz diğer “Sağlıklı Beslenme” ile ilgili içeriklerimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Hazırlayan: Ebru ÖZKURT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.