enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
31°C
Denizli
31°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
33°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
33°C
Salı Parçalı Bulutlu
34°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C

Migren Nedir? | Migren Belirtileri Nelerdir?

Birçoğumuzun en büyük düşmanı migren… Sıradan bir baş ağrısı olmayıp, nörolojik bir hastalık olan migren, en fazla doktora başvurulan rahatsızlıklardan biri. Şimdi gelin hep birlikte migren nedir, migren nedenleri nelerdir, migren ağrısını daha aza indirmek için hangi besinlerden uzak durmalıyız bunlardan bahsedelim

Migren Nedir? | Migren Belirtileri Nelerdir?
14.02.2019
A+
A-

  1. Migren Nedir?
  2. Migren Nedenleri Nelerdir?
  3. Migren Belirtileri Nelerdir?
  4. Migreni Tetikleyen Yiyecekler

Hemen hemen herkes ayda en az bir kere baş ağrısı çekiyor. Ancak bu baş ağrıları zamanla şiddetli bağ ağrılarına dönüyorsa bağ ağrısı kronikleşmeye başlıyor olabilir. Şiddetli bağ ağrıları yaşayan insanlarda görülen migren belirtileri genellikle ışığa, sese hassasiyetle başlıyor. Bu belirtilerin yanında mide bulantısı, kusma gibi belirtiler yaşamaya başladığınız takdirde kesin bir tanı için doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Migren kaynaklı bu dayanılmaz ağrıların elbette ki tedavisi mevcut.

Yaşam kalitesini düşüren ve odaklanma, denge problemine sebep olan bu hastalık %20lik oranla en fazla kadınlarda, %8 oranında da erkeklerde görülmektedir.

MİGREN NEDİR?

Migren nedir? Migren şiddetli baş ağrılarının kişide kronikleşmesi sonucu ataklar halinde ağrılar yaşatan bir baş ağrısı şeklidir. Migren ağrıları kimilerinde ayda 1-2 kimilerinde ise ay içirişinde defalarca görülebiliyor. Migren ağrıları şiddetli ataklar halinde gelen baş ağrılarıdır, bu ağrının yanında migren belirtilerinden olan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migren ağrısı yaşayan insanlar bu şiddetli baş ağrıları sebebiyle günlük yaşamına ayak uydurmakta zorlanırlar. Ancak yine de tam bir migren tanısı koyabilmek için doktora başvurulmalıdır.

Migren tanısı koyulurken sıradan bir baş ağrısı olmamasına dikkat edilir. Migren ağrısı yaşayan kişinin baş ağrılarının sıklığı iyi bilinmelidir. Bunun yanında migren ağrısı yaşayan kişiler aura denilen bir takım ağrı öncesi durumlar yaşamaktadır. Aura durumları şöyle tarif edilebilir, göze ışık çakması, yarım görme veya vücutta bazı bölgelerde uyuşma. Bu belirtileri şiddetli baş ağrısı takip etmektedir.

MİGREN NEDENLERİ NELERDİR?

Migren nedenlerinin başında genetik nedenler gelir. Ailenizden birinde migren var ise sizin de migren hastası olmak olasılığınız %40’dır. Hem anne hem babada migren hastalığı varsa bu oran %75’e çıkar. Migren ağrılarının bir diğer nedeni de genetik değişimlerdir. Bu nedenle migren en fazla kadınlarda görülür. Kadınlarda migren ağrısı görülmesi olasılığı erkeklere oranla 3 kat daha fazladır. Kadınların migren atakları özellikle adet dönemlerinde hormonal değişim sebebiyle artabilir ve bu ağrı migren ağrısına dönüşebilir. Adet döneminde yaşanan şiddetli baş ağrılarının yaşanmasını da migrene bağlamak mümkündür. Bu ağrıların yanında bulantı ve kusma, ışık ve sese hassasiyet durumları da yaşanıyorsa migren ağrısı olma olasılığı yüksektir. Bu şiddetli baş ağrıları genellikle tek taraflı, yoğun ve zonklayıcı tarzdadır.

MİGREN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migren şiddetli baş ağrıları ve atakları geçirilen bir baş ağrısı şeklidir. Kişilerin yaşadığı sürekli baş ağrısının nedenlerinden biri migren olabilir. Ancak kesin bir sonuç için migren belirtileri yeterli değildir. Migren belirtileri fark ediyorsanız eğer kesin bir migren tanısı için doktorunuza başvurmanız gerekir. Şiddetli baş ağrısı yaşayan herkes migren problemi yaşıyor demek değildir. Migren belirtileri şu şekilde sıralanabilir.


Bir baş ağrısının migren olduğunu anlamak için şu belirtilere dikkat etmek gerekir:

  • Ağrının orta derecede ve sürekli oluşu
  • Başta zonklama türü ağrı
  • Bulantı ve kusma
  • Işıktan ve sesten rahatsız olmak
  • Hareket edince artan ağrı
  • Gözde ışık çakması, yarım görme
  • Vücutta bazı bölgelerin uyuşması

MİGRENİ TETİKLEYEN YİYECEKLER NELERDİR?

Migren nedir? Tanımlamasını tamamladığımıza göre şimdi sizlere migren yani şiddetli baş ağrılarını tetikleyen besinler nelerdir kısaca bunları açıklamak istiyoruz. Şiddetli baş ağrıları çekiyorsanız eğer bu besinleri tüketmemeye özen göstermelisiniz.

  • Alkol
  • Gıda koruyucuları
  • Soğuk gıdalar
  • Kuruyemiş ve kabuklu yemişler
  • Tütsülenmiş veya kurutulmuş balık
  • Fırınlanmış mayalı yiyecekler
  • Muz, narenciye ürünleri
  • Bazı kuru meyveler (hurma, incir, üzüm)
  • Et bulyon ile yapılmış çorbalar (gerçek et suyu geçerli değildir.)
  • Kahve, çay ve meşrubatlar

*Ağrı kesici ilaç ile birlikte kullanılan kafein içeren ilaçlar şiddetli baş ağrılarınızı geçirmede %40 daha etkilidir.

*Migren ağrısı belirtileri yaşıyorsanız kesin bir migren tanısı için doktorunuza başvurmalısınız. Bu sayede kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

*Migren ilaçları yalnızca doktor tavsiyesi ve gözetiminde kullanılmalıdır.

Hazırlayan: Ebru ÖZKURT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.